VIDEO | Mircea Geoană a lansat „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”. Nu s-a decis dacă va candida la Președinție

Publicat: 24/11/2023, 21:07
Actualizat: 24/11/2023, 21:16

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, și-a lansat, vineri, la Târgul de Carte ”Gaudeamus”, volumul „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”. La eveniment, Geoană a vorbit despre ce reprezintă o amenințare pentru România, dar și despre ce trebuie schimbat pentru ca lucrurile să meargă mai bine. Geoană a mai spus că nu s-a decis dacă va candida la alegerile prezidențiale. Printre altele, Secretarul General Adjunct al NATO a împărtășit audienței și sfatul pe care tatăl său i l-a dat pe patul de moarte.

„Paginile acestei cărți sunt rodul unui parcurs de viață care, îndrăznesc să cred, mi-a permis să înțeleg atât politica internațională, cât și pe cea românească din perspective relevante, nu doar pentru mine, ci și pentru toți compatrioții mei. Ele reprezintă sinteza reflecțiilor unui lider politic provenit dintr-o țară în care politica și politicienii reușesc tot mai puțin să le câștige încrederea și respectul cetățenilor. Sunt, în ultimă instanță, viziunea mea asupra unui nou contract social, menit să reconfigureze temeiurile vieții noastre publice”, spune Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, despre cartea sa.

Jens Stoltenberg, secretarul General al NATO, susține faptul că Mircea Geoană prezintă o viziune care ar inspira viitorul oricărui stat modern inovativ.
„O analiză politică a vremurilor noastre realizată cu măiestrie. Ca un om de stat experimentat și ca lider politic interesat de destinul și de bunăstarea țării sale, Mircea prezintă o viziune cutezătoare care ar inspira viitorul oricărui stat modern inovativ”, punctează Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

La evenimentul de lansare a cărții au participat și Mircea Lucescu, Ovidiu Lipan Țăndărică și Ecaterina Andronescu.

Întrebat de Mihai Morar, moderatorul acestui eveniment, care sunt amenințările pentru România, Mircea Geoană a vorbit despre riscul ca țara noastră ”să se stingă ca națiune”.

”Preocuparea mea ca român, ca tată și sper ca bunic, dacă s-or îndura copiii să ne facă nepoți, este faptul că văd un risc pe termen mediu ca România să se stingă ca națiune. Este plină cartea de istorie de națiuni care nu mai există și faptul că avem încă atât de multă lume, tinerii noștri, care aleg să plece din țară, plus demografia, care e atât de catastrofală, eu văd un risc, poate nu în 10 ani, poate nu în 20, dar în secolul care vine văd un risc pentru națiunea noastră. Efectiv, îmi este frică de acest lucru. Revenind la termeni mai actuali (…), după 30 de ani de încercări pe care le-am făcut cu toții, mai bine sau mai rău, s-au făcut și progrese în România (…) s-au întâmplat multe lucruri bune în România, dar, din punctul meu de vedere, am ajuns la momentul în care trebuie să recunoaștem că actualul model de organizare politică, de societate, de economie, inclusiv la nivel de influență internațională, și-a atins limita (…). Sunt multe națiuni, ăsta este, de fapt, sensul cărții, care reușesc să iasă din sărăcie și să ajungă undeva într-o clasă de națiuni medii, unde suntem și noi acum. Specialiștii în economie vorbesc de capcana veniturilor mijlocii. Te duci până într-un loc și, după aceea, pentru că nu mai ai cu ce, te lovești de un plafon și nu mai poți să te duci mai departe”, a atras atenția Mircea Geoană.

Cât despre eventuala sa candidatură la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană a mărturisit că încă nu s-a hotărât dacă va candida sau nu.

”Și pe mine mă întreabă lumea ”Domnule Geoană, candidați?” Și le spun, cum vă spun și dumneavoastră ”Nu m-am hotărât, am o treabă de făcut!”, a spus Geoană.

În ceea ce privește prioritățile României, Secretarul General Adjunct al NATO a pus accent pe schimbarea actualelor modele după care ne ghidăm ca societate.

”Eu cred că pentru România, nivelul de ambiție este să schimbăm din mers modelul nostru, modelul politic, Constituția, modul în care funcționează partidele, cu tot respectul, am condus și eu un partid mare, modelul economic este epuizat. Nu poți să crești doar în zece mari orașe, ai nevoie să te duci și în restul țării”, a spus Geoană, care le-a destăinuit celor care au venit să îl vadă și o parte din ultima discuție pe care a purtat-o cu tatăl său.

”Eu știu un singur lucru. Mi-a spus tata înainte să moară ”Tată, cel mai important în viață este numele pe care îl ai, reputația pe care o ai și o spun și în carte”, a spus Mircea Geoană.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Mircea Geoană, despre momentul de ”renaștere a industriei de apărare” a României, sprijinită de NATO

VIDEO EXCLUSIV | Mircea Geoană, în urma Summit-ului de la Vilnius: ”România este o țară pivot, e o țară care joacă un rol multiregional”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale