Vești extraordinare pentru persoanele care suferă de paralizie. Primul implant al unui cip neuronal a fost implantat în creierul uman

Vești extraordinare pentru persoanele care suferă de paralizie. Primul implant al unui cip neuronal a fost implantat în creierul uman
sursa foto: Profimedia
Publicat: 22/07/2022, 19:23
Actualizat: 22/07/2022, 20:09

Startup-ul Synchron, o companie endovasculară de interfață creier-computer (BCI), a anunțat astăzi primul implant uman al unui neurocip din Statele Unite. Beneficiarul este o persoană care suferă de o paralizie severă. De acum persoana care posedă un astfel de cip poate să discute pe internet cu familia, să facă achiziții online și să îndeplinească alte sarcini care erau imposibil de realizat până atunci.

Procedura a fost efectuată la Mount Sinai West din New York, condusă de cercetătorul clinic Shahram Majidi, MD, profesor asistent de neurochirurgie, neurologie și radiologie la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai. Procedura a fost efectuată în sala de angiografie cu o abordare endovasculară minim invazivă. Departamentul de Reabilitare și Performanță Umană de la Mount Sinai a ajutat la coordonarea procedurii.

Studiul COMMAND va evalua siguranța și eficacitatea platformei tehnologice BCI motorii a companiei, inclusiv Stentrode™, la pacienții cu paralizie severă, cu scopul de a permite pacientului să controleze dispozitivele digitale fără mâini. Rezultatele studiului includ utilizarea datelor cerebrale pentru a controla dispozitivele digitale și obținerea de îmbunătățiri în ceea ce privește independența funcțională.

„Aceasta este o piatră de hotar incredibil de interesantă pentru acest domeniu, din cauza implicațiilor și a potențialului uriaș”, a declarat Shahram Majidi, MD, chirurgul neurointervențional care a efectuat procedura și profesor asistent de neurochirurgie, neurologie și radiologie la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai. „Procedura de implantare a decurs extrem de bine, iar pacientul a putut pleca acasă la 48 de ore după operație”.

„Suntem mai mult decât încântați să lucrăm cu pacientul nostru, îndrumându-l prin procesul de instruire pe măsură ce învață să folosească acest dispozitiv pentru a trăi mai independent și, cel mai important, pentru a comunica cu familia și prietenii”, a declarat David Putrino, director al Rehabilitation Innovation pentru Mount Sinai Health System și cercetător principal al studiului COMMAND.

„Primul implant la om al unui BCI endovascular în SUA este o etapă clinică majoră care deschide noi posibilități pentru pacienții cu paralizie”, a declarat Tom Oxley, MD, PhD, CEO și fondator al Synchron. „Tehnologia noastră se adresează milioanelor de oameni care și-au pierdut capacitatea de a-și folosi mâinile pentru a controla dispozitivele digitale. Suntem încântați să avansăm pe piață o soluție BCI scalabilă, care are potențialul de a transforma atât de multe vieți.”

Cum se implantează cipul

Stentrodul este implantat în interiorul cortexului motor al creierului prin vena jugulară în cadrul unei proceduri endovasculare minim-invazive. Odată implantat, acesta detectează și transmite fără fir intenția motorie folosind un limbaj digital brevetat pentru a permite pacienților cu paralizie severă să controleze dispozitivele personale cu ajutorul unui „point-and-click” fără mâini. Studiul va evalua impactul asupra sarcinilor zilnice, cum ar fi trimiterea de mesaje text, trimiterea de e-mailuri, efectuarea de cumpărături online și accesarea serviciilor de telesănătate, precum și asupra capacității de a trăi independent. FDA a acordat desemnarea Breakthrough Device pentru Synchron în august 2020.

Synchron va continua să avanseze înscrierea în studiul COMMAND, fiind primul studiu clinic aprobat de FDA în industrie pentru un BCI implantat permanent în SUA. Rezultatele recente privind siguranța pe termen lung au demonstrat că această tehnologie este sigură la patru pacienți până la 12 luni în cadrul studiului SWITCH al Synchron din Australia, așa cum a fost raportat la Conferința Academiei Americane de Neurologie din 2022, potrivit Antena 3.

Synchron, o companie de interfețe cerebrale endovasculare, este lider în tehnologia interfețelor neuronale implantabile. Compania, aflată în stadiu clinic, dezvoltă o neuroproteză pentru tratamentul paraliziei și prima terapie de neuromodulare implantabilă endovasculară. Aplicațiile viitoare includ potențialul de a diagnostica și trata afecțiuni ale sistemului nervos, inclusiv boala Parkinson, epilepsia, depresia și hipertensiunea.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația