Varianta sud-africană a coronavirusului scade eficacitatea vaccinurilor. Anthony Fauci: Mutațiile au un efect diminuator asupra eficacității vaccinurilor

Varianta sud-africană a coronavirusului scade eficacitatea vaccinurilor. Anthony Fauci: Mutațiile au un efect diminuator asupra eficacității vaccinurilor
Publicat: 30/01/2021, 16:33
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Datele studiilor clinice referitoare la două vaccinuri COVID-19 arată că o variantă a coronavirusului identificată pentru prima dată în Africa de Sud scade capacitatea lor de a proteja împotriva bolii, subliniind necesitatea vaccinării unui număr mare de oameni cât mai repede posibil, au spus oamenii de știință.

Vaccinurile de la Novavax Inc și Johnson & Johnson au fost întâmpinate ca arme viitoare importante în combaterea deceselor și a spitalizărilor într-o pandemie care a infectat peste 101 milioane de oameni și a provocat peste 2 milioane de vieți în întreaga lume.

Dar au fost semnificativ mai puțin eficienți în prevenirea COVID-19 la participanții la studii din Africa de Sud, unde noua variantă puternică este răspândită, în comparație cu țările în care această mutație este încă rară, potrivit datelor preliminare publicate de companii.

„În mod clar, mutațiile au un efect diminuator asupra eficacității vaccinurilor”, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, într-un briefing. „Putem vedea că vom fi provocați.”

Novavax a raportat joi rezultatele studiilor la jumătatea etapei, care au arătat că vaccinul său a fost eficient cu 50% în general pentru prevenirea COVID-19 în rândul persoanelor din Africa de Sud.

Asta în comparație cu rezultatele din stadiul târziu din Regatul Unit, în care vaccinul a fost de până la 89,3% eficient în prevenirea COVID-19.

Vineri, J&J a declarat că o singură vaccinare împotriva coronavirusului a avut  66% eficientă, potrivit unui studiu masiv pe trei continente.

Dar au existat diferențe mari în funcție de regiune

În Statele Unite, unde varianta sud-africană a fost raportată pentru prima dată în această săptămână, eficacitatea a atins 72%, comparativ cu doar 57% în Africa de Sud, unde noua variantă, cunoscută sub numele de B 1.351, a constituit 95% din cazurile COVID-19 raportat în proces.

O altă variantă extrem de transmisibilă descoperită pentru prima dată în Marea Britanie și acum în mai mult de jumătate din statele SUA a fost mai puțin capabilă să se sustragă eficacității vaccinului decât omologul său din Africa de Sud.

Noile descoperiri, totuși, ridică întrebări cu privire la modul în care vaccinurile extrem de eficiente de la Pfizer Inc cu partenerul BioNTech și Moderna Inc vor fi în raport cu noile variante de Covid. Cele două vaccinuri au arătat o eficacitate de aproximativ 95% în studiile efectuate în principal în Statele Unite înainte ca noile versiuni ale virusului să fie identificate în alte țări.

„Este o pandemie diferită acum”, a spus dr. Dan Barouch, cercetător la Centrul Medical Beth Israel Deaconess al Facultății de Medicină a Universității Harvard din Boston, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului J&J.

Barouch a spus că există acum o mare varietate de noi variante care circulă, inclusiv în Brazilia, Africa de Sud și chiar în Statele Unite, care sunt substanțial rezistente la anticorpii induși de vaccin.

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că există „o mare posibilitate” ca variantele emergente să facă în cele din urmă vaccinul companiei ineficient.

Experții au spus că toate cele patru vaccinuri au încă o mare valoare în capacitatea lor de a reduce COVID-19, forma severă.

Cu toate acestea, Fauci a spus că ratele de eficacitate scăzute subliniază necesitatea de a urmări îndeaproape variantele de Covid și de a accelera eforturile de vaccinare înainte de apariția unor mutații noi și chiar mai periculoase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom