VIDEO | Cum economisim energia? (REPORTAJ)

Publicat: 20/09/2022, 19:00

„Să schimbăm becurile cu corpuri de iluminat eficiente. Ăsta este primul lucru pe care trebuie să-l facem, nu să stingem lumina, să stăm în beznă”, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu. Este sfatul universal pe care îl dau autoritățile statului în ultima vreme. După ce mulți români au primit facturi greu de plătit, soluția a rămas una singură: să economisim.

  • „Ziua nu am nicun bec aprins. Dacă am treabă la bucătărie… e lumină, mă descurc. Mașina nu am băgat-o în priză, e bibelou. Înțelegeți? Pentu că am o vârstă și pensie… mă descurc. Cum plec în provincie, am scos din priză tot, tot…în afară de frigider. Atât. În rest… scot tot. Am un aparat în care îmi fac eu suc. Și pe acela l-am scos din priză”, a spus o femeie.
  • „Mai scoți ceva din priză, ce să faci. Mă uit puțin la televizor, îl scot. Îl scot din priză de acolo și atât. Se consumă. Asta este. Trebuie să facem economie, că dacă nu facem… cu pensiile noastre mici, nu facem nimic”, a precizat un bărbat.

Din ce în ce mai mulți oameni nu mai găsesc resurse să se întrețină. Astfel, sunt nevoiți să consume cât mai puțin pentru a economisi chiar și câțiva lei pe lună.

„Becuri care să nu consume… singurul lucru care îmi consumă este frigiderul, restul trebuie să le folosim în continuare în limita a cât se poate. Scoateți din priză aparatele pe care nu le folosiți? Eu am fost așa de când mă știu. Calculatorul… am un buton și după ce l-am închis, îl închid de la priză, televizorul și toate celelalte le închid de la priză și folosesc și baia și astea fără lumină. Mă spăl pe dinți destul de mult și pentru că stau zece minute la spălat, stau cu lumina stinsă”, a afirmat un alt bărbat.

Există numeroase moduri în care putem consuma mai puțin. Pentru a economisi energie electrică trebuie să ținem cont de câteva lucruri mărunte. Spre exemplu, să închidem lumina din încăperile în care nu se află nimeni.

Putem folosi senzori de mișcare, să înlocuim becurile clasice cu becuri led sau să scoatem din priză electronicele atunci când nu le utilizăm. Mai mult, pentru a nu risipi energia, ar trebui să menținem aparatele electrice într-o stare bună de funcționare.

Din păcate, cei care nu au făcut economie anul trecut, pe factura din acest an va fi trecut prețul pieții.

„Săptămâna aceasta au fost foarte mulți consumatori de gaze naturale, persoane fizice, care au sesizat faptul că deși au un consum sub 300 de KW sau unii chiar sub 250 de KW/h, ei achită un preț de 1,8 , 1,9 lei pe KW, adică mai mult decât dublu față de prețul plafonat. Am încercat să lămurim de unde această situație descoperind un element foarte important și anume că ei anul trecut au consumat mai mult de 300 KW/h, o medie lunară, acest consum făcând practic să se anuleze orice pre plafonat pentru anul acesta. Legea, așa cum a ieșit în primăvară, prevede ca dacă anul trecut nu ai fost sub un consum de 300 de KW/h până în 31 august, cu 250 KW oră până în 1 septembrie, practic nu vei beneficia de niciun fel de preț plafonat”, afirmă expertul în energie, Dumitru Chisăliță.

Chiar și așa, indicat este să nu risipim energia.

„În situația în care au avut un consum mai mare de 300 KW/h, din păcate nu vor beneficia de un preț plafonat chiar dacă anul acesta vor face economii. Asta nu înseamnă că dacă faci economie nu o să-ți diminueze, direct proporțional cu economia făcută valoarea facturii, dar nu o să beneficiezi de preț plafonat”, a adăugat expertul în energie, Dumitru Chisăliță.

Pas cu pas, putem să reducem consumul. Și asta pentru că trăim o perioadă dificilă și doar prin economie putem gestiona mai bine situația în care ne aflăm.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA