Unul dintre cele mai sângeroase jafuri armate din România zace nerezolvat de 13 ani. Unul dintre morți a fost decorat de președintele țării

Unul dintre cele mai sângeroase jafuri armate din România zace nerezolvat de 13 ani. Unul dintre morți a fost decorat de președintele țării
Publicat: 24/01/2022, 18:13

Un dublu asasinat comis cu o armă de foc, în timpul unui jaf armat care a vizat o casă de schimb valutar din Brașov, a rămas nesoluționat de anchetatori cu toate că, în 29 ianuarie, se împlinesc 13 ani de atunci. Una dintre victime a fost un trecător care a încercat să-l imobilizeze pe tâlharul care fugea cu pistolul în mână. Ulterior, bărbatul ucis a fost declarat erou și a fost decorat post mortem de Traian Băsescu, care era atunci președintele țării.

Era 29 ianuarie 2009 când o știre teribilă a înconjurat, rapid, întreaga țară. Un tâlhar înarmat care atacase o casă de schimb valutar din Brașov împușcase cu sânge rece trei oameni, dintre care doi muriseră și reușise apoi să dispară cu o sacoșă plină cu bani.

Atacatorul așteptase ca mașina firmei de pază să oprească în fața casei de schimb. Unul dintre agenți a coborât, iar câteva minute mai târziu a ieșit cu banii, pe care îi ducea într-o plasă din rafie. De acolo, următoarea oprire ar fi trebuit să fie la bancă.

Înainte să pornească mașina, un individ a apărut parcă de nicăieri, i-a împușcat pe amândoi și a fugit cu banii. Pe unul dintre bărbați îl nimerise în tâmplă, iar pe colegul acestuia în ochi și în umăr.

Pe fondul țipetelor disperate ale casierei care urla după ajutor, un trecător a simțit că trebuie să intervină și încercat să-l oprească pe necunoscutul care alerga. Tâlharul l-a împușcat în inimă și a fugit mai departe, făcându-se nevăzut.

Agentul de pază rănit a scăpat cu viață după o operație complicată în urma căreia medicii nu au reușit să-i salveze ochiul, iar ceilalți doi au murit.

Trecătorul ucis era Gheorghe Dumitru Lâlă, un român originar din Săcele care era reprezentantul unei firme portugheze specializate în afaceri cu lemn de plută.

Gestul acestuia a impresionat atunci întreaga țară, iar Traian Băsescu l-a decorat, post-mortem, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Autoritățile anunțat că pe urmele criminalului se află 500 de polițiști să jandarmi, iat cu ajutorul agentului de pază care supravițuise atacului, se realizase și un portret robot.

Au fost aduși la audieri doi suspecți, abii infractori cunoscuți, cu origini rusești. Primul a fost Serghei Gorbunov, un tâlhar venit în România din Republica Moldova. Basarabeanul era judecat în libertate după ce, în 2003, îj atacase pa patronul unei case de schimb din Deva și îi luase o borsetă în care se aflau aproximativ 65.000 de lei.  Referitor la jaful de la Brașov, acesta a scăpat repede după ce s-a dovedit că, la momentul atacului, se afla la o sală de forță.

Arme cu seriile șterse găsite în casele unor interlopi deosebit de periculoși

Al doilea suspect a fost prietenul lui Gorbunov, un escroc dat în urmărire încă din 2005, Serghei Gribenco. Nici în cazul acestuia nu s-a putut dovedi vinovăția, mai ales că anchetatorii avea puține probe.

Știau însă că autorul a folosit un pistol cu glonț, de calibru mic, 5,6 milimetri. Surse judiciare au declarat, pentru Gândul că, timp de 13 ani, anchetatorii nu au reușit să afle cine i-a împușcat pe cei trei. Totuși, spun sursele citate, mai multe percheziții care au vizat grupări infracționale românești, au scos la iveală faptul că lumea interlopă autohtonă se înarmase tocmai cu pistoale de calibru 6,5 milimetri, asemănătoare celui folosit în cazul jafului de la Brașov, din iarna lui 2009.

Astfel, spun sursele citate, în urma unor percheziții care au vizat temutul clan Gruia, din Jilava, s-au găsit două pistoale cu glonț, de calibru 6,5 milimetri, cu seriile șterse.

Pistoale de același calibru și tot cu seriile șterse s-au găsit ulterior și la Constanța, la mai mulți apropiați ai liderului interlop Nuredin Beinur.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult