Veste bună în ceea ce privește necesarul de măști de protecție. România „se descurcă” și la producția de biocide

Veste bună în ceea ce privește necesarul de măști de protecție. România „se descurcă” și la producția de biocide
Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 27/08/2020, 12:36

Guvernanții români se laudă că până la finele anului în curs, țara noastră poate asigura din producţia internă 50% din necesarul de măşti.

Conform precizărilor ministrului Economiei, Virgil Popescu, făcute într-o emisiune televizată, s-a reușit integrarea producţiei complete de material pentru măşti în România.

„Cred că un grad de integrare mai mare al producţiei ar fi benefic în România şi vă dau un exemplu simplu: am spus în starea de urgenţă, am spus şi în starea de alertă, că dorim să integrăm producţia completă de material pentru măşti în România. Am reuşit. S-a integrat la acea companie din Maramureş, printr-un credit garantat de statul român, şi s-a pus în funcţiune instalaţia de producere atât a materialului exterior cât şi a celui filtrant pentru mască.

Putem spune că, în momentul de faţă, în România se poate produce integral un produs. Nu mai avem nevoie de import pentru acel produs. Tot ce se poate produce în România în momentul de faţă până la sfârşitul anului, cu tot ce se mai poate pune în funcţiune, ne putem duce la 50% din necesarul de măşti al României”, a menționat Popescu, la Digi 24.

Necesar de măști calculat la nivel maxim de cerere

Membrul cabinetului Orban a mai spus că acest necesar de măști de protecție a fost calculat la nivel maxim, în sensul că toată lumea respectă regulile şi o mască se schimbă la 4 ore, în timp ce copiii le-ar schimba din două în două ore.

„Necesarul este foarte mare, eu gândesc necesarul maxim de care este nevoie, dar toţi ştim că nu schimbăm o mască la patru ore şi că uneori o ţinem şi a doua zi.

Foarte mulţi nu şi le permit şi mai sunt şi măştile din pânză, din material refolosibil, care se spală, iar acestea scad consumul”, a adăugat ministrul Economiei în cadrul emisiunii televizate, citat de Agerpres.

Țara noastră „se descurcă” la capitolul producției de biocide

În ceea ce privește dezinfectaţi, Popescu a spus că țara noastră „se descurcă” cu producţia de biocide, însă a recunoscut că la ora actuală nu sunt laboratoare care să certifice produsele de protecție sanitară.

„Eu cred că nu aţi mai văzut nicio ştire că nu se găsesc dezinfectanţi, după ce a început producţia la Farmec Cluj şi la Antibiotice Iaşi, cei doi mari producători, dar mai sunt vreo 10-15 producători mai mici şi îmi pare rău că nu le pot pronunţa numele, pentru că nu îi ştiu chiar pe toţi”.

„Eu cred că, în momentul de faţă, în România ne descurcăm cu producţia de biocide. Ceea ce îmi doresc eu este, ca să putem să avem şi capacitarea ca stat, să avem laboratoare care să certifice aceste biocide, să certifice aceste măşti, să certifice aceste combinezoane, materiale, acum le face cele ale armatei, dar laboratoare care să fie recunoscute de UE. Şi aici trebuie să mai lucrăm ca să avem laboratoare.

„Degeaba producem, ele nu sunt, nu au fost făcute şi procesul de acreditare al lor este de lungă durată, nu este aşa simplu, poate să dureze şi un an. Atunci producătorul român al unei măşti trimite în Germania la laborator şi de acolo primeşte când primeşte certificarea ca să poată să o pună în vânzare pe piaţa europeană”, a spus Popescu.

Necesar major de laboratoare acreditate

Nu în ultimul rând, el a susţinut că în perioada stării de urgenţă şi de alertă s-a găsit soluţia de acreditare cu laboratoarele armatei, însă într-o perioadă normală România trebuie să deţină o structură de laboratoare care să permită certificarea produselor de bază.

„Se lucrează acum, vrem să acredităm tot Institutul Armatei – Cantacuzino la nivel european în aşa fel încât să facă toate testele pentru virucide şi biocide pentru că în România cred că este singurul care ar putea să facă acest lucru. A luat o acreditare provizorie, se zbate şi va mai lua, dar acolo unde există infrastructură acelea trebuie acreditate în primă instanţă şi unde sunt iniţiative noi şi ele trebuie ajutate. Trebuie să avem multe lucruri de acest gen în România”, a conchis şeful de la Economie.

Purtatul măștii reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2

Purtarea măștii de protecție este o măsură adoptată în plan mondial de OMS deoarece diminuează riscul de infectare cu SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, medicul infecționist Monica Ghandi laolaltă cu alți cercetări au vrut să descopere în ce măsură acestea protejează oamenii.

„Oamenii par să dezvolte forme mai puțin grave ale bolii dacă poartă o mască. În locurile în care majoritatea oamenilor au respectat purtarea măștilor, persoanele infectate (…) par considerabil mai puțin susceptibile să dezvolte o formă severă a bolii, în comparație cu cei care lucrează în locuri unde portul măștilor e mai puțin generalizat ”, conform adnotărilor sale din The Conversation.

Cercetarea realizată Ghandi, medic specialist în boli infecțioase și profesor la Universitatea din San Francisco, și alți cercetători a fost publicat în Journal of General Internal Medicine.

Aceștia au arătat că atunci când particulele virale trec prin mască, persoana care o poartă este infectată de o cantitate virală mai mică.

100 de milioane de măști, lunar

Potrivit unor surse medicale din România, necesarul de măști de protecție este de 100 de milioane de bucăți pe lună.

O din Maramureș (Techtex) a început producția de măști chirurgicale încă din prima decadă a lunii aprilie 2020.

Compania a pus în funcțiune linii tehnologice automatizate pentru producția de măști chirurgicale, iar activitatea se desfășoară în patru schimburi pentru a crește capacitatea de producție la 300.000 de bucăți/zi.

Fabrica a fost utilată și cu o linie de producție de măști FFP 2 (clasă superioară de protecție), materialul folosit pentru confecționarea acestor produse fiind de producție internă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului