Experții români au început măsurătorile demarate de Ucraina în zona Bâstroe. Ionel Scrioșteanu: „Între trei și cinci kilometri se pot face zilnic”

Experții români au început măsurătorile demarate de Ucraina în zona Bâstroe. Ionel Scrioșteanu: „Între trei și cinci kilometri se pot face zilnic”
Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii / Sursa: Facebook
Publicat: 27/03/2023, 15:18

Doi experți români și unul ucrainean se află, începând de duminică, pe o navă pusă la dispoziție de oficialii statului vecin pentru măsurătorile de adâncime în zona canalului Bârtroe, a declarat, pentru Gândul, Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a confirmat pentru Gândul, că experții ucraineni și români au demarat, duminică, măsurătorile pe canalul Bâstroe, după ce au oficialii din ambele țări au convenit, sâmbătă, asupra graficului acestor lucrări.

„Sâmbătă a fost ultima întâlnire pentru stabilirea programului de măsurare, iar măsurătorile efective ai început duminică dimineață. Sunt patru sectoare de măsurat, inclusiv canalul Bâstroe, iar durata va fi undeva între zece și 12 zile, pentru că se efectuează măsurătorile cu o singură navă, navă pusă la dispoziție de partea ucraineană”, a declarat Ionel Scrioșteanu.

Potrivit secretarului de stat, duminică s-au măsurat trei kilometri pe un braț secundar al Chiliei, undeva între kilometri 61 și 75, urmează Brațul Solomonov, parte din Chilia, kilometrul 11 – 22 și Canalul Bâstoe.

„Între trei și cinci kilometri se pot face în fiecare zi. Pe navă în mod normal sunt cinci persoane, două persoane care conduc nava și trei experți în măsurători, doi români și un ucrainean”, a precizat Ionel Scrioșteanu, la întrebarea Gândul.

În ceea ce privește metoda de măsurare, secretarul de stat a subliniat că nava este similară și are echipamente similare cu cele de pe cele trei nave pe care le-a folosit partea română pe brațul Chilia, iar softul folosit este identic cu cel folosit de experții români până acum.

Traseul discuțiilor

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) din România urma să înceapă miercuri, 15 martie, măsurătorile de adâncime pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, conform acordului convenit în 7 martie cu partea ucraineană, după negocierile de la Ismail (Ucraina). Autoritățile române sunt însă condiționate de acordul scris al părții ucrainene, care nu venise însă.

Săptămâna trecută, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a precizat că, din momentul în care experții români vor primi acceptul, se vor putea deplasa în maximum două ore la punctul de întâlnire.

Sorin Grindeanu a explicat la acea vreme că experții Ministerului român al Transporturilor au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Brațul Chilia (partea ucraineană, între km 22 și km 116), însă nu au primit acordul părții ucrainene pentru sectorul cuprins între km 11 și km 22 al Brațului Chilia și pe canalul Bâstroe. Autoritățile de la Kiev au transmis părții române doar că sunt dispuse să facă măsurători pe aceste sectoare de Dunăre cu nave și experți ucraineni, însă nu a transmis data la care vor începe măsurătorile și nici momentul în care experții români vor putea urca la bordul navelor ucrainene.

Ulterior, vineri, Sorin Grindeanu a anunţat pe rețelele sociale, că a discutat cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, şi i-a solicitat informaţii şi amănunte pe tema măsurătorilor pe Braţul Chilia şi canalul Bâstroe, iar ambasadorul ucrainean a precizat că va pune la dispoziția părții române aceste amănunte în cel mai scurt timp.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alex Ashraf se revoltă după acuzele aduse de Oana Zăvoranu! A rupt tăcerea: 'Eu am...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Momentul în care DJ Lalla a fost găsită moartă pe plajă, surprins de camere video....
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
Răsturnare de situaţie în cazul morţii lui DJ Lalla. Bărbatul în casa căruia se cazase...
La câți KM se schimbă uleiul la diesel, față de motoarele pe benzină?
VIDEO. S-a aflat cauza morții Laurei Roșca, alias DJ Lalla. "În urma autopsiei, așa s-a...
Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
O prezentatoare din România a început să plângă în direct, în această dimineață. Femeia primise...
Ce au VĂZUT când au DESCHIS mormântul celui mai PUTERNIC ÎMPĂRAT al Chinei?
NOUA FUNCȚIE a lui Marcel Ciolacu! Este șoc total pe scena politică
Kelemen Hunor dezvăluie jocurile puterii pentru prezidențiale. Kovesi, cap de listă
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse