VIDEO | ANM a emis coduri portocalii de vânt puternic pentru opt județe. În Capitală, pompierii intervin în peste 20 de cazuri de copaci căzuți

Publicat: 18/09/2022, 11:48
Actualizat: 18/09/2022, 11:54

Vântul puternic a rupt copaci și a desprins elemente de contrucții, care au căzut peste mașini, zone pietonale și carosabil în București și mai multe localități din țară. Cea mai mare parte a teritoriului este sub avertizare meteorologică cod galben ce vizează intensificări ale vântului, iar pentru zonele montane din opt județe au fost emise coduri portocalii, până după-amiază.

Avertizarea meteorologilor cod galben privind intensificări ale vântului, emisă începând de la ora 02:00 dimineața, este în vigoare până la ora 20:00 și vizează mare parte din țară, inclusiv Capitala.

„Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h. Notă: Vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte”, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În acest context, din cauza vântului puternic, toate manevrele în porturile de la malul Mării Negre au fost închise duminică dimineaţa, după cum a informat Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române. „Au fost oprite toate manevrele în porturile de la malul Mării Negre, atât pentru transportul maritim, cât şi pentru cel fluvial, din cauza vântului puternic”, se menţionează în informare.

Mai mult, meteorologii ANM au emis pentru duminică, de la ora 10:00 la ora 16:00, avertizări cod portocaliu de vânt puternit pentru zonele montane din opt județe:

 • Județul Covasna
 • Județul Mureş
 • Județul Harghita
 • Județul Buzău
 • Județul Bacău
 • Județul Suceava
 • Județul Neamţ
 • Județul Vrancea

Se vor semnala : la altitudini de peste 1600 m vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 90…110 km/h, iar la altitudini mai mari de 2000 m va ninge viscolit, potrivit ANM.

Intervenții în Capitală

Nu numai crengi, dar chiar trunchiuri masive de copaci au căzut în Constanța, Sălaj și în Capitală, după cum se vede în imaginile video din cartierul Militari, iar pompierii au intervenit în ultimele ore în peste 20 de cazuri pentru îndepărtarea copacilor căzuţi şi a elementelor de construcţii desprinse de vânt, nefiind înregistrate persoane rănite, după cum a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

„Intervenim pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă apărute ca urmare a intensificării vântului în Bucureşti – Ilfov. Sunt peste 20 de cazuri în care am intervenit pentru îndepărtarea copacilor căzuţi şi a elementelor de construcţii desprinse de vânt. Nu sunt persoane rănite. Situaţia este în dinamică”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile.

Potrivit ANM, în zona municipiului București, duminică, între orele 9:00 și 20:00, vremea va fi vântoasă și se va răci accentuat. Pe parcursul zilei vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze la rafală în general de 55…65 km/h. Cerul va fi variabil. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade.

În acest context, pompierii recomandă cetăţenilor unele măsuri preventive pentru astfel de situaţii:

 • pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
 • sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
 • închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii.
 • evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase