VIDEO | Cîțu, despre reducerea accizei la combustibil: Mi se pare aberant să iei o măsură pentru trei luni de zile

Publicat: 23/02/2022, 19:12

Președintele PNL, Florin Cîțu, se arată sceptic cu privire la soluția găsită de ministrul Finanțelor de  reducere a accizei la combustibil cu 50% pentru o perioadă de trei luni. El atrage atenția că o astfel de măsură ar atrage declanșarea procedurii de infrigement .

De asemenea, liderul PNL o astfel de măsură trebuie discutată cu Comisia Europeană.

„Cred că este datoria ministrului de Finanțe să vină să spună, el a propus-o. Eu am atras atenția asupra unor lucruri și în ședința de ieri. Am fost sceptic că o măsură luată pentru trei luni de zile care costă 3 miliarde ar ajuta foarte mult. Vă dați seama, dacă o luam pentru tot anul, costă 9 miliarde, deci este un impact mare. În același timp, am spus foarte clar că trebuie discutat cu Comisia Europeană pentru că, dacă ești atent și citești tratatele de la Comisia Europeană, vei vedea că nu este ca la TVA, nu există niciun fel de portiță de negociere”, a declarat Florin Cîțu, potrivit B1TV.

Cîțu atrage atenția că dacă reducerea este sub acciza minimă atunci procedura de infrigement va fi declanșată automat. Totodată, liderul liberalilor susține că ministrul Finanțelor trebuie să răspundă în fața românilor dacă impactul reducerii accizei la combustibil nu va avea impactul promis.

„Dacă reducerea este sub acciza minimă, infrigement-ul este declanșat automat și, bineînțeles, diferența trebuie plătită de la buget, deci pe lângă cei 3 miliarde pentru trei luni de zile – ceea ce mi se pare aberant, să iei o măsură pentru trei luni de zile, dar în fine – trebuie să dai și de la buget restul. Acestea au fost avertismentele mele. Ministrul a spus că se va ocupa, se va face și că nu e nicio problemă, va merge mai departe. De aceea am venit și cu cealaltă precizare, dacă nu are impactul pe care ni-l anunță și pe care îl promite, ar trebui măcar cineva să răspundă”, a adăugat el.

El a precizat că o astfel de măsură nu poate fi implementată pentru că nu poate fi negociată.

„Pentru că nu poate să fie negociată. Nu este ca la TVA. La TVA te poți duce să discuți cu Comisia Europeană să spui, vreau să reduc TVA, să negociez. La acest tip de acciză nu există nicio portiță de negociere. În momentul în care ai redus acciza sub nivelul minim, automat intri în procedură de infrigement și, bineînțeles, diferența trebuie plătită la Comisia Europeană de la buget”.

„Mă interesează să nu îi mai mințim pe români”

Întrebat dacă Adrian Câciu ar trebui să facă un pas în spate pentru această situație, liderul PNL a continuat: „În primul rând, mă interesează să nu îi mai mințim pe români. Eu am spus la începutul acestui mandat că e important să le spunem românilor ce putem să facem. Românii apreciază onestitatea, sinceritatea. Le spunem, atât putem să facem, asta se poate face. Ce nu se poate face, nu le spunem. Pentru că le tot aruncăm informații, oamenii își fac tot felul de așteptări. Vă spun că afectează și prețurile”.