VIDEO | Vasile Dîncu: Țările NATO din zonă sunt obligate să acorde sprijin refugiaților în caz de război

Publicat: 26/01/2022, 21:47
Actualizat: 26/01/2022, 22:40

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat miercuri, la B1TV că există o clauză de ajutor umanitar prin care țările membre NATO au obligația de a acorda sprijin refugiaților din țările vecine în caz de război.

„Există, în cazul unor asemenea situații, o clauză de ajutor umanitar, pe care țările din zonă și țările NATO din zonă sunt obligate să o respecte și anume de a sprijini refugiații (…) pentru respectarea dreptului omului și toate condițiile ce țin de salvarea de vieți omenești.

Există programe specifice ale NATO pentru această zonă și trebuie doar să le aplicăm la o situație concretă”, a declarat Vasile Dîncu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării că tensiunile din Ucraina ridică probleme de natură militară, economică, energetică, dar şi în privinţa migraţiei necontrolate.

„Am decis în şedinţa CSAT o serie de măsuri importante. Voi da, din motive lesne de înţeles, doar câteva exemple, având în vedere sensibilitatea tematicii. Cum ar fi continuarea demersurilor concrete pentru creşterea prezenţei Aliate şi a SUA pe teritoriul României, ca măsură de întărire a securităţii statului român. Guvernul României şi instituţiile cu atribuţii în domeniu vor continua planificarea, la nivel interinstituţional, pentru gestionarea eventualelor intrări de refugiaţi pe teritoriul nostru şi pentru a fi pregătiţi să gestionăm efectele negative ale situaţiei de securitate în domeniile economic, energetic şi financiar-bancar”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul ședinței din CSAT.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult