VIDEO | Nicolae Ciucă, la Chișinău: Legislația românească poate să asigure ”un transfer către legislativul din Republica Moldova”

Publicat: 21/06/2023, 14:13

Aflat în vizită de lucru la Chișinău, Nicolae Ciucă a vorbit miercuri alături de preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu despre transferul de legislație pe care România îl poate asigura Republicii Moldova pentru o aliniere conformă la standardele solicitate de Uniunea Europeană. De asemenea, președintele Senatului a menționat continuitatea sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în parcursul de aderare la UE.

Atât actualul premier Marcel Ciolacu, cât și președintele Senatului Nicolae Ciucă se află miercuri la Chișinău pentru a transmite un semnal de continuitate în ceea ce privește sprijinul României față de aderarea Republicii Moldova la UE:

”Am venit împreună cu premierul României, domnul Marcel Ciolacu. Am avut o întâlnire cu doamna președinte Sandu, în deschiderea vizitei oficiale. A fost, apoi, întâlnirea pe care am avut-o aici, la Parlamentul Republicii Moldova, împreună cu domnul Președinte Igor Grosu și cu echipa domniei sale.

Ceea ce doresc să subliniez este faptul că, prin această vizită, nu am urmărit altceva decât să transmitem mesajul de continuitate și de asigurare a coerenței sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană” a menționat Nicolae Ciucă.

”Eu cred că este foarte important să explicăm pentru toată lumea, pentru a înțelege beneficiile de țară membră a Uniunii Europene și pot să dau câteva exemple, din perspectiva și experiența României, ca țară cu drepturi depline începând din anul 2007. În toată această perioadă de timp România a beneficiat de sprijin financiar constând în aproximativ 54 de miliarde de euro. Vă pot spune că anul trecut am reușit să avem o creștere economică și să depășim aceste crize suprapuse și succesive, reușind un grad de absorbție de aproximativ 11,3 miliarde de euro din fonduri europene.

Pentru că știm care sunt problemele create de tranzitul cerealelor din Ucraina, pentru a asigura exportul și toate problemele create de impactul asupra prețurilor în piață de această prezență a cerealelor din Ucraina, s-a reușit ca prin măsuri, la nivelul Comisiei Europene și la nivel guvernamental să se asigure o stabilitate și să se ia măsuri, astfel încât fermierii din țările de graniță să nu sufere de aceste afecte.

De ce vă spun chestiunea aceasta? Pe o analiză simplu, anual, în România, sprijin din fonduri europene pentru agricultorii români se ridică la aproximativ 2,2 miliarde de euro. Sunt 2 miliarde plăți directe și 900 de milioane sunt plăți care se duc în investiții în agricultură. Acestea sunt doar câteva elemente simple, care pot să fie înțelese în ceea ce privește apartenența la Uniunea Europeană.

Putem să discutăm și despre apartenența la NATO, sunt elemente de securitate pe care o astfel de organizație, asigură și, în proximitatea războiului din Ucraina, cetățenii au nevoie să se simtă protejați, să simtă că există structuri și instrumente prin care se poate asigura siguranța și securitatea deplină, ca viața să meargă înainte, să avem investiții, să putem să avem dezvoltare economică și să putem să sperăm la o viață mai bună” a mai transmis președintele Senatului.

Sporirea interconectării în domeniul energetic, de infrastructură și economic, dar și asigurarea unui transfer de legislație

În ceea ce privește sprijinul pe care România îl poate  asigura Republicii Moldova, Nicolae Ciucă a menționat sporirea interconectării în domeniul energetic, de infrastructură și economic, dar și asigurarea unui transfer de legislație:

”În relațiile bilaterale am discutat cu și cu doamna președinte și cu domnul președinte și se discută, sunt convins, și la nivelul Guvernului între cei doi premieri, toate elementele de abordare tehnică pe domeniile de specificitate, astfel încât să putem să asigurăm sporirea interconectării în domeniul energetic, în domeniul infrastructurii, în domeniul economic.

Am discutat despre Forumul inițiativei celor 3 Mări, care urmează să aibă loc la București, în luna septembrie. Invitația este adresată și, în marja acestui forum, are loc o întâlnire a mediului de afaceri. O întâlnire în cadrul căreia sunt convins că, prin demersurile noastre și prin prezentarea clară a oportunităților pe care Republica Moldova le are să atragă un număr cât mai mare de investitorii.

De altfel, noi ne-am angajat ca în perioada următoare să discutăm și să asigurăm garanții investitorilor deja prezenți în România, pentru o extensie în Republica Moldova. Este nevoie de această creștere economică a republicii Moldova pentru a putea să se alinieze în toate demersurile tehnice pe care deja le-a făcut în procesul de aderare. Este absolut nevoie de creștere economică și de asigurarea unei trend pozitiv în dezvoltarea economică.

Republica Moldova ca și România are potențial. Există oportunități, așa cum am spus, ele trebuie doar prezentate și garantate printr-o stabilitate politică și printr-o predictibilitate și o perspectivă a mediului de afaceri, astfel încât să poată să investească.

Am avut, de asemenea, discuții pe domeniul legislativ, l-am asigurat pe domnul președinte că vom face tot ceea ce este necesar astfel încât experiența pe care noi am acumulat-o în această perioadă, de adaptare a legislației României la standardele europene, să fie completată cu cea de ultimă perioadă, prin care ne-am asumat reforme prin PNRR și finanțare de la nivelul Uniunii Europene, astfel încât prin aceste noi standarde din legislația românească să asigurăm un transfer către legislativul din Republica Moldova. Iar la aceasta, i-am prezentat domnului președinte oportunitatea unei complementarități cu ceea ce înseamnă modificarea și adaptarea legislativă din țara noastră, cerută de standardele procesului de aderare la Organizația de Cooperare și Dezvoltare economică, OCDE” a transmis Nicolae Ciucă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Soluţia disperată a patronului unui restaurant din Italia în criză de personal. "Ofer 300 de euro...
Medicul care l-a operat pe Florin Piersic a rupt tăcerea: Am descoperit că...
A murit Ian Gelder, cel care l-a jucat pe Kevan Lannister în "Game of Thrones"!...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Trucul WhatsApp care îți ușurează munca. Afli tot
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Andreea Bălan a căzut de pe scenă în timpul unui concert. Momentul a fost filmat...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Veste bună pentru planetă: scad prețurile bateriilor!