VIDEO | Ministrul Sănătății verifică starea spitalelor COVID-19 afectate de incendii. Alexandru Rafila: „Ne pregătim pentru valul cinci”

Publicat: 30/12/2021, 15:31

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vizitat, joi, Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. „Matei Balș”, unde, la începutul acestui an, un incendiu izbucnit pe o secție unde erau tratați pacienții infectați cu COVID-19 a cuprins mai multe salone și a dus la pierderea a 24 de vieți.

Ministrul Sănătății spune să este nevoie de toate resursele pentru a fi pregătiți înainte de valul cinci al pandemiei de COVD-19.

„Am venit să văd care este stadiul reabilitării pavilionului care, dacă vă aduceți aminte, a fost sibiectul unui incendiu tragic la începutul anului 2021. Este foarte important să folosim toate resursele pe care le avem în această perioadă, în condiții de siguranță a pacienților în mod categoric, dar să folosim toate resursele de a acorda asistență medicală înalt calificată pacienților infectați cu noul coronavirus. Ne pregătim pentru valul cinci și această componentă de asistență medicală spitalicească este esențială”, a spus ministrul.

Alexandru Rafila a spus că la Institutul „Matei Balș se lucrează intens pentru redarea în circuitul medical a acestui pavilion, cu trei etaje și aproximativ 100 de paturi, cu oxigen și persoanl medical vor fi gata în ianuarie 2022 să acorde asistență medicală.

Ministrul a vorbit și de spitașul de la Constanța, spunând că umrează să vadă dacă poate de fie redat în condiții de siguranță circuitului medical, pentru pacienții COVID-19 și, pe viitor, și cu alte patologii.

Cronologia incendiilor

Incendiul de la Institutul „Matei Balș” a izbucnit pe data de 29 ianurie, în jurul orei 5 dimineața, la parterul unității spitalicești care tratează bolnavii infectați cu virusul COVID-19. Focul a cuprins patru saloane în care erau internați pacienți cu forme COVID medii și severe, ținuți pe masă de oxigen. Trei bolnavi au decedat carbonizați, iar cea de-a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eșuat. Bilanțul tragediei de la Institutul „Materi Balș” a ajuns la 24 de decese, la o lună de la incendiu, când unul dintre pacienții evacuați din pavilionul V, transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov, a decedat pe 2 martie.

Incendiul de la „Matei Balș” era a doua tragedie care se produce într-un spital din România în interval de câteva luni, după incendiul din noiembrie care a mistuit secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, acolo unde au murit 10 oameni. De asemenea, un alt incendiu a avut loc și pe 2 ianuarie 2021, la Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, din Neamț. Două cadre medicale și doi pacienți s-au intoxicat cu fum.

Incendiul de la Constanța de la care amintea și actualul ministrul Sănătății, s-a produs, în 1 octombrie, la la secția ATI a Spitalului de boli infecțioase a dus la decesul a șapte pacienți. Medicul Alexandru Rafila spunea atunci, când avea funcția de deputat PSD, că sunt multe nereguli în sistemul de sănătate, dar şi mentalitatea este o problemă. „Sunt multe probleme în sistemul de sănătate, dar, în afară de problemele organizatorice (…) e o treabă legată de mentalitate, cum reacţionăm, cum lucrăm în general, cum evităm pericolul (…) Noi avem o instiţuţie foarte frumoasă  – ANMCS – care se ocupă de calitatea serviciilor medicale, inclusiv de siguranţa pacienţilor (…) Din păcate, noi acredităm nişte hârtii, nişte servicii medicale şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”, a declarat atunci deputatul Alexandru Rafila.

„Suntem aproape 10 milioane de persoane care am trecut prin infecție”

Potrivit ministrului Sănătății, aproape 10 milioane de români au trecut prin infecția COVID-19, iar nivelul real de vaccinare este de 50%. „În România nivelul real de vaccinare este de 50%, pentru că populația rezidentă e în jur de 16 milioane de locuitori. Să nu uităm că a fost și un număr mare de persoane care au trecut prin infecție, mai ales în valul patru”, spune, Alexandru Rafila.

Ministrul aprecizează că, oficial, 1,8 milioane de persoane au trecut prin boală. „Probabil că numărul lor este mult mai mare. Multiplicarea care este de obicei utilizată este cu cinci, deci probabil că suntem aproape 10 milioane de persoane care am trecut prin infecție, plus persoane vaccinate. Unii au fost și vaccinați, și trecute prin boală”, a conchis Alexandru Rafila, citat de Mediafax.

Până joi, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.807.223 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 1.737.543 de pacienți au fost declarați vindecați, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică.

Până miercuri seara, 29 decembrie, 7,81 de milioane de români au schema completă de imunizare. S-au administrat peste 15,8 de milioane de doze, dintre care aproape 2 milioane reprezintă doza de rapel.

Rata de vaccinare în România este printre cele mai scăzute din Europa. Conform datelor publicate de CNCAV, până în 16 decembrie, este vorba de 40,7% din populația generală, respectiv 46,5% din populație eligibilă, adică în vârstă de peste 12 ani, și 48,8% din cea adultă, de peste 18 ani.

Campania de vaccinare din România a demarat în aceeași zi la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, și de atunci s-au administrat în blocul comunitar aproape 710 milioane de doze, numărul persoanelor vaccinate cu schema completă ajungând peste 289,3 milioane de euroropeni.

Asfel, rata de vaccinare a europenilor, cu schema completă, a ajuns la o medie de 67,8% din populația generală, repectiv 79,1% printre adulți (peste 18 ani), potrivit ultimelor date publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

La nivel global au fost administrate peste 9,07 miliarde de doze, iar 57,6% din populația globului a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19, potrivit cifrelor de miercuri ale Our World in Data.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari