VIDEO | Cum putem gestiona stresul atunci când avem copii. Sfatul psihologilor: „Important este să nu facem din stres o patologie, să nu ajungem în distress. Nu facem din copil un confident”

Publicat: 26/09/2022, 12:59

Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, a vorbit, luni, la Super Neatza cu Răzvan și Dani, despre modalitatea prin care putem gestiona stresul atunci când avem copii. Specialistul spune că nu trebuie să-l ascundem de cei mici și să nu facem din stres o patologie, ajungând în distress.

„Copiii învață de la noi cum să facă față vieții și viața nu este doar frumoasă și, atunci, este important să le dăm copiilor realitatea. Ce este, însă, necesar și la ce trebuie să fim atenți este la durată și la intensitate. Dacă asupra unui eveniment din viața noastră reacția noastră este supradimensionată, atunci lecția pe care copilul o învață este că un eveniment negativ nu poate fi trecut decât foarte greu și atunci el învață lecția asta pentru pentru viitor.

Avem nevoie să știm că stresul, într-o anumită cantitate, înseamnă vigilență, ancorarea tuturor resurselor să depășesc o situație nouă sau o situație dificilă, lucrul ăsta ne ajută. Important este să nu facem din stres o patologie, să nu ajungem în distress”, a afirmat Yolanda Crețescu.

Yolanda Crețescu a explicat că stresul negativ modifică sistemul cognitiv, provocând îmbolnăvirea întregului organismul.

„Stresul pozitiv este foarte bun – îmi depun toate eforturile, este foarte greu, dar uite, depășesc și ajung să am un rezultat bun sau ajung să nu am un rezultat. Dar eu știu că am depășit și am făcut tot ce a ținut de mine ca să pot să ajung la o concluzie. Însă în distress este acel stres negativ care îmi modifică sistemul cognitiv – voi gândi despre viață că lucrurile sunt toate rele și negative, îmi voi îmbolnăvi corpul, pentru că somatizăm.

Stresul descarcă adrenalina, adrenalina cere insulină, pancreasul răspunde, apar problemele circulatorii, apare diabetul tip 2 și multe alte patologii, chiar și de natură psihologică, cum este anxietatea, depresia. De aceea este important să facem această diferențiere: durata – pe cât timp – și cantitatea și, atunci, copilul va învăța de la noi că viața este și bună, este și rea, sunt și momente în care este greu, dar pot fi depășite, dacă ai un sistem de raportare”, a precizat Yolanda Crețescu.

De asemenea, psihoterapeutul a precizat că este foarte important să le explicăm copiilor că nu este vina lor atunci când trecem printr-o perioadă mai dificilă.

„Comportamentele noastre sunt cele care transmit mesajele, noi înțelegem din non-verbal. Copiii sunt fini observatori, dar proști interpreți. Ei pot înțelege că se întâmplă ceva rău între părinți și percepția unui copil este că viața începe odată cu el și s-ar putea să creadă că din cauza lui părinții sunt triști, supărați, nu vorbesc unul cu altul, apar modificări în familie, nu se mai păstrează rutina de zi cu zi. ceea ce este foarte păgubos, pentru că sentimentul de siguranță în familie este esențial pentru un copil.

Este important ce le spunem, nu facem din copil un confident, nu-i vorbim copilului despre problemele de cuplu, despre problemele financiare, că nu le înțelege. Depinde de vârstă, dar că nu ești supărat pe el sau că nu are legătură cu el, ci că treci printr-o perioadă dificilă, asta este important să comunicăm”, a menționat Yolanda Crețescu.

Specialistul a afirmat că în cazul unei despărțiri, copiii trebuie să știe „că se întâmplă ceva în familia lor” și să nu existe falsa impresi că „un copil trece printr-un astfel de eveniment fără să simtă și el tristețe”.

„În cazul unei despărțiri facem foarte multe greșeli, pentru că, inițial, ne ascundem și nu le spunem copiilor că se întâmplă ceva în familia lor. Ei simt asta, apoi ni se umple prea-plinul și începem să facem acuzații sau să povestim din punctul nostru de vedere ce s-a întâmplat în acea perioadă sau în acel moment, despre tatăl sau mama copilului.

Separarea sau incidentele de infidelitate nu sunt ale părinților, sunt ale soților și aici este important să faci o diferențiere – asta se întâmplă între mine și el, ca soți, dar eu, ca mamă și tată, suntem acolo pentru tine și chiar dacă se vor modifica lucrurile, vorbim cu tine, stabilim împreună niște niște reguli și atunci, copilul, încet-încet, se securizează. Însă să nu fim cumva idealiști și să credem că un copil trece printr-un astfel de eveniment fără să simtă și el tristețe, nu are cum”, a explicat Yolanda Crețescu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kamala Harris a primit unul dintre cele mai bune sondaje ale sale din acest an....
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani....
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat. Victima, cu lanterna pusă în ochi, a...
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte...
Explozia pagerelor din Liban | Cum a fost planificat atacul împotriva Hezbollah. „A fost un...
Larisa Uţă a redeschis scandalul, iar acum… Alin Oprea o desfiinţează: „O femeie mutilată de...
Andreea Bănică, imagini interzise în costum de baie, la 46 de ani: „Arăți ca o...
Ce este un pager. Mii de dispozitive au explodat simultan în Liban: cel puţin 9...
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
“Mica recalculare” aduce bani în plus la pensii. Ce presupune și când va avea loc
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Nemții au planuri mari cu Duster 3. Aripi evazate și jante uriașe – GALERIE FOTO
Atacul unei drone ucrainene a declanşat o explozie de mărimea unui cutremur în regiunea Tver,...
SPIONII de la Hollywood! Marii ACTORI care au fost informatori
Codul Rutier 2024. Amendă dacă nu ai asta în mașină. Obligatoriu pentru toți șoferii
Patru zodii cărora le place să se distreze la maximum
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De...
Ce pensie primește Adriana Trandafir după o viață dedicată teatrului și filmului: ”Ce să facem?...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Podul istoric al României, testat cu preţul vieţii de creatorul său