Valeriu Gheorghiță: Persoanele de peste 65 de ani și cele cu boli cronice, în primele categorii care vor fi vaccinate anti-COVID

Valeriu Gheorghiță: Persoanele de peste 65 de ani și cele cu boli cronice, în primele categorii care vor fi vaccinate anti-COVID
Valeriu Gheorghiță: Persoanele de peste 65 de ani și cele cu boli cronice, în primele categorii care vor fi vaccinate anti-COVID
Publicat: 24/11/2020, 06:35

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare privind combaterea infecției cu COVID-19, a declarat, luni seara, că persoanele vulnerabile, adică cele de peste 65 de ani și cele cu boli cronice, vor fi printre categoriile care vor primi cu prioritate vaccinul anticoronavirus.

„Categoric, persoanele vulnerabile, ceea ce înseamnă persoane peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice, începând de la boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere, sunt boli prioritare care îi poziţionează pe pacienţi în primele categorii ca beneficiari ai campaniei de vaccinare”, a afirmat, luni seară, la Antena 3, Valeriu Gheorghiţă, potrivit Adevărul.ro.

Prioritățile vaccinării: Medicii și persoanele vulnerabile

„Este evident ca prioritatea campaniei de vaccinare să fie aceea de a proteja lucrătorii din sistemul de sănătate, în primul rând, şi în al doilea rând de a proteja categoriile vulnerabile, tocmai pentru a scădea riscul de deces”, a spus Gheorghiță.

„Motiv pentru care, la aceste categorii deja menţionate, se adaugă activităţile esenţiale din infrastructura critică şi protejarea persoanelor care deservesc aceste tipuri de activităţi. Ceea ce trebuie să înţelegem este legat de tipul de comorbiditate pentru că sunt vaccinuri care vor avea o pleiadă de indicaţii şi de contraindicaţii, dar din punct de vedere strategic persoanele cu boli cronice sunt persoanele prioritizate pentru a primi în primele etape vaccinarea împotriva SARS-COV-2″, a mai declarat medicul.

Gheorghiță a mai precizat că tinerii cu vârste sub 18 ani nu vor fi imunizați, deoarece nu există studii clare efectuate de companiile pharma care dezvoltă un vaccin anti-COVID.

O problemă de siguranță națională

„De asemenea tot în studiile clinice nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate în ceea ce priveşte terapia. Deci pacienţii care au fost instabili, mă refer un pacient cu un cancer în fază avansată, un cancer necontrolat terapeutic sau în fază realmente necontrolată şi de finalizare. Aceste categorii nu au fost incluse în studiile clinice pentru că, în primul rând, s-a dorit includerea categoriilor de persoane care nu aveau boli cronice pe mai multe categorii de vârstă, la care s-au adăugat ulterior, având în spate un profil de siguranţă deja orientat, s-au adăugat şi categorii de persoane care au boli cronice”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Digi 24.

Președintele Klaus Iohannis a spus luni, după discuția cu miniștrii Apărării, Internelor și Sănătății, cu tema „Campania de vaccinare anti-COVID-19, problemă de securitate naţională” că Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă unei aprobări într-o ședință CSAT pe care o va convoca în perioada ce urmează.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest...
Cutremur la Antena 1. Schimbarea e fără precedent
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare