Adrian Dorogan este unul dintre cei care, după incendiul tragic de la clubul „Colectiv”, a încercat să salveze cât mai mulți oameni aflați în pericol de moarte. Eroul-salvator trece, acum, prin momente extrem de tensionate la locul de muncă, acuză compania Orange România SA că – în perioada iunie 2023/octombrie 2024 – a fost hărțuit moral la locul de muncă și supus unor presiuni psihologice constante pentru a-și da demisia, a deschis un proces și cere, în același timp, intervenția reprezentanților Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Adrian Dorogan solicită, în cererea de chemare în judecată, ca Orange România SA să îi plătească daune morale în valoare de 650.000 RON, „pentru acoperirea prejudiciului moral cauzat ca urmare a actelor de hărțuire morală la locul de muncă” săvârșite împotriva sa.
Gândul prezintă, în exclusivitate, informații surprinzătoare din acest dosar în care Adrian Dorogan trage un serios semnal de alarmă și acuză că a fost transformat într-o „persona non-grata” de conducerea companiei Orange România pentru că ar fi descoperit, în urma unor anchete demarate, „nereguli grave”.
În exclusivitate pentru Gândul, Adrian Dorogan a declarat că funcția sa din cadrul companiei Orange România „presupunea responsabilitate în conformitate, investigații interne și risc operațional”.
Din această funcție, Adrian Dorogan a demarat mai multe anchete, iar concluzia finală a fost aceea că ar fi apărut „nereguli grave” în interiorul companiei Orange România SA.
„Aceasta nu este doar o mărturie personală. Este o radiografie a unui sistem care sancționează integritatea, mușamalizează abuzurile și blochează mecanismele de control intern – chiar și atunci când interesul public este grav afectat.
Am activat în cadrul Orange România Communications, într-o funcție care presupunea responsabilitate în conformitate, investigații interne și risc operațional.
Pe fondul acestui rol, am condus mai multe anchete sensibile care au scos la iveală nereguli grave:
Această situație a fost ignorată intern cât mai mult posibil, până când investigația mea a condus la o revizuire completă a politicilor de securitate și la recunoașterea unei vulnerabilități sistemice în ecosistemul telecom din România.
Unele dintre aceste dosare se află în prezent în atenția organelor de urmărire penală.
Ca urmare a acestor demersuri, am devenit o țintă. Campania de hărțuire la care am fost supus a fost orchestratată cu aportul direct al fostei directoare de conformitate, sprijinită de angajați loiali acesteia și de fostul CEO.
Investigațiile au fost ascunse, procedurile au fost blocate, iar eu am fost izolat complet în interiorul companiei – nu doar profesional, ci și uman. Colegii au fost descurajați să mai comunice cu mine”, a declarat Adrian Dorogan, în exclusivitate pentru Gândul.
Adrian Dorgan a mai precizat că nu doar el ar fi devenit o „țintă” după ce a demarat acele anchete care au scos la iveală „nereguli grave”.
„Nu am fost singurul afectat. Fostul General Counsel al companiei a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA), într-un act de curaj care ar fi trebuit să declanșeze o reacție fermă.
Într-adevăr, Poliția a descins la una dintre ședințele Consiliului de Administrație, însă intervenția a fost lipsită de rezultate concrete. Nicio măsură reală nu a fost luată.
Am decis să vorbesc pentru că tăcerea nu mai este o opțiune.
Ce se întâmplă în interiorul unor structuri precum Orange România Communications nu este o simplă disfuncționalitate corporatistă – este un simptom al unui sistem care nu acceptă adevărul, protejează corupția și pedepsește curajul”, a mai dezvăluit Adrian Dorogan, în exclusivitate pentru Gândul.
Adrian Dorogan – Manager de Proiect Senior în cadrul Departamentului Conformitate – este angajat al Orange România SA din data de 11.03.2022.
În exclusivitate pentru Gândul, Adrian Dorogan a precizat că raporturile de serviciu dintre el și compania Orange România SA au fost foarte bune până la momentul absorbției.
De-a lungul timpului, a mai precizat Adrian Dorogan, a avut „rezultate profesionale notabile atât în cadrul investigațiilor desfășurate (desfășurarea acestei activități fiind principalul scop al angajării subsemnatului de către pârâtă), cât și în cadrul operațiunilor curente (analize EDD, suport analiză contracte, proceduri interne, actualizare NCL, bypass cases, whistleblowing, operațiuni compliance)”.
Degradarea semnificativă a raporturilor de muncă dintre Adrian Dorogan și compania Orange România SA s-ar fi materializat după ce în companie a revenit Florentina Costin (iunie-august 2023), cea care demisonase în anul 2022. Aceasta a fost numită în funcția de Head of Compliance, după ce Ionuț Silitră ar fi fost „constrâns” să demisioneze.
Începând din acel moment, Florentina Costin ar fi declanșat un adevărat „asediu” asupra lui Adrian Dorogan, considerând că acesta avea un salariu „exagerat de mare”, iar ulterior au apărut primele semnale ale unei „hărțuiri morale la locul de muncă”.
Adrian Dorogan spune că a fost nevoit să lucreze foarte multe ore peste program, ceea ce a avut ca rezultat o epuizare fizică și o „stare constantă de stres”. Orele suplimentare, potrivit acestuia, nu au fost plătite de Orange România SA.
Totodată, în cererea de chemare în judecată să spefică și că au fost puse la îndoială „capacitățile profesionale ale angajatului”, iar explicațiile acestuia nu au fost acceptate de conducerea companiei.
Inevitabil, Adrian Dorogan a cerut lămuriri, a invocat hărțuirea la care a fost supus și a solicitat discuții în urma cărora toate semnele de întrebare deja apărute să primească răspunsuri concrete.
Locul de muncă era „o zonă de război”, spune Adrian Dorogan, iar „înlăturarea mediului de lucru intimidant, degradant și umilitor” era imperios necesară.
În data de 1 noiembrie 2023 a fost fixată o întâlnire „1 la 1” între Adrian Dorogan și Florentina Costin, numai că la ședință au apărut… 4 participanți. Pe lângă Florentina Costin și Adrian Dorogan, la întâlnire au participat Irina Diana Bârsan – membru al Departamentului Resurse Umane – și un avocat.
Potrivit lui Adrian Dorogan, în timpul acelei întâlniri s-ar fi efectuat presiuni asupra sa.
„S-au exercitat presiuni psihologice uriașe asupra mea, de către toți ceilalți participanți, pentru a fi determinat să demisionez din cadrul companiei, sub amenințarea că – în caz contrar – voi fi concediat, fie pentru necorespundere profesională, fie disciplinar, documentațiile fiind deja întocmite în acest sens și urmând a fi utilizate dacă refuz să demisionez”, a dezvăluit Adrian Dorogan, în exclusivitate pentru Gândul.
În urma acestei „ședințe”, sănătatea lui Adrian Dorogan s-a degradat simțitor, cu atât mai mult cât existau deja unele probleme de sănătate.
„Pe fondul problemelor de sănătate – de-a lungul timpului, am suferit diferite afecțiuni de o gravitate semnificativă, pornind de la consecințele asupra stării de sănătate suferite cu ocazia incendiului de la clubul Colectiv a cărui victimă am fost, până la diagnosticarea subsemnatului cu o boală considerată incurabilă, pentru care am suportat tratamente citostatice maxim invazive, aflată actualmente în remisie totală -, am intrat în incapacitate temporară de muncă, revenind la lucru în luna martie 2024”, a mai spus Adrian Dorogan.
După revenirea la serviciu, Adrian Dorogan a cerut să îi fie comunicate sarcinile de serviciu pe care urma să le îndeplinească, numai că răspunsul companiei ar fi fost tergiversat.
Timp de o săptămână, Adrian Dorogan a fost – practic – în afara echipei Orange România SA, nu i-au fost stabilite sarcini și, în ultimă instanță, nu a avut activitate.
Ulterior – după ce acesta făcuse, încă de la revenirea la serviciu, o astfel de solicitare – a avut loc o altă „ședință de lucru”.
„Mi s-a adus la cunoștință că, pe durata incapacității mele temporare de muncă (cu privire la care mi-au fost aduse reproșuri susținute, ofensatoare), ar fi avut loc o reconfigurare a atribuțiilor membrilor echipei, bazată pe criterii de competență profesională, majoritatea sarcinilor incluse în fișa postului fiind redistribuite unui angajat al companiei Orange România SA de dinainte de operațiunea de fuziune prin absorbție.
În cadrul aceleiași ședințe, asupra mea au fost exercitate noi presiuni, având ca scop încetarea voluntară/prin acord a raporturilor de muncă cu Orange România SA.
Iar asta se petrecea în contextul în care – urmare a procesului de fuziune prin absorbție – concedierea angajaților ca urmare a reorganizării companiei Orange România SA este interzisă pe un interval determinat de timp, iar concedierea mea pentru motive de necorespundere profesională / disciplinare este susceptibilă de a fi contestată și posibil anulată pe cale judecătorească”, acuză Adrian Dorogan.
După această „ședință de lucru”, relațiile dintre Adrian Dorogan și colegii săi au început să se deterioreze, a fost tratat cu reținere și, mai mult, a fost marginalizat, încetul cu încetul, în cadrul departamentului.
Mai mult, în data de 4 noiembrie 2011, contrar așteptărilor sale pentru soluționarea acestui conflict de muncă, Adrian Dorogan a fost convocat la o „cercetare disciplinară”, în cadrul căreia s-ar fi urmărit, de fapt, desfacerea disciplinară a contractului său individual de muncă cu compania Orange România SA, ca urmare a refuzului de a demisiona, în pofida tuturor presiunilor exercitate asupra sa.
Prin Decizia nr. 8732 din data de 21 noiembrie 2024, Adrian Dorogan a fost sancționat disciplinar cu „reducerea salariului de bază pe o durată de 3 luni cu 5%”.
În data de 10 februarie 2025, potrivit informațiilor obținute de Gândul, Adrian Dorgan a fost convocat pentru o nouă „crcetare disciplinară”, pentru că:
Gândul a solicitat Orange România SA un punct de vedere referitor la acest litigiu de muncă.
Echipa Corporate Communications Orange România a transmis că societatea „respectă drepturile și obligațiile angajaților” și că – fiind vorba despre un litigiu un curs – nu pot fi oferite alte detașii până la pronunțarea instanței de judecată.
„Referitor la litigiul de muncă intentat de un angajat împotriva Orange România, dorim să menționăm că societatea noastră respectă toate drepturile și obligațiile angajaților. Totodată, fiind vorba despre un litigiu în desfășurare, nu putem oferi detalii despre acesta până la pronunțarea instanței de judecată”, au transmis reprezentanții Orange România SA, în exclusivitate pentru Gândul.
Însă, conform informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, compania Orange România SA a contraatacat în instanță printr-o întâmpinare în care a încercat să demonteze toate acuzațiile aduse de Adrian Dorogan și a solicitat ca cererea de chemare în judecată formulată de acesta să fie respinsă.
În același timp, Orange România SA solicită magistraților de la Tribunalul București ca Adrian Dorogan să plătească toate chetuielile de judecată suportate de companie din cauza litigiului de muncă.
Potrivit Orange România SA:
Reprezentanții Orange România SA susțin, în întâmpinare, și că există un conflict de intersese în ceea ce privește poziția lui Adrian Dorogan în cadrul companiei și activitatea acestuia în cadrul Clarytas Tech SRL, acolo unde acesta este acționar și administrator.
Magistrații de la Tribunalul București au decis – în ședința din data de 14 aprilie 2025 – să amâne cauza, iar termenul de judecată a fost fixat pentru data de 19 mai 2025.
CITEȘTE ȘI: