VIDEO | Cărbunaru: „Românii blocați pe aeroporturile din afara României își pot anunța prezența la secțiile consulare din țările respective”

Publicat: 06/09/2022, 20:41
Actualizat: 06/09/2022, 21:28

Premierul Nicolae Ciucă a convocat celula de criză la nivelul Guvernului pentru a urgenta rezolvarea situației românilor blocați pe aeroporturi din cauza deciziei Blue Air de a suspenda complet zborurile până luni.

Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea românilor în țară care sunt blocați pe aeroporturile din afara României. Aeronavele TAROM vor sta la dispoziție.

Cetățenii români pot solicita sprijin la la secțiile consulare de la ambasadele noastre din țările respective sau la numărul de telefon pus la dispoziție de MAE.

Purtătorul de cuvânt  al Guvernului spune că: „Românii își pot anunța prezența și pot solicita sprijin la secțiile consulare de la ambasadele noastre din țările respective.

Totodată, pot anunț în această seară a fost activat un număr unic call center-ului, gestionat de Ministerul Afacerilor Externe. Acest număr unic va fi publicat și pe pagina Guvernului și al Ministerul Afacerilor Externe, dar vi-l pot spune și acum.

Este numărul de telefon la care cetățenii români aflați pe aeroporturi din afara țării noastre își pot semnala prezența și pot solicita asistență consulară și, de asemenea, solicite sprijin pentru a ajunge acasă”, a precizat Dan Cărbunaru.

Numărul de telefon care le este pus la dispoziție este 004 0751.084.537.

Guvernul României a decis să pună la dispoziție avioanele TAROM pentru a-i aduce pe românii blocați pe aeroporturile din afara țării.

„După ce vor fi centralizate datele cetățenilor români care se află fiind afectați de suspendare a zborurilor Blue Air în aeroporturi din afara țării, aeronavele TAROM vor fi pregătite efectueze zborurile necesare pentru ca românii de peste graniță ajungă acasă în siguranță.

Evident, toate celelalte măsuri de asistență consulară pe care Ministerul Afacerilor Externe le gestionează sunt deja activate. 

Guvernul va continua implementeze măsurile necesare pentru a veni în sprijinul cetățenilor afectați și vom reveni cu noi date pe măsură ce aceste apar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Blue Air a suspendat toate zborurile până luni

Blue Air a anunțat marți, după ora 16.00, printr-un comunicat de presă, că și-a suspendat toate cursele, de marți 6 septembrie până pe 12 septembrie, argumentând că nu-și mai poate plăti furnizorii, din cauza popririi conturilor companiei de către Ministerul Mediului, pentru neplata unei amenzi.

Printre probleme și acuzații, reprezentanții Blue Air au uitat un lucru semnificativ în ecuația zborului, și anume că trebuie să-și anunțe și sutele de pasageri care așteaptă de dimineață în aeroport să se poată îmbarca în avioanele care să îi ducă spre destinațiile pentru care au plătit bilete de sute de euro.

Pasagerii își vor putea recupera banii

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin- Daniel Cadariu a transmis, marţi seară, că pasagerii care au achiziționat bilete la Blue Air își vor putea recupera banii.

Călătorii care au achiziţionat direct bilete de la Blue Air îşi pot recupera banii şi compensaţiile aferente în baza Regulamentului European nr. 261/2004 de stabilire a normelor comune privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor», informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

De asemenea, acesta precizează că turiştii care au luat pachete de vacanţă de la agenţiile de turism trebuie să ia legătura cu acestea, deoarece, în baza OG nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, precum şi pentru modificarea unor acte normative, agenţia de turism este responsabilă pentru executarea pachetului şi să ofere servicii alternative.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier