VIDEO | Valeriu Gheorghiţă: Fără a crește rata vaccinării, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri

Publicat: 07/07/2021, 22:29
Actualizat: 07/07/2021, 23:20

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat miercuri seară la Digi24, că fără a creşte numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu de evitat mai târziu o creştere a numărului de cazuri, ținând cont că tulpină Delta a început să genereze cazuri foarte multe în alte țări, în special în cazul persoanelor nevaccinate.

„În România vorbim de aproximativ 28% rată de acoperire vaccinală din populația eligibilă în România. 33% din populație a fost vaccinată cu cel puțin o doză, peste 4,6 milioane de persoane sunt persoane vaccinate cu schemă completă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„Există diferențe în ceea ce privește acoperirea vaccinală în mediul urban și în mediul rural. Faptul că avem în mediul urban o rată de acoperire mai mare decât media națională, comparativ cu media de vaccinare în mediu rural care este cu mult sub media națională, arată și explică un control mai bun al numărului de cazuri, pentru că majoritatea cazurilor erau generate în urmă expunerii frecvente dintre persoane și asta se întâmplă în marile aglomerări urbane.

în mediul rural deși avem peste 50% din populația țării care trăiește în mediul rural, totuși frecvența contactelor și prezența fizică dintre persoane, mobilitatea lor este mult mai redusă comparativ cu ce se întâmplă în urban și asta explică condiția epidemiologică bună din acest moment chiar dacă avem o rată de acoperire de până la 30% la nivel național.

Vaccinând și persoanele tinere, vaccinând și persoanele active, știind că vaccinarea scade transmiterea, reduce riscul de infecție asimptomatică cu 50%-70%, chiar în cazul în care o persoană care este vaccinată este depistată pozitiv, avem date foarte clare care arată că după cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu circa 30%-50%, avem un risc mai mic să transmitem infecția persoanelor cu care intrăm în contact.

Tot ce s-a întâmplat până în acest moment sunt măsuri ce au contribuit la controlul epidemiologic, însă este cât se poate de clar că fără a crește rată vaccinării, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri.

Ne uităm la țările în care rată de vaccinare este totuși crescută, peste 60%-70%, avem exemplul Israelului, exemplul din Marea Britanie, unde se înregistrează o creștere a numărului de cazuri și atunci ne întrebăm la ce a fost bună vaccinarea dacă tot crește numărul de cazuri, dar ce observăm cu toții este faptul că chiar dacă a crescut numărul de cazuri, nu a crescut numărul de internări  și nu a crescut nici numărul de decese, iar decesele înregistrate în procent de peste 99% sunt la persoanele nevaccinate, deci aici ne aduce că beneficii foarte  mari vaccinarea, pentru că noi limităm efectele acestei pandemii, oameni care ajung în spital, oameni care fac forme grave și oameni care își pierd viață”, a afirmat Gheorghiță, miercuri seara la Digi24.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York