VIDEO | Kelemen Hunor: „România nedeclarată, în acest moment, este, într-un fel, un paradis fiscal. Noi în continuare suntem sub media europeană când e vorba de colectare, mai ales din TVA a banilor la buget”

Publicat: 12/07/2022, 22:20
Actualizat: 12/07/2022, 22:46

Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a vorbit, marți, la B1 TV, despre modificările fiscale pregătite de coaliție, o parte dintre ele urmând să intre în vigoare chiar de luna viitoare. În acest context, oficialul a precizat că „România nedeclarată, în acest moment, este, într-un fel, un paradis fiscal”, în contextul în care oamenii găsesc în permanență metode prin care să nu respecte regulile.

„Au fost și sunt câteva exemple pe care trebuie să le elimini. Eu sunt convins că cei care au fost foarte corecți, vor lucra în continuare. La ce mă refer: există în București, există în țară câteva cazuri unde 20-30 de microîntreprinderi pe o singură persoană, fără niciun angajat, cu un rulaj de un milion pe fiecare, cu taxe minime, de 3%, și proprietar peste jumătate de cartier de blocuri construite. Nici asta nu este corect. Acele chestiuni care apar permanent trebuie cumva filtrate, trebuie rearanjate din când în când”, a afirmat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a precizat că „de fiecare dată oamenii găsesc portițe” pentru a fenta sistemul, însă autoritățile încearcă să reducă pe cât de mult posibil aceste situații.

„Nu e vorba să lovești în microîntreprinderi, nu e vorba să lovești în economie, dar de fiecare dată oamenii găsesc portițe mici, sunt inventivi, sau chiar portiție mari de data aceasta, și încercăm să reducem aceste posibilități. România nedeclarat, în acest moment, este, într-un fel, un paradis fiscal, că 5% duble-dividende unde mai găsiți în zona noastră? E bine să fii atractiv pentru investitori mici, mari, foarte mari. Pe zona de microîntreprinderi, unde mai vezi că poți să ai câte microîntreprinderi vrei, fără niciun angajat?”, a precizat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă această epocă s-a încheiat și nu trebuie să mai fim atât de atractivi pentru investitori, vicepremierul a afirmat că acest lucru trebuie menținut în continuare.

„Nu, trebuie să fim atractivi și, de aceea, eu am respins să trecem la impozit progresiv, de aceea am spus că nici la dividende nu trebuie să mergem mult prea mult, 5% nu e OK, hai să mergem la 8%. Și eu aș mai fi vrut, dar nu s-a putut, să mergem și pe o taxă de solidaritate sau o suprataxare pe anumite firme, pe anumite zone, acolo unde au făcut un profit, un extra-profit, față de 2019, că trebuie să găsești un moment de raportare, și să dăm pentru un an, doi ani, o astfel de soluție ca să avem bani, fiindcă în pandemie erau câteva ramuri industriale, economice, care au câștigat.

Noi în continuare suntem sub media europeană când e vorba de colectarea, mai ales, din TVA a banilor la buget, și acolo trebuie să facem un efort. Noi nu am făcut din păcate până acum și este în curs de a realiza facturarea electronică”, a menționat Kelemen Hunor.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...