VIDEO Aurescu: Din informațiile noastre nu există indicii că Putin ar intenționa să folosească arma nucleară în Ucraina. Cel puţin nu în perioada imediat următoare

Publicat: 09/05/2022, 23:25

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Digi24, că în acest moment nu există indicii clare care ar conduce la ipoteza că Vladimir Putin ar putea folosi arme nucleare în Ucraina, ci mai degrabă este vorba de o propagandă rostogolită intens pe televiziunile din Rusia.

”Sigur că ne-am  obişnuit, dar nu am fi vrut să ne obişnuim cu această retorică pentru că până la urmă este vorba de o intensificare a propagandei ruse pe care o vedem pe toate posturile ruseşti care propagă acest tip de analiză şi informaţie, referiri la capacităţile nucleare ale Federaţiei Ruse. Găsim şi în discursul de astăzi al preşedintelui Putin, o referire, desigur nu la capacităţile nucleare ale Federaţiei Ruse, ci la acea acuzaţie că Ucraina, înainte de declanşarea  războiului dorea să obţină arme nucleare, ceea ce e o informaţie falsă, este un element de fake news”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul spune că în acest moment nu sunt informații care ar putea demonstra că Putin ar dori să escaladeze războiul prin folosirea capacităților nucleare în Ucraina.

”Toate informaţiile pe care le avem până la acest moment nu indică intenţia, cel puţin nu în perioada imediat următoare a Federaţiei Ruse, de a folosi arma nucleară. Pentru că acest lucru nu se poate întâmpla pur şi simplu apăsând un buton, chiar dacă avem această reprezentare în cultura populară. Lucrurile sunt ceva mai complicate, procedura este un pic mai  complexă. Nu există astfel de informaţii în acest moment”, a spus el.

Aurescu a precizat că Rusia a fost avertizată de NATO ca un atac nuclear nu va fi tolerat, existând posibilitatea ca alianța să intervină direct în război și implicit declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial.

Pe de altă parte, în deciziile summitului din marte noi avertizăm, NATO ca întreg, Rusia cu privire la  posibila folosire a armelor cu distrugere în masă, spunem că acest lucru este inacceptabil şi poate să atragă consecinţe extrem de dure. Aceasta este menţiunea din declaraţia finală a summitului din 24 martie, de la Bruxelles”, a afirmat Aurescu.

”Prin urmare, Federaţia Rusă trebuie să fie conştientă că orice intenţie materializată de a folosi arme de distrugere în masă, poate să provoace consecinţe extrem de dure din partea comunităţii internaţionale”, a precizat ministrul de Externe.