VIDEO | Gheorghiță: Aeronava TAROM trimisă în Africa de Sud va veni pe ruta Johannesburg – Mombasa – Bucuresti și va ajunge în jurul orei 15.00 la București. Românii testați pozitiv vor rămâne în Africa până se negativează

Publicat: 29/11/2021, 23:37
Actualizat: 29/11/2021, 23:53

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, că pasagerii care vor fi preluați din Africa de Sud de aeronava Tarom trimisă de România vor fi testați înainte de îmbarcare și vor fi obligați să rămână în carantină timp de 14 zile. De asemenea, medicul a precizat că românii care vor fi testați pozitiv vor rămâne în Africa de Sud până se vor negativa.

Cursa Ro T 4101 a decolat din Mombasa, Kenya. Aeronava 737-800 aterizează la ora 1.00 noaptea în Africa de Sud, iar mâine dimineață, vor veni pe ruta Johannesburg – Mombasa – Bucuresti și vor ajunge în jurul orei 15.00 la Bucuresti.

Întrebat dacă pasagerii care vor fi preluați din Africa de Sud vor fi testați înainte de a urca în avion, Valeriu Gheorghiță a răspuns:  „Nu știu exact care este protocolul, dar ar trebui să existe testare la intrarea în aeronavă și evident aceste persoane vor intra în carantină timp de 14 zile și dacă vor fi testați negativ în ziua a zecea, vor putea ieși din casă. Este important să știm statusul acestor persoane încă de la început. Dacă o persoană e testată pozitiv la urcarea în avion, sub nicio formă nu cred că va urca în avion. Categoric va rămâne în Africa de Sud, până se negativează. Vor fi identificate și persoanele contact. Într-un astfel de caz, lucrurile s-ar complica.”

Aeronava TAROM despre care premierul Nicolae Ciucă a spus că a fost identificată pentru a-i aduce în țară pe cei aproape 40 de români blocați în Africa de Sud – după ce cursele le-au fost suspendate ca urmare a restricțiilor impuse odată cu apariția noii tulpini a COVID-19 – a plecat în noaptea de duminică spre luni de la București, unde va reveni înaintea Zilei naționale, așa cum și-au anunțat intenția reprezentanții Guvernului.

Potrivit graficului de zbor publicat de ministrul Eduard Novak, aeronava aterizează la Johanesburg, via Mumbasa (zbor 4101), iar la București revine marți, 30 noiembrie, la ora 15:30, iar de la București un zbor e programat spre Baia Mare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase