Vaccinarea copiilor, în impas major din cauza transferului de date. Medic: „Unii colegi reușesc să înregistreze vaccinările, alții nu”

Vaccinarea copiilor, în impas major din cauza transferului de date. Medic: „Unii colegi reușesc să înregistreze vaccinările, alții nu”
Sursă FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 15/07/2022, 15:42

Vaccinarea copiilor se află în prag de colaps odată cu transferul datelor și punerea în funcțiune a noului Registru Electronic Național de Vaccinare (RENV). Medicii de familie spun că de pe 1 iulie, RENV copii, în care erau trecute toate vaccinările făcute copiilor, inclusiv cele din maternitate, a fost închis.

Problemele au apărut după ce RENV și RENV copii au fost unificate, iar medicii spun că există sincope mari în funcționarea noului registru unic creat în urma acestei fuziuni. RENV este registrul care a fost folosit și în contextul vaccinării împotriva COVID-19.

Medicii de familie au explicat că istoricul de vaccinare al copiilor, care exista în RENV copii, a dispărut în cazul multor pacienți și că din această cauză, nu pot fi înregistrate nici noile vaccinuri efectuate.

„Unii colegi reușesc să înregistreze vaccinările, alții nu, eu de exemplu am ales să amân vaccinările, să mai stau una-două săptămâni și să vedem ce se mai întâmplă. Știu colegi care s-au chinuit ore în șir, apoi au cerut ajutor de la cei de la RENV să îi ajute. Nu asta trebuie să fie activitatea medicului în cabinet, el trebuie să vaccineze, să aibă un soft care funcționează”, a explicat dr. Daciana Toma, medic de familie și membru al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

Medicul nu poate justifica în fața autorităților că vaccinarea a fost făcută

Astfel, medicii din SNMF spun că acum se află în situația în care nu mai pot derula campaniile de imunizare, pentru că vaccinările făcute în ultima perioadă riscă să aibă erori de înregistrare. „Imposibilitatea de a înregistra vaccinul administrat unui copil duce la lipsa dovezii oficiale că acel vaccin a fost efectuat. Practic, din perspectiva autorităților, un copil care nu are un vaccin înregistrat nu este vaccinat”, au mai precizat cei de la SNMF.

Dacă vaccinul nu poate fi înregistrat, acest lucru înseamnă că nu există nicio dovadă oficială că doza a fost folosită și medicul nu poate justifica în fața autorităților că serul a fost administrat și nu mai poate cere alte doze. „Dacă eu nu pot să demonstrez că am administrat acele vaccinuri, figurez că am vaccinuri pe stoc din perspectiva DSP, iar pe bună dreptate luna viitoare nu îmi mai dă altle. Este o problemă serioasă”, a mai completat dr. Daciana Toma.

Specialiștii sunt de părere că unificarea celor două registre este o măsură care în timp ar fi benefică, însă este nevoie mai întâi de corectarea deficiențelor existente.

„Este o problemă foarte dificilă, sper ca lucrurile să se mai simplifice, pentru că dacă sunt făcute din birou, nu ajung decât să fie de fapt nefuncționale. Există o serie întreagă de probleme la acest transfer care s-a făcut, disfuncționalități majore, sunt date care nu au fost salvate, cum ar fi vaccinările din maternitate sau faptul că nu putea fi selectată seria vaccinului. Acest registru, odată ce este funcțional, el devine foarte bun, însă preluarea datelor și faptul că tot ce s-a pierdut ar trebui să introducem noi manual, nu este o variantă”, a precizat dr. Anca Deleanu, medic de familie și președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, filiala Iași.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu