Experții români au început măsurătorile demarate de Ucraina în zona Bâstroe. Ionel Scrioșteanu: „Între trei și cinci kilometri se pot face zilnic”

Experții români au început măsurătorile demarate de Ucraina în zona Bâstroe. Ionel Scrioșteanu: „Între trei și cinci kilometri se pot face zilnic”
Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii / Sursa: Facebook
Publicat: 27/03/2023, 15:18

Doi experți români și unul ucrainean se află, începând de duminică, pe o navă pusă la dispoziție de oficialii statului vecin pentru măsurătorile de adâncime în zona canalului Bârtroe, a declarat, pentru Gândul, Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a confirmat pentru Gândul, că experții ucraineni și români au demarat, duminică, măsurătorile pe canalul Bâstroe, după ce au oficialii din ambele țări au convenit, sâmbătă, asupra graficului acestor lucrări.

„Sâmbătă a fost ultima întâlnire pentru stabilirea programului de măsurare, iar măsurătorile efective ai început duminică dimineață. Sunt patru sectoare de măsurat, inclusiv canalul Bâstroe, iar durata va fi undeva între zece și 12 zile, pentru că se efectuează măsurătorile cu o singură navă, navă pusă la dispoziție de partea ucraineană”, a declarat Ionel Scrioșteanu.

Potrivit secretarului de stat, duminică s-au măsurat trei kilometri pe un braț secundar al Chiliei, undeva între kilometri 61 și 75, urmează Brațul Solomonov, parte din Chilia, kilometrul 11 – 22 și Canalul Bâstoe.

„Între trei și cinci kilometri se pot face în fiecare zi. Pe navă în mod normal sunt cinci persoane, două persoane care conduc nava și trei experți în măsurători, doi români și un ucrainean”, a precizat Ionel Scrioșteanu, la întrebarea Gândul.

În ceea ce privește metoda de măsurare, secretarul de stat a subliniat că nava este similară și are echipamente similare cu cele de pe cele trei nave pe care le-a folosit partea română pe brațul Chilia, iar softul folosit este identic cu cel folosit de experții români până acum.

Traseul discuțiilor

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) din România urma să înceapă miercuri, 15 martie, măsurătorile de adâncime pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, conform acordului convenit în 7 martie cu partea ucraineană, după negocierile de la Ismail (Ucraina). Autoritățile române sunt însă condiționate de acordul scris al părții ucrainene, care nu venise însă.

Săptămâna trecută, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a precizat că, din momentul în care experții români vor primi acceptul, se vor putea deplasa în maximum două ore la punctul de întâlnire.

Sorin Grindeanu a explicat la acea vreme că experții Ministerului român al Transporturilor au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Brațul Chilia (partea ucraineană, între km 22 și km 116), însă nu au primit acordul părții ucrainene pentru sectorul cuprins între km 11 și km 22 al Brațului Chilia și pe canalul Bâstroe. Autoritățile de la Kiev au transmis părții române doar că sunt dispuse să facă măsurători pe aceste sectoare de Dunăre cu nave și experți ucraineni, însă nu a transmis data la care vor începe măsurătorile și nici momentul în care experții români vor putea urca la bordul navelor ucrainene.

Ulterior, vineri, Sorin Grindeanu a anunţat pe rețelele sociale, că a discutat cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, şi i-a solicitat informaţii şi amănunte pe tema măsurătorilor pe Braţul Chilia şi canalul Bâstroe, iar ambasadorul ucrainean a precizat că va pune la dispoziția părții române aceste amănunte în cel mai scurt timp.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu