VIDEO | Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea copiilor de peste 5 ani are o eficacitate de peste 90% în prevenirea cazurilor de boală simptomatică

Publicat: 26/11/2021, 22:18
Actualizat: 26/11/2021, 22:49

Șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri la B1TV, că eficacitatea vaccinurilor anti-Covid-19 administrate copiilor de peste 5 ani și-au dovedit o eficacitate de peste 90% în prevenirea cazurilor de boală simptomatică. El a precizat că imunizarea prin vaccinare a copiilor de peste cinci ani a fost aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului, iar de luna viitoare va începe o campanie de informare a părinților pentru a conștientiza importanța vaccinării.

„Avem acum o autorizare din partea Agenției Europene a Medicamentului emisă pe 25 noiembrie, ieri. Vorbim de un vaccin care e în flacoane multi-doză cu 10 doze, dozajul e estimat la o treime din doza pe care o folosim acum, adică 10 în loc de 30 de micrograme”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a precizat ca reacțiile adverse identificate în rândul copiilor de peste cinci ani, care au primit serul anti-Covid-19, au fost cele deja cunoscute, iar eficacitatea este de peste 90% în prevenirea cazurilor de boală simptomatică.

„Datele științifice ne arată un profil de siguranță foarte ridicat, foarte bun, în sensul în care, în cea mai mare parte a cazurilor, s-au identificat reacțiile adverse comune obișnuite la locul de administrare și cele deja cunoscute – febră, dureri musculare, articulare și de cap. Eficacitatea e de peste 90% în prevenirea cazurilor de boală simptomatică”, a mai spus el.

Președintele CNCAV a menționat că începând de luna viitoare vor debuta niște campanii de informare ce au ca scop comunicarea beneficiilor vaccinării împotriva Covid-19.

„Noi suntem acum într-o perioadă în care amenajăm cabinetele de vaccinare în centre, optimizăm platforma de programare și registrul electronic de vaccinare și procedurile din spate. La început de decembrie vom avea acțiuni cu rol de informare și de comunicare”, a mai afirmat Gheorghiță.

Despre miocardită

„Sigur că toată lumea e îngrijorată pe bună dreptate de acest risc de miocardită, dar acum, pe datele persoanelor voluntare din studiu, nu au fost identificate cazuri. Sunt și puține persoane – 2.000”, a afirmat medicul.

Gheorghiță a afirmat că miocardita nu survine în mod particular din cauza vaccinurilor anti-Covid, ci mai degrabă în urma infectării cu virusul SARS CoV-2. De asemenea el a afirmat că există cazuri de miocardita raportate și la alte vaccinuri clasice, sau după infecții virale.

„Această inflamare a mușchiului cardiac nu e în mod particular specifică vaccinului COVID-19, ea se regăsește și după alte tipuri de vaccinuri și în mod clasic se regăsește după foarte multe infecții virale și după COVID-19 riscul de miocardită e mult mai mare decât după vaccinare”, a spus șeful CNCAV.

Datele din studiile clinice arată că modificările cardiace se recuperează 100% în primele cinci zile, spre deosebire de miocardita clasică, post infecțioasă sau din alte cauze, care în proporție de 70% se recuperează în trei săptămâni. Sunt cazuri rare, cu evoluție bună, nu au fost decese, vorbim de o spitalizare de două – patru zile.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...