VIDEO | Bogdan Aurescu: „Este pentru prima oară când Germania, la cel mai înalt nivel, anunță, în mod necondiționat, susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen”

Publicat: 29/08/2022, 15:38
Actualizat: 29/08/2022, 15:46

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, luni, la Digi24, despre anunțul făcut de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, referitor la posibila aderare la spațiul Schengen a României, Croației și Bulgariei, precizând că cele trei țări îndeplinesc „cerințele tehnice” pentru a accede, ca state-membre cu drepturi depline. Oficialul a precizat că este un anunț extrem de important pentru țara noastră, în contextul în care „este pentru prima oară când Germania, la cel mai înalt nivel, anunță, în mod necondiționat, susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen”.

„Este un anunț extrem de important, într-adevăr, pentru că este pentru prima oară când Germania, la cel mai înalt nivel, anunță, în mod necondiționat, susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen. Este vorba despre un discurs pe care cancelarul german l-a susținut astăzi la Universitatea Carolină din Praga.

Este o vizită pe care cancelarul german o face în Republica Cehă și, cu acest prilej, a spus foarte clar că România, alături de celelalte state candidate, în acest moment, îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderare și că va susține personal acest demers. Este un anunț foarte important, care vine în completarea susținerii pe care și Franța, prin președintele Macron, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în România, în luna iunie, l-a făcut în același sens.

Trebuie spus, de asemenea, foarte clar, că aceste anunțuri sunt rezultatul demersurilor și discuțiilor pe care le-a purtat președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu cei doi lideri europeni, cu diverse ocazii și mă bucur foarte mult că această anunț are loc astăzi”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a precizat că „asigurări de sprijin deplin” pentru aderarea României la spațiul Schengen a primit și din partea omologilor săi din Finlanda și Cehia.

„Am discutat această temă destul de aprofundat și cu ministru de Externe german, atunci când a vizitat România, pe 15 iulie. La acel moment, nu a putut să fie făcut un astfel de anunț, de claritatea celui pe care l-a făcut astăzi cancelarul Scholz, dar deja existau pregătiri, la acel moment, în establishment-ul politic german pentru, o astfel de veste foarte bună pentru România.

De altfel, demersurile noastre politico-diplomatice continuă și au continuat și în ultima perioadă. Vă aduc aminte faptul că, pe 20 iulie, Finlanda, într-o discuție telefonică pe care am avut-o cu omologul meu finlandez, a exprimat susținerea deplină, iarăși necondiționată, pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Și, pe 18 iulie, am fost la Praga pentru o discuție cu omologul meu ceh, Cehia exercitând, în acest moment, președinția în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene și am primit, de asemenea, asigurări de sprijin deplin pentru acest obiectiv”, a precizat Bogdan Aurescu.

Întrebat dacă așteaptă ca un mesaj similar să se producă în perioada următoare și din partea Olandei, ministrul de Externe a răspuns: „Noi continuăm demersurile noastre active la toate nivelurile, față de toți partenerii noștri europeni, atât către cei care au exprimat deja acest sprijin, în ultimii ani, sau mai recent și, de asemenea, evident, și față de Olanda”.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU e nimeni pe trecere?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...