VIDEO | Nicolae Ciucă: Am luat decizia să oferim posibilitatea ca răniții din Ucraina să poată să fie tratați la spitalele din România

Publicat: 27/02/2022, 13:57
Actualizat: 27/02/2022, 14:18

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, duminică, faptul că spitalele din România vor trata răniții din războiul din Ucraina. 

„Am luat o serie de măsuri la nivel guvernamental și continuăm să analizăm toate posibilitățile astfel, din punct de vedere instituțional, să facem tot ceea ce ne stă în putință să sprijinim poporul ucrainean afectat foarte grav de agresiunea rusă”, a spus, duminică, premierul.

De asemenea, șeful Execcutivului a mulțumit societății civile pentru mobilizarea pe care au făcut-o „astfel încât, împreună, să putem să sprijinim cetățenii ucraineni la mare nevoie”.

„Astăzi, împreună cu o parte din membrii Cabinetului, am venit la Spitalul Militar să donăm sânge, apreciind că este foarte mare nevoie ca, prin exemplul personal, să fim alături de cei care au nevoie de sânge. Iar în momentul de față este foarte mare nevoie, ținând cont de faptul că, așa cum am anunțat în această dimineață, la nivelul Ministerului Sănătății, am luat decizia să oferim posibilitatea ca răniții din Ucraina să poată să fie tratați la spitalele din România. Și desigur, în funcție de solicitările părții ucrainene, să putem să-i sprijinim și cu sânge”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a mers, duminică, la Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila”, unde a donat sânge, alături de o parte din membrii Cabinetului.

România trimite muniție, combustibil și echipament militar în Ucraina. Valoarea ajutorului ajunge la trei milioane de euro

România trimite în Ucraina o a doua tranșă de ajutoare, care constă în muniție, veste antiglonț, căști și alte echipamente de uz militar. În plus, Guvernul a decis să ajute țara vecină și cu o cantitate importantă de combustibil și medicamente.

Țara noastră va trimite o a doua tranșă de ajutoare în Ucraina, printre acestea fiind şi armanent, adică veste antiglonţ, căşti, muniţie şi alte echipamente, a anunțat, duminică, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Guvernul României a decis, ca după ce în Ucraina a ajuns deja o primă tranşă de echipamente şi medicamente sanitare, astăzi să fie trimisă o a doua tranşă de ajutoare, în valoare totală de trei milioane de euro, constând în: combustibil, veste antiglonţ, căşti, muniţie şi echipamente militare, alimente, apă şi echipamente”, a spus Cărbunaru.

Acesta a anunțat că, în același timp, Guvernul României anunţă disponibilitatea de prelua răniţii ucraineni în reţeaua militară şi civilă de sănătate din ţara noastră.

Până la acest moment, pe platforma anunţată ieri de Guvern, până la 06.00 a.m. erau centralizate 1269 de oferte de sprijin din partea societăţii civile, a agenţilor economici, altor categorii de voluntari, constând în: alimente, apă, medicamente, cazare, alte forme de sprijin care vor începe să fie distribuite în conformitate cu nevoile imediate ale vecinilor noștri.

Două tabere mobile sunt deja funcționale

În același timp, Dan Cărbunaru a mai spus că, din datele Inspectoratului General pentru Imigraţie, unităţile acesteia au un grad de ocupare de 57,7%, incluzând aici şi ceilalţi solicitanţi de azi, în afara cetăţenilor ucraineni.

„În privinţa taberelor mobile, sunt deja două operaţionalizate, una la Sighet şi una în siret. Tabăra de la Sighet nu are niciun cetăţean găzduit, în schimb cea de la Siret are 41 de cetăţeni ucraineni, care în următoarele ore vor pleca în spaţiile de cazare indicate de Inspectoratul General pentru Imigrări. La aceşti 41 de cetăţeni ucraineni care se află la Siret, se adăugă 100 de studenţi indieni, care timp de câteva ore vor fi găzduiţi în aceste centre, pentru a fi apoi redirecţionaţi către Bucureşti, către aerport, pentru a fi repatriaţi”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult