Vârful maxim al viiturii de pe Crișul Negru va ajunge, în cursul nopţii, la frontiera cu Ungaria | Cod portocaliu de inundații în Vaslui și Galați

Vârful maxim al viiturii de pe Crișul Negru va ajunge, în cursul nopţii, la frontiera cu Ungaria | Cod portocaliu de inundații în Vaslui și Galați
Foto: Apele Române/ Foto: Facebook
Publicat: 20/05/2021, 12:44
Actualizat: 20/05/2021, 12:50

Administrația Națională Apele Române (ANAR) a anunțat că că vârful maxim al viiturii de pe Crișul Negru se află joi dimineața la stația hidrometrică Talpoș și va ajunge în cursul nopții la frontiera cu Ungaria. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică, valabile până vineri dimineaţa, în 34 de judeţe, inclusiv în Municipiul Bucureşti.

​În ultimele 48 ore, pe râurile din bazinul hidrografic Crișuri (Crișul Negru, Boga, Galbena și Valea Roșie), s-au înregistrat precipitații cumulate de 150 l/mp până la 200 l/mp.

„Vârful maxim al viiturii de pe Crișul Negru se află la stația hidrometrică Talpoș și va ajunge, în cursul nopții, la frontiera cu Ungaria. Viitura se propagă în aval, pe sectorul îndiguit, în amonte de stația hidrometrică Zerind, în condiții de siguranță. Partea maghiară este informată în timp real cu privire la evoluția hidrologică și specialiștii celor două țări se află într-o colaborare permanentă.

În ultimele 48 ore, pe râurile din bazinul hidrografic Crișuri (Crișul Negru, Boga, Galbena și Valea Roșie), s-au înregistrat precipitații cumulate de 150 l/mp până la 200 l/mp.
Echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri au intervenit în aceste zile, cu utilaje și materiale, pe râurile Crișul Negru, Crișul Pietros și Valea Roșie, pentru limitarea efectelor produse de inundații. Astfel, s-au folosit peste 2000 de saci și 500 de tone de piatră pentru supraînălțarea digurilor, respectiv consolidarea malurilor”, transmite Apele Române.

​Echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri au intervenit în aceste zile, cu utilaje și materiale, pe râurile Crișul Negru, Crișul Pietros și Valea Roșie, pentru limitarea efectelor produse de inundații. Astfel, s-au folosit peste 2000 de saci și 500 de tone de piatră pentru supraînălțarea digurilor, respectiv consolidarea malurilor.

Cote depășite:

  • Pe Crișul Alb, la stația hidrometrică Gurahonț (Jud. Arad) este depășită Cota de Inundații cu 11 cm;
  • Pe Crișul Negru, la stația hidrometrică Talpoș (Jud. Bihor) este depășită Cota de Pericol cu 2 cm.
  • La stația hidrometrică Tinca, de pe Crișul Negru, cota este în scădere, în prezent fiind cu 51 de cm sub Cota de Pericol.

Debitele râurilor se mențin peste medii:

  • Crișul Alb/ stația hidrometrică Chișineu-Criș, Jud. Arad / debit de 62,45mc/s față de normalul de 24,3mc/s;
  • Crișul Negru/ stația hidrometrică Zerind, Jud. Arad/ debit de 157,6m/s față de normalul de 30,6mc/s;
  • Crișul Repede/ stația hidrometrică Oradea, Jud. Bihor/debit de 76,4mc/s față de normalul de 33,2mc/s;
  • Barcău/ stația hidrometrică Sălard, Jud. Bihor/ debit de 8,6mc/s față de normalul de 6,2mc/s.
  • Volumul în acumulări este de 181 mil.mc apă.

​Codul Roșu pe Crișul Negru a fost prelungit până astăzi, la ora 12.00, conform avertizării hidrologice emise de INHGA.

Cod portocaliu și galben de ploi abundente în aproape toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică, valabile până vineri dimineaţa, în 34 de judeţe, inclusiv în Municipiul Bucureşti.

Se anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

De marți ora 15.00 până la ora 24.00, este Cod portocaliu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: afluenţii Prutului aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni – amonte S.H. Oancea (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 20 mai, ora 10:00 – 21 mai, ora 10:00, va fi Cod portocaliu de vreme rea în zona Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Apuseni, precum şi în sudul Moldovei şi nord-estul Munteniei, unde vor fi ploi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 40 – 60 l/mp.

De asemenea, la peste 1.700 de metri altitudine, ploile vor determina topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 şi 140 cm.

Judeţele vizate de Codul portocaliu sunt: Galaţi, Brăila, Vrancea, Prahova, Covasna, Dâmboviţa, Braşov, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Alba, Cluj, Bihor şi Caraş-Severin.

Potrivit meteorologilor, un Cod galben de instabilitate atmosferică va fi în vigoare până vineri, la ora 10:00, iar în Muntenia, Banat, Crişana şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, Dobrogei şi Moldovei, precum şi la munte, vor fi averse însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat de grindină.

„Avertizarea Hidrologică COD GALBEN și COD PORTOCALIU vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în intervalul 29.09.2020 ora 15:00 – 29.09.2020 ora 24:00 pe unele râuri mici din judeţele: Bacău, Vaslui şi Galaţi, iar în intervalul 30.09.2020 ora 06 – 30.09.2020 ora 16:00 pe unele râuri mici din județele: Maramureș și Bistrița Năsăud”, anunță hidrologii.

În intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20 – 30 l/mp şi pe arii restrânse 40 – 50 l/mp.

Citește și: Prognoza meteo, 20 mai 2021. Vremea va fi în general instabilă şi răcoroasă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat...
Drama prin care trece Mihai Albu. Operat de cancer, creatorul se gândește la suferința fiicei...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii