VIDEO| Sorin Grindeanu despre stadiul MĂSURĂTORILOR „Nu cred că au intrat pe Bâstroe, efectiv, ci pe Solomonov, un alt canal adiacent braţului Chilia”

Publicat: 30/03/2023, 18:58

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că, în acest moment, echipajele care fac măsurătorile nu au intrat efectiv pe canalul Bâstroe, ci pe braţul Solomonov care este adiacent braţului Chilia şi se află pe teritoriul Ucrainei.  El a precizat că la bordul navei ucrainene se află află doi români de la Asociaţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, însă demersurile înaintează mai greu, inclusiv din cauza necesităţii unor măsuri suplimentare de securitate, în contextul agresiunii ruse pe teritoriul Ucrainei.

Grindeanu a explicat că, fiind vorba despre o singură navă, se fac măsurători de aproximativ 3 kilometri pe zi și că în acest moment nu au fost primite date privind rezultatele de la aceste echipaje.

„În acest moment, nu cred că au intrat pe Bâstroe, efectiv, ci pe Solomonov, un alt canal care este adiacent brațului Chilia şi care se află pe teritoriul Ucrainei. Sunt doi angajaţi români ai Asociaţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi care împreună cu un reprezentat al statului ucrainean se află în acest moment acolo şi pe navă ucraineană desfăşoară aceste măsurători. Nu au fost primite date în acest moment. Probabil că în momentul în care se termină aceste măsurători, primele pe Chilia, ele vor fi prelucrate, cum sunt prelucrate acum şi datele la noi. Necesită o săptămână această prelucrare a datelor, pentru că trebuie îndepărtate tot felul de cauze care nu ar duce la prezentarea unor date corecte. Asta mi-au spus colegii. Deci, după o săptămână se pot prezenta”, a afirmat Sorin Grindeanu, întrebat joi la Antena 3 despre stadiul măsurătorilor pe canalul Bâstroe.

Rezultatele măsurătorilor făcute pe braţul Chilia, aproape finalizate

Ministrul Transporturilor a adăugat că România prelucrează „aceste date şi le vom trimite colegilor din Ucraina”. „Aşteptăm ca acelaşi lucru să se trimită din partea Ucrainei către noi”, a adăugat Grindeanu.

În ce privește rezultatele măsurătorilor făcute pe braţul Chilia, ministrul Transporturilor  spune că autoritățile române sunt pe ultima sută de metri cu prelucrarea acestor date  și că, probabil, în zilele următoare vor fi prezentate.

Acesta a mai precizat că procesul de desfășurare a măsurătorilor este mai dificil, în condițiile în care există o singură navă care le efectuează şi faptul că măsurătorilor sunt făcute pe teritoriul Ucrainei care este supusă agresiunii ruse, fiind necesare şi măsuri de securitate.

„Noi am lucrat cu trei nave de măsurători pe Bâstroe. Pe fiecare nava a fost un reprezentant ucrainean. A mers mult mai repede având trei. Dacă ţin bine minte, reuşeam să măsurăm cam 15 km pe zi cu cele trei nave. Pe partea aceasta a doua se reuşeşte în jur de undeva 3 km pe zi să se măsoare, având o singură navă. Sigur că sunt şi situaţii diferite. Ucraina în acest moment este supusă agresiunii Rusiei. E o chestiune de securitate. Aceste măsurători se fac pe teritoriul Ucrainei, nici măcar la graniţă şi atunci trebuie luate aceste măsuri de securitate”, a mai explicat social-democratul.

Măsurătorile în zona Bâstroe au început duminică

Doi experți români și unul ucrainean se află, începând de duminică, 26 martie, pe o navă pusă la dispoziție de oficialii statului vecin pentru măsurătorile de adâncime în zona canalului Bâstroe, a declarat, pentru Gândul, Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a confirmat pentru Gândul, că experții ucraineni și români au demarat, duminică, măsurătorile pe canalul Bâstroe, după ce au oficialii din ambele țări au convenit, sâmbătă, asupra graficului acestor lucrări.

„Sâmbătă a fost ultima întâlnire pentru stabilirea programului de măsurare, iar măsurătorile efective ai început duminică dimineață. Sunt patru sectoare de măsurat, inclusiv canalul Bâstroe, iar durata va fi undeva între zece și 12 zile, pentru că se efectuează măsurătorile cu o singură navă, navă pusă la dispoziție de partea ucraineană”, a declarat Ionel Scrioșteanu.

Cronologia discuțiilor

Ministerul Transporturilor din România urma să înceapă miercuri, 15 martie, măsurătorile de adâncime pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, conform acordului convenit în 7 martie cu partea ucraineană, după negocierile de la Ismail (Ucraina). Autoritățile române sunt însă condiționate de acordul scris al părții ucrainene, care nu venise însă.

Săptămâna trecută, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a precizat că, din momentul în care experții români vor primi acceptul, se vor putea deplasa în maximum două ore la punctul de întâlnire.

Sorin Grindeanu a explicat la acea vreme că experții Ministerului român al Transporturilor au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Brațul Chilia (partea ucraineană, între km 22 și km 116), însă nu au primit acordul părții ucrainene pentru sectorul cuprins între km 11 și km 22 al Brațului Chilia și pe canalul Bâstroe. Autoritățile de la Kiev au transmis părții române doar că sunt dispuse să facă măsurători pe aceste sectoare de Dunăre cu nave și experți ucraineni, însă nu a transmis data la care vor începe măsurătorile și nici momentul în care experții români vor putea urca la bordul navelor ucrainene.

Ulterior, vineri, Sorin Grindeanu a anunţat pe rețelele sociale, că a discutat cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, şi i-a solicitat informaţii şi amănunte pe tema măsurătorilor pe Braţul Chilia şi canalul Bâstroe, iar ambasadorul ucrainean a precizat că va pune la dispoziția părții române aceste amănunte în cel mai scurt timp.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un fost astronaut NASA ar putea fi următorul președinte al Statelor Unite