VIDEO | Alexandru Rafila: „Cred că am reuşit să gestionăm bine controlul pandemiei. În valul al cincilea au fost de patru ori mai puţine decese în România decât în valul al patrulea”

Publicat: 27/05/2022, 23:49

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, la Digi24, că echipa sa a gestionat bine pandemia de COVID-19 şi s-a reuşit scăderea numărului de decese de patru ori în valul al cincilea, comparativ cu valul al patrulea de COVID-19. În acest context, oficialul a precizat că a fost crescută testarea şi au fost dezvoltate servicii medicale în ambulatorii.

„Legat de controlul pandemiei, cred că am reuşit să-l gestionăm bine și am avut noroc, pot spune, pentru că am avut o echipă foarte competentă. Am lucrat în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică şi Direcţiile de Sănătate Publică, am lucrat în parteneriat cu personalul medical şi cred că lucrul acesta a făcut posibilă organizarea unui alt sistem, decât cel exersat anterior. Am ajuns la o situaţie pe care poate mai puţini au sesizat-o, dar noi vedem cifrele. În valul al cincilea au fost de patru ori mai puţine decese în România decât în valul al patrulea”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a menţionat că la îndeplinirea acestui obiectiv a contribuit şi faptul că varianta Omicron a avut o mortalitate mai mică, lucru care a ajutat la evitarea cazurilor grave de îmbolnăvire.

„Trebuie să facem o mică precizare: toate studiile ştiinţifice legate de patogenitatea variantei Omicron arată o mortalitate mai mică – 1,3-1,5 ori, iar noi am reuşit să reducem de patru ori decesele, ceea ce arată că am putut să evităm cazurile grave şi prezentările tardive în mult mai mare măsură decât în perioada anterioară. Eu cred că lucrul acesta, la un moment dat, putem să-l și documentăm, să facem și un articol științific, pe această temă, comparând datele cu cele din alte țări”, a afirmat Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că, în cel de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus, a crescut şi numărul testărilor, însă au fost dezvoltate şi serviciile medicale în ambulatorii.

„Am avut un număr mult mai mare de teste, dar nimeni nu a împiedicat pe nimeni să facă mai multe teste. Cred că nu a existat o interdicţie să dezvolţi servicii medicale ambulatorii, nu a existat o interdicţie să furnizezi în regim ambulatoriu antivirale, să încurajezi oamenii să se prezinte încă din primele zile la medic. Problema în valurile anterioare a fost legată de prezentarea tardivă şi de lipsa serviciilor medicale ambulatorii şi de o testare extrem de redusă.

Faptul că am reușit să dublăm numărul de teste a fost legat de modul în care colegii mei şi cu mine, într-o anumită măsură, am organizat sistemul, am oferit testarea la medicul de familie, prin decontarea testelor la medicul de familie, înainte nu exista acest lucru. Am organizat numeroase centre de recoltare, la București au fost zeci de astfel de centre, iar persoanele diagnosticate pozitiv și puteau să aibă complicații se puteau adresa acestor servicii ambulatorii unde erau evaluaţi şi primeau și tratamentul de care aveau nevoie”, a precizat Alexandru Rafila.