VIDEO | Cum putem economisi bani în mod eficient. Consultant economic: „Să ne concentrăm să consumăm din producția internă. Trebuie să încercăm să ne temperăm un pic consumul”

Publicat: 13/10/2022, 13:51
Actualizat: 13/10/2022, 14:13

Adrian Măniuțiu, consultant economic, a vorbit, joi, la Neatza cu Răzvan cu Dani, despre cum putem economisi bani în mod eficient, în contextul inflației și a creșterii prețurilor. Specialistul a afirmat că un pas important ar fi „să încercăm să ne concentrăm să consumăm din producția internă”, precizând că în România există „o inflație importată”.

„Știm cu toții cifrele, de aproape 16%, 15,9% inflația în septembrie și ce se va întâmpla. L-am ascultat și pe Dan Suciu, pe purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale, inclusiv domnia sa, vorbea despre faptul că e posibil să fie ajustări suplimentare. Cu alte cuvinte, să ne așteptăm ca inflația să crească în continuare.

Putem să mergem undeva înspre 17 – 17 jumătate până spre Crăciun și asta se va traduce într-o nouă ajustare a Băncii Naționale cu privire la dobânda de referință. Și spun asta pentru că, până la urmă, trebuie să încerci să-i pui capac. Nu s-a inventat încă acel panaceu universal, care să reușească să se lupte cu inflația și la noi, din păcate, e o inflație importată.

Dacă putem să facem, într-adevăr, ceva, să temperăm lucrurile astea, ar fi să ne concentrăm să consumăm din producția internă. Nu e un apel acum la naționalism economic, dar dacă începem să consumăm și banii rămân aici și nu-i trimitem în afară ca să plătim bunurile pe care le importăm, s-ar putea să ne fie ceva mai bine, puțin mai repede, pentru că e o inflație importată”, a afirmat Adrian Măniuțiu.

Adrian Măniuțiu susține că o soluție utilă pentru a economisi bani este folosirea listelor la cumpărături, în contextul în care „consumul în exces e o problemă”.

„De ce (n.r – inflația) e atât de mare la noi și mai mică în alte părți? Pentru că odată ce cumpărăm bunurile lor, le cumpărăm cu tot cu inflație. E aceeași problemă ca atunci când imporți cereale și le imporți cu tot cu ploșnițe, pe vapor. Peste inflația lor se mai pune și inflația noastră, că o avem și pe a noastră. Măcar la mâncare cred că ne putem descurca.

Trebuie să încercăm să ne temperăm un pic consumul. E o iarnă cu probleme, e o iarnă care ne va lăsa niște probleme prin buzunare și prin portofele. Dar în afară de ceea ce am spus de fiecare dată, să ne ajustăm cheltuielile, să ne creștem veniturile și o eventuală diferență, să împrumutăm, nu prea s-a găsit o a patra variantă. Oameni buni, folosiți liste de aici înainte.

Știu că pare penibil, știu că pare o atitudine de bunicuță, dar să știți că e o atitudine de bunicuță foarte inteligentă. Mergeți cu listă la cumpărături și faceți exercițiul acesta să vedeți ce se întâmplă dacă orice ar fi, și peste orice ofertă dați, vă opriți doar la ce scrie pe listă. Consumerismul te poate afecta negativ, e ca anunțul acela, îți poate afecta negativ sănătatea. Consumul în exces e o problemă”, a precizat Adrian Măniuțiu.

Consultantul economic a menționat că este important să nu cădem în capcana prețurilor reduse de Black Friday, dacă nu avem nevoie, și să ne concentrăm pe „înlocuirea unor electrocasnice care consumă mai mult”.

„Vine Black Friday, nu călcați strâmb cu Black Friday și nu cădeți în capcana asta a prețurilor, dacă n-aveți nevoie, verificați foarte bine. Vă puteți concentra, de exemplu, în contextul Black Friday, pe înlocuirea unor electrocasnice care consumă mai mult sau mai puțin – și asta chiar ar fi o investiție bună – pentru că, în ciuda percepției generale că nu contează un bec LED sau un aparat electrocasnic care consumă puțin, are un impact fantastic.

Vă poate dubla sau tripla factura de energie – o mașină de spălat care consumă enorm versus una economică. De asemenea, poate n-ar strica, în perioada asta, poate pentru o lună – două, până se liniștesc lucrurile, să vă echilibrați cu ratele, cu cheltuielile, mai faceți un abonament la transportul în comun – metrou, dacă sunteți în București și dacă aveți stații pe aproape.

Știu că pare un sfat stupid, dar 80-100 de lei, cât ar însemna abonamentul lunar pentru transportul în comun, versus 500, 700, 900 de lei un plin sau două plinuri la mașină, e chiar o diferență care îți poate acoperi creșterea ratelor de undeva. Eu nu mai comand toate prostiile la birou, încerc – dacă pot și când pot – să îmi iau mâncare de acasă. E și mai bună și mai sănătoasă și se economisește destul de mult”, a menționat Adrian Măniuțiu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple