VIDEO Nunta, un lux pentru români (REPORTAJ)

Publicat: 13/10/2022, 19:00

Pentru mulți români, o nuntă a devenit un lux. După perioada de pandemie, în care s-au organizat puține astfel de evenimnte, industria de profil a explodat…însă și prețurile au urcat destul de mult pe fondul războiului. Andra a mers, în urmă cu câteva săptămâni, la o nuntă și a scos din buxunar aproximativ 3.000 de lei.

”Au crescut foarte mult prețurile și nu neapărat pentru o nuntă, ci pentru orice eveniment. Deja au sărit în sus. E un moft, în ziua de azi, să mai faci un astfel de eveniment. Ultima nuntă la care am fost, a avut loc acum două, trei săptămâni și undeva la 500, 600 de euro este un minim pe care să-l dai. La familie, mă refer. Cam așa… ca să le rămână și lor ceva și să acoperi meniul și toate cheltuilelile pe care le mai au și ei pe lângă. Un meniu mediu, la un restaurant mediu, deci nu neapărat de fițe este în jur de 100 și ceva de euro și na..200 și ceva și dublu… cinci, șase sute, da. Cine se căsătorește, să rămână împreună…măcar știu o treabă, să amortizeze suma investită. Da, da. Au crescut foarte mult.” a spus Andra.

Darul de nuntă ar trebui să fie calculat astfel: prețul meniului se înmulțește cu doi. Se recomandă ca invitatul să țină cont și de muzică, decor și să suplimenteze suma de bani.

”Au crescut toate prețurile, energia, alimentele. E din ce în ce mai greu acum să faci o nuntă. Am un botez și o să fie undeva la 1.000, deci la o nuntă e mult mai mult. 1000 de lei? Da, ținând cont că este în mediul rural, deci la oraș e și mai și. 18 milioane dacă vrei să fie mai…de cuplu? De cuplu, da. Depinde acum și de restaurant, depinde de multe că nu toate au același tarif.” a spus o bucureșteancă.

”Mi se pare foarte scump să-ți organizezi o nuntă. Trebuie să ai venituri solide pentru evenimente de genul ăsta.
Dacă faci o nuntă în familie, automat familia contribuie. Dacă faci o nuntă între prieteni, fiecare cu cât își permite. Sau după meniu? Automat meniu. Sunt persoane, și nouă ni s-a întâmplat, care nici meniul nu l-au achitat pentru că nu au avut de unde. Este o rânduială românească, trebuie să te cununi religios și să participi așa cum poți.” a zis o doamnă.

Anul 2022 a fost un an plin de nunți, iar după doi ani de pauză, industria nunților a fost luată cu asalt.

”A fost atât de plin încât firmele din domeniu, multe dintre ele, au fost depășite ca și capacitate pentru că s-au adunat și din anii din urmă și au fost și nunți noi pentru că… viața își vede de cursul ei. Evident că și la anul ne așteptăm să fie la fel și chiar și peste doi ani ne așteptăm. În continuare, nu toate nunțile din timpul pandemiei au reușit să fie duse la capăt. Încă mai sunt nunți restante. Mai mult decât atât, pe lângă nunțile acelea, mai sunt și botezurile aferente. Numărul de evenimente chiar este mare, dar totuși cred că anul aceste a fost vârful. Industria nunților s-a schimbat extrem de mult. Au dispărut mulți jucători, au apărut jucători noi și în aceste condiții au apărut trenduri noi. Ceea ce îi dă o dinamică deosebită. Nu prea mai există o tendință, există o multitudine de tendințe și toate diferite. Unii tind să meargă spre un minimalism poate chiar ușor exagerat. Alții sunt fix în extrema cealaltă, nunți luxuriante pe stilul arăbesc, libanez unde absolut totul…dacă ai un centimetru pătrat, ăla trebuie să fie ocupat cu ceva, adică să fie bogăție. Sunt fix opuse.” a precizat Ana Haralambie, organizator Târgul Ghidul Miresei.

Costurile ridicate necesită prudență.

Au crescut foarte mult. Dacă inflația continuă, mă aștept să crească și mai mult. Eu sfătuiesc foarte multă prudență. Să o ia foarte prudent din toate punctele de vedere și ca număr de persoane, și ca meniu, să aibă foarte multă grijă pentru că din punct de vedere al riscurilor există atât riscul să te trezești cu un preț foarte mare pe care îl știm cu toții că ni-l recuperăm din darul de nuntă și e posibil să nu ne mai recuperăm și să fim într-o gaură extrem de mare. E posibil ca invitații să nu fie conștienți că totul s-a dublat, s-a triplat. Dacă va fi recesiune și nu va continua inflația…multă lume zice că nu mai e inflație și nu mai crește prețul. Păi nu, nu mai crește prețul, dar acolo riscul este că nu-ți mai vine lumea.

De asemenea, darul de nuntă crește și în funcție de relația cu mirii. Familia, nașii și prietenii apropiați lasă în plus sume mult mai mari.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar