UPDATE: „Mafia imobiliară”. Intabulare ilegală, verificată de polițiști și procurori / Primarul Sectorul 2, audiat: „Eu nu am văzut construicția”

Publicat: 10/04/2023, 13:16
Actualizat: 10/04/2023, 14:02

Un dezvoltator imobiliar care a construit un bloc în zona Iancului, din București, a reușit să convingă mai mulți funcționari publici să „închidă ochii” în fața faptului că a ridicat mai multe nivele la clădire comparativ cu ceea ce scria în autorizația de construcție. Procurorii și polițiștii au intrat pe fir și vor s ă afle dacă și cei care au cumpărat imobile au fost păcăliți.

UPDATE ora 13:15: Radu Mihaiu: „Eu nu am fost să văd construcția”

Primarul Sectorului 2 a spus, după ce a fost audiat de polițiști, că nu a văzut niciodată construcția vizată de anchetă.

„Față de certificatul de edificare, înregistrarea la cadastru este diferită, asta ar fi problema. Semnătura mea apare pe certificatul de edificare. Procesul verbal de recepție a fost semnat de un inspector din cadrul Primăriei, mai mult nu pot să spun”, a spus, Radu Mihaiu, la ieșirea de la audieri.

Certificatul de cadastru a fost semnat de un funcționar care încă lucrează la primărie, spune edilul.

„Cu acel certificat proprietarul poate merge către oficiul de cadastru și publicitate imobiliară să își intabuleze clădirea. Eu nu am fost să văd construcția”, a adăugat sursa citată.

UPDATE ora 12:35: Primarul Sectorului 2, audiat la Secția 8 de Poliție din București

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, este audiat la Secția 8 de Poliție din Capitală, spun surse judiciare, pentru GÂNDUL.

Edilul este audiat în calitate de martor în dosarul privind construcția ilegală a unui bloc din Sectorul 2.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Surse din anchetă au precizat, pentru GÂNDUL, că blocul este situat pe Strada Sachelarie Visarion, nr. 55, Sector 2, din București și clădirea se numește „Boutique Rezident”.

Când s-a făcut recepția clădirii de față au fost beneficiarul imobilului nou construit, în calitate de președinte, respectiv Stancioiu Florin, și reprezentanți din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții și ai Primăriei Sectorului 2 București.

Funcționarii publici au semnat procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor prin care se atestă în mod fals că imobilul nou construit are un regim de înălțime conform autorizației emise.

Mai mult, oamenii legii au probe că beneficiarul a convins angajați din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară București să admită înscrierea dreptului de proprietate asupra imobilului și a unor suprafețe mult mai mari decât suprafețele prevăzute în autorizația de construire.

Dezvoltatorul ar fi construit un etaj în plus și a făcut apartamente cu suprafețe mai mari decât era stabilit în autorizație de construcție.

Acum, anchetatorii vor să stabilească dacă, antreprenorul a mințit cu privire la suprafața apartamentelor în momentul în care a încheiat contractele de vânzare cumpărare.

Suspiciuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și abuz în serviciu.

„La data de 10 aprilie 2023 polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 2 au pus în executare 10 mandate de percheziție domiciliară în București, cât și în județele Ilfov și Dâmbovița, la adresele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și abuz în serviciu.

În fapt, la data de 16 noiembrie 2020, comisia de recepție formată din beneficiarul unui imobil nou construit și reprezentanți ai unor instituții publice ar fi semnat procesul verbal de recepție la terminarea unor lucrări, prin care se atestă în fals că imobilul nou construit are un regim de înălțime conform autorizației de construcție emisă”, a transmis, luni, Poliția Capitalei, într-un comunicat.

Totodată, beneficiarul ar fi determinat lucrătorii din cadrul unor instituții publice să admită înscrierea dreptului de proprietate asupra unui imobil nou construit din București și a unor suprafețe vădit mai mari decât suprafețele prevăzute în autorizația de construire.

12 oameni vor fi audiați

Au fost emise 12 mandate de aducere, persoanele vizate urmând a fi conduse la audieri.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și abuz în serviciu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, conform Poliției Capitalei.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace