VIDEO| Descinderi la un centru de vaccinare din Sectorul 2. Angajați ai Primăriei, acuzați că ar fi falsificat 200 de certificate de imunizare

Publicat: 28/10/2021, 11:06
Actualizat: 28/10/2021, 12:43

Poliţiştii şi procurori au descins joi dimineaţă la centrul de vaccinare Neghiniță din Sectorul 2, ca urmare a suspiciunilor legate de eliberarea unor certificate false de vaccinare anti-COVID. Un număr de 168 de persoane vor fi duse la audieri la Poliția Capitalei în acest dosar, iar centrul se va închide temporar. 

Persoanele care lucrau la acel centru erau funcționari publici detașați de la Direcția de asistență a copilului din Sectorul 2, spun surse judiciare pentru Gândul. În total, aceștia ar fi falsificat 200 de certificate, potrivit surselor citate.

Aceștia trebuiau să facă și înregistrările în platformă și vaccinarea propriu-zisă. Vaccinarea nu mai avea loc însă, pentru că datele personale nevaccinate erau introduse în sistem în locul persoanelor deja vaccinate, astfel că, atunci când acestea din urmă au venit la centru să facă doza 3 nu mai erau în sistem. Coordonatorul centrului de vaccinare a fost cel care a sesizat reprezentanții DSP. Ulterior, centrul a fost închis și au fost demerate percheziții informatice.

Cercetările ar fi început în august

Într-un comunicat de presă, Poliția Capitalei a anunțat că sunt puse în executare „168 de mandate de aducere emise pe numele unor suspecți, precum și alte 10 pe numele unor martori ce urmează a fi audiați”. Autoritățile precizează că cercetările au început în luna august 2021, „cu privire la activitatea mai multor funcționari publici, detașați la un centru de vaccinare din sectorul 2, care ar fi modificat, fără drept, date informatice implementate în evidența persoanelor vaccinate”.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Mai exact, funcționarii publici cercetați ar fi înlocuit datele persoanelor vaccinate cu ale unor persoane care nu au fost vaccinate în realitate, „având ca scop obținerea frauduloasă a documentelor care să ateste vaccinarea”, precizează autoritățile în comunicatul transmis.

Ce spune edilul Sectorului 2

Într-o intervenție la Digi24, primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, a spus că este vorba despre mai multe cazuri de vaccinare fictivă, însă nu a dat mai multe detalii, spunând că o anchetă este în desfășurare. El a spus că a sesizat autoritățile în urmă cu două luni, iar de atunci au fost făcute verificări și astăzi a avut loc o acțiune, urmată de suspendarea activității.

„Este vorba despre mai multe cazuri care s-au întâmplat la centrul Neghiniță, colaborăm cu poliția și sperăm ca totul să se încheie cât mai repede, pentru că este nevoie de acest centru de vaccinare (…) Am sesizat autoritățile acum două luni și de atunci s-au făcut verificări”, a spus Radu Mihaiu la Digi24.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase