Veste bună în ceea ce privește necesarul de măști de protecție. România „se descurcă” și la producția de biocide

Redactor:
Nelu Dorobantu
Veste bună în ceea ce privește necesarul de măști de protecție. România „se descurcă” și la producția de biocide
Guvernanții români se laudă că, până la finele anului în curs, țara noastră poate asigura din producţia internă 50% din necesarul de măşti. Nevoia de consum intern este de circa 100 de milioane de bucăți, lunar / Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ

Guvernanții români se laudă că până la finele anului în curs, țara noastră poate asigura din producţia internă 50% din necesarul de măşti.

Conform precizărilor ministrului Economiei, Virgil Popescu, făcute într-o emisiune televizată, s-a reușit integrarea producţiei complete de material pentru măşti în România.

„Cred că un grad de integrare mai mare al producţiei ar fi benefic în România şi vă dau un exemplu simplu: am spus în starea de urgenţă, am spus şi în starea de alertă, că dorim să integrăm producţia completă de material pentru măşti în România. Am reuşit. S-a integrat la acea companie din Maramureş, printr-un credit garantat de statul român, şi s-a pus în funcţiune instalaţia de producere atât a materialului exterior cât şi a celui filtrant pentru mască.

Putem spune că, în momentul de faţă, în România se poate produce integral un produs. Nu mai avem nevoie de import pentru acel produs. Tot ce se poate produce în România în momentul de faţă până la sfârşitul anului, cu tot ce se mai poate pune în funcţiune, ne putem duce la 50% din necesarul de măşti al României”, a menționat Popescu, la Digi 24.

Necesar de măști calculat la nivel maxim de cerere

Membrul cabinetului Orban a mai spus că acest necesar de măști de protecție a fost calculat la nivel maxim, în sensul că toată lumea respectă regulile şi o mască se schimbă la 4 ore, în timp ce copiii le-ar schimba din două în două ore.

„Necesarul este foarte mare, eu gândesc necesarul maxim de care este nevoie, dar toţi ştim că nu schimbăm o mască la patru ore şi că uneori o ţinem şi a doua zi.

Foarte mulţi nu şi le permit şi mai sunt şi măştile din pânză, din material refolosibil, care se spală, iar acestea scad consumul”, a adăugat ministrul Economiei în cadrul emisiunii televizate, citat de Agerpres.

Țara noastră „se descurcă” la capitolul producției de biocide

În ceea ce privește dezinfectaţi, Popescu a spus că țara noastră „se descurcă” cu producţia de biocide, însă a recunoscut că la ora actuală nu sunt laboratoare care să certifice produsele de protecție sanitară.

„Eu cred că nu aţi mai văzut nicio ştire că nu se găsesc dezinfectanţi, după ce a început producţia la Farmec Cluj şi la Antibiotice Iaşi, cei doi mari producători, dar mai sunt vreo 10-15 producători mai mici şi îmi pare rău că nu le pot pronunţa numele, pentru că nu îi ştiu chiar pe toţi”.

„Eu cred că, în momentul de faţă, în România ne descurcăm cu producţia de biocide. Ceea ce îmi doresc eu este, ca să putem să avem şi capacitarea ca stat, să avem laboratoare care să certifice aceste biocide, să certifice aceste măşti, să certifice aceste combinezoane, materiale, acum le face cele ale armatei, dar laboratoare care să fie recunoscute de UE. Şi aici trebuie să mai lucrăm ca să avem laboratoare.

„Degeaba producem, ele nu sunt, nu au fost făcute şi procesul de acreditare al lor este de lungă durată, nu este aşa simplu, poate să dureze şi un an. Atunci producătorul român al unei măşti trimite în Germania la laborator şi de acolo primeşte când primeşte certificarea ca să poată să o pună în vânzare pe piaţa europeană”, a spus Popescu.

Necesar major de laboratoare acreditate

Nu în ultimul rând, el a susţinut că în perioada stării de urgenţă şi de alertă s-a găsit soluţia de acreditare cu laboratoarele armatei, însă într-o perioadă normală România trebuie să deţină o structură de laboratoare care să permită certificarea produselor de bază.

„Se lucrează acum, vrem să acredităm tot Institutul Armatei – Cantacuzino la nivel european în aşa fel încât să facă toate testele pentru virucide şi biocide pentru că în România cred că este singurul care ar putea să facă acest lucru. A luat o acreditare provizorie, se zbate şi va mai lua, dar acolo unde există infrastructură acelea trebuie acreditate în primă instanţă şi unde sunt iniţiative noi şi ele trebuie ajutate. Trebuie să avem multe lucruri de acest gen în România”, a conchis şeful de la Economie.

Purtatul măștii reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2

Purtarea măștii de protecție este o măsură adoptată în plan mondial de OMS deoarece diminuează riscul de infectare cu SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, medicul infecționist Monica Ghandi laolaltă cu alți cercetări au vrut să descopere în ce măsură acestea protejează oamenii.

„Oamenii par să dezvolte forme mai puțin grave ale bolii dacă poartă o mască. În locurile în care majoritatea oamenilor au respectat purtarea măștilor, persoanele infectate (…) par considerabil mai puțin susceptibile să dezvolte o formă severă a bolii, în comparație cu cei care lucrează în locuri unde portul măștilor e mai puțin generalizat ”, conform adnotărilor sale din The Conversation.

Cercetarea realizată Ghandi, medic specialist în boli infecțioase și profesor la Universitatea din San Francisco, și alți cercetători a fost publicat în Journal of General Internal Medicine.

Aceștia au arătat că atunci când particulele virale trec prin mască, persoana care o poartă este infectată de o cantitate virală mai mică.

100 de milioane de măști, lunar

Potrivit unor surse medicale din România, necesarul de măști de protecție este de 100 de milioane de bucăți pe lună.

O din Maramureș (Techtex) a început producția de măști chirurgicale încă din prima decadă a lunii aprilie 2020.

Compania a pus în funcțiune linii tehnologice automatizate pentru producția de măști chirurgicale, iar activitatea se desfășoară în patru schimburi pentru a crește capacitatea de producție la 300.000 de bucăți/zi.

Fabrica a fost utilată și cu o linie de producție de măști FFP 2 (clasă superioară de protecție), materialul folosit pentru confecționarea acestor produse fiind de producție internă.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
CTP a izbucnit nervos în direct la TV. Ce l-a dezamăgit nespus de mult, a...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului: A MURIT. Era tânără, frumoasă și talentată
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide