VIDEO | Când vom afla rezultatele măsurătorilor de pe Canalul Bâstroe? Precizările ministrului Mediului

Publicat: 09/05/2023, 16:47

Datele culese de experții români și ucraineni în timpul măsurătorilor pe Canalul Bâstroe sunt analizate de specialiștii de sub autoritatea Ministerului Mediului.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marţi, că specialiştii în hidrologie analizează în prezent datele primite de la experții Ministerul Transporturilor, rezultate în urma măsurătorilor făcute pe Canalul Bâstroe. Precizarea a fost făcută, marţi, într-o conferinţă de presă, ca urmare a întrebărilor jurnaliștilor privind eventuale concluzii preliminare ale măsurătorilor.

„Colegii noştri specialişti în hidrologie,  INHGA (Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor), fac modelările în sistemul informatic. După estimările noastre iniţiale, aceste modelări durează între 10 şi 14 zile. Sper ca în cel mai scurt timp posibil să avem şi o modelare a întregului canal navigabil şi a întregului braţ Chilia, inclusiv Canalul Bâstroe, să vedem ce calitate au datele şi cât de precise sunt. Imediat cum suntem gata le vom face publice”, a afirmat ministrul Mediului.

Cronologia măsurătorilor

Doi experți români și unul ucrainean s-au aflat pentru mai multe zile, de la finalul lunii martie, pe o navă pusă la dispoziție de oficialii Ucraineni statului vecin pentru măsurătorile de adâncime în zona canalului Bârtroe, a declarat, pentru Gândul, Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, explica, în 30 martie, că România prelucrează datele de la propriile măsurători, pe care le vor împărtăși cu colegii de peste graniță. „Aşteptăm ca acelaşi lucru să se trimită din partea Ucrainei către noi”, a adăugat atunci oficialul.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a confirmat pentru Gândul, că experții ucraineni și români au demarat, pe 26 martie, măsurătorile pe canalul Bâstroe, după ce au oficialii din ambele țări au convenit, cu zi înainte, asupra graficului acestor lucrări.

„Sâmbătă a fost ultima întâlnire pentru stabilirea programului de măsurare, iar măsurătorile efective ai început duminică dimineață. Sunt patru sectoare de măsurat, inclusiv canalul Bâstroe, iar durata va fi undeva între zece și 12 zile, pentru că se efectuează măsurătorile cu o singură navă, navă pusă la dispoziție de partea ucraineană”, a declarat Ionel Scrioșteanu, în 27 martie.

Potrivit secretarului de stat, duminică s-au măsurat trei kilometri pe un braț secundar al Chiliei, undeva între kilometri 61 și 75, urmează Brațul Solomonov, parte din Chilia, kilometrul 11 – 22 și Canalul Bâstroe.

„Între trei și cinci kilometri se pot face în fiecare zi. Pe navă în mod normal sunt cinci persoane, două persoane care conduc nava și trei experți în măsurători, doi români și un ucrainean”, a precizat Ionel Scrioșteanu, la întrebarea Gândul.

În ceea ce privește metoda de măsurare, secretarul de stat a subliniat că nava este similară și are echipamente similare cu cele de pe cele trei nave pe care le-a folosit partea română pe brațul Chilia, iar softul folosit este identic cu cel folosit de experții români până acum.

„În aproximativ 10-12 zile vom avea interpretarea rezultatelor şi pe braţul Chilia şi pe celelalte braţe, Solomonov şi Canalul Bîstroe, şi vom fi edificaţi vis-à-vis de ceea ce este în teren, din mal în mal, inclusiv pe toate zonele navigabile din partea ucraineană”, a explicat el pe 17 aprilie.

Traseul discuțiilor

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) din România urma să înceapă miercuri, 15 martie, măsurătorile de adâncime pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, conform acordului convenit în 7 martie cu partea ucraineană, după negocierile de la Ismail (Ucraina). Autoritățile române sunt însă condiționate de acordul scris al părții ucrainene, care nu venise însă.

Săptămâna trecută, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a precizat că, din momentul în care experții români vor primi acceptul, se vor putea deplasa în maximum două ore la punctul de întâlnire.

Sorin Grindeanu a explicat la acea vreme că experții Ministerului român al Transporturilor au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Brațul Chilia (partea ucraineană, între km 22 și km 116), însă nu au primit acordul părții ucrainene pentru sectorul cuprins între km 11 și km 22 al Brațului Chilia și pe canalul Bâstroe. Autoritățile de la Kiev au transmis părții române doar că sunt dispuse să facă măsurători pe aceste sectoare de Dunăre cu nave și experți ucraineni, însă nu a transmis data la care vor începe măsurătorile și nici momentul în care experții români vor putea urca la bordul navelor ucrainene.

Ulterior, vineri, Sorin Grindeanu a anunţat pe rețelele sociale, că a discutat cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, şi i-a solicitat informaţii şi amănunte pe tema măsurătorilor pe Braţul Chilia şi canalul Bâstroe, iar ambasadorul ucrainean a precizat că va pune la dispoziția părții române aceste amănunte în cel mai scurt timp.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii