VIDEO | Nicolae Ciucă anunţă când va face evaluarea miniştrilor/ Premierul cere reducerea cheltuielilor ministerelor

Publicat: 25/05/2022, 14:32
Actualizat: 25/05/2022, 14:37

Nicolae Ciucă a anunţat astăzi, la începutul şedinţei de Guvern, că în luna iunie, la șase luni de la preluarea guvernării, va face evaluarea miniştrilor din cabinetul său.

„Se împlinesc 6 luni de când am preluat guvernarea. Este un prilej să putem să privim cu optimism către obiectivele pe care ni le-am asumat. Nu o să facem un bilanț astăzi pentru că am convenit ca această activitate să aibă loc la sfârșitul lunii iunie din motive și argumente cât se poate de obiective”, a declarat premierul.

„Ne aflăm în plin proces de finalizare a jaloanelor și țintelor asumate pentru trimestrul al doilea și primul semestru al acestui an și am convenit la nivelul coaliției ca procesul de evaluare pe care îl asumasem pentru primele șase luni să fie prelungit până la sfârșitul lunii iunie, când fiecare dintre ministerele coordonatoare de reforme vor trebui să-și îndeplinească obiectivele asumate”, a adăugat acesta.

„Vă rog să acordați atenția cuvenită pentru că așa cum a rezultat din ultima întâlnire a comitetului interministerial sunt în curs de derulare o serie de demersuri prin care până la sfârșitul acestei luni să putem să înaintăm prima cerere de finanțare. Practic săptămâna viitoare MIPE va transmite cererea către Bruxelles, pe de cealaltă parte până la sfârșitul lunii iunie avem obligația să finalizăm cele 58 de apeluri din 69, ca atare de aceea am amânat această evaulare, pentru că evaluarea va depinde îndeplinirea acestui obiectiv de finalizare a celor 58 de apeluri”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă cere austeritate: „Fiecare minister va trebui să asigure o reducere a cheltuielilor cu 10%”

„Așa cum ne-am asumat în cadrul coaliției, am stabilit un nou set de măsuri care să vină atât în sprijinul activității Guvernului, cât mai ales în ceea ce privește continuarea programului „Sprijin pentru România” și măsurile respective vin practic și impactează pe ceea ce înseamnă programul de guvernare, în sensul în care la fiecare minister va trebui să asigurăm reducerea cheltuielilor la bunuri și servicii cu 10%, potrivit antena3.ro.

Este o decizie de solidaritate în actualele condiții economico-financiare și vă cer fiecăruia să luați măsurile necesare astfel încât să putem să ne încadrăm în acest procent”, a anunţat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a mai anunțat că, din luna iulie, e-factura și radarul mărfurilor vor deveni obligatorii.

„Ne-am asumat ca în domeniul colectărilor la buget, prin instituțiile statului, preponderent prin ANAF, să asigurăm continuarea activității, astfel încât să avem o colectare cât mai eficientă.

Începând cu luna iulie devin obligatorii e-factura și radarul mărfurilor. Am discutat cu ministrul Finanțelor, cu șeful ANAF, ne concentrăm toată atenția pe ceea ce înseamnă evaziune fiscală”, a mai spus premierul.