VIDEO Nicușor Dan, despre implementarea sistemului de semaforizare inteligentă în Bucureşti: „Știm ce să facem, avem și banii în PNRR. Până la finalul mandatului o să facem asta”

Publicat: 24/05/2022, 03:28
Actualizat: 24/05/2022, 03:32

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, luni, la B1 TV, că banii pentru implementarea sistemului de semaforizare inteligentă în Bucureşti vor fi luați din PNRR, iar el și colegii săi știu ce au de făcut. De asemenea, oficialul a precizat care sunt etapele de implementare a proiectului și estimează că totul ar trebui să fie gata la până finalul mandatului său.

„Când sistemul s-a implementat în București, a fost bun pentru vremea lui. Numai că ani de zile nu s-a făcut întreținere pe el. Acum e într-un fel de pareză, așa. Între timp, tehnologia a evoluat. Acum știm ce să facem, avem și banii în PNRR, avem și o colaborare cu primăriile de sector cu care am aplicat pentru acest sistem. L-am făcut pe mai multe etape, pentru fiecare dintre ele execuția fiind precedată de un studiu, că în zona de semaforizare, studiul e mult mai important decât execuția în teren, care înseamnă să pui un stâlp cu niște becuri, un semafor și să-l legi cu niște fire. Dar unde-l pui, ce timpi îi dai, asta e partea pe care ți-o dă studiul de fezabilitate”, a declarat Nicușor Dan.

Ulterior, Nicușor Dan a enumerat etapele premergătoare în vederea implementării sistemului de semaforizare inteligentă în Bucureşti.

„În prima etapă, o să mergem pe niște ieșiri principale din oraș, câte una din fiecare sector. Deci asta e prima etapă și vizează și amplasarea unor semafoare. În total, sunt 80 de intersecții și unele noi și remodelarea celor vechi. În a doua etapă, vom conecta toate cele 260 de semafoare care sunt, teoretic, conectate dar, de fapt, nu sunt la serverul central și modelarea sistemului acolo unde ele nu au tehnologia necesară. În a treia etapă, mai avem 250 de intersecții semaforizare care nu sunt conectate și le vom conecta și pe acelea și la a patra etapă o să ajungem de la 500 la 800 de intersecții semaforizate si conectate la sistemul central”, a precizat Nicușor Dan.

Primarul General al Capitalei a precizat că sistemul de semaforizare inteligentă în Bucureşti va fi implementat până la sfârșitul mandatului său.

„Până la finalul mandatului o să facem asta. Avem deja consultarea de piață pentru studiul de fezabilitate, pasul premergător ieșirii în achiziție publică. Și ca să facem această consultare de piață a însemnat să facem un studiu de prefezabilitate, care a însemnat să luăm intersecție cu intersecție, să vedem starea fiecăreia. Asta ne-a luat o grămadă de timp”, a explicat Nicușor Dan.

Întrebat cum facem să nu ne trezim în aceeași situație cu sistemul precedent, în care nu mai avea cine să-l întrețină mai departe, oficialul a precizat că orice lucrare trebuie să aibă mentenanța ei.