VIDEO | Petre Daea: „În momentul în care intri într-un lan de porumb și iei știulete în mâna, primul lucru, îi numeri rândurile de boabe. Știu densitatea și știu exact ce produce terenul respectiv”

Publicat: 28/07/2022, 22:41
Actualizat: 28/07/2022, 22:43

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dezvăluit, joi, la Antena 3, care este secretul agronomilor, pentru a afla ce producție vor avea în sezonul respectiv. În acest context, oficialul a explicat de ce a numărat boabele de porumb de pe știulete, atunci când a mers să verifice culturile din țară, afectate de seceta severă.

Petre Daea: Obligatoriu ministrul trebuie să fie în teren, obligatoriu trebuie să fie la birou. Ministrul Daea își programează timpul în așa fel încât să fie peste tot, și la birou, și în teren, în așa fel încât să fie conectat la realitate.

Răzvan Dumitrescu: Dar ce făceați cu acel cocean?

Petre Daea: Păi ce să fac? Nu e cocean. Acela este știulete.

Răzvan Dumitrescu: Numărați boabele?

Petre Daea: Și boabele, și rândurile de boabe.

Răzvan Dumitrescu: Ca să vedeți densitatea?

Petre Daea: Nu. Evaluarea producției. Un știulete, când l-a luat un agronom în mâna, el se uită la trei lucruri. În primul rând, dacă e cald, și acela era fierbinte. În momentul în care desfaci pănușile și ai luat ciucalăul în mâna, e temperatura atât de ridicată, aproape te încălzești. Nu e compromis.

Asta înseamnă că stă ca în etuvă. Rădăcina nu are apă, rodul stă că în etuvă, greutăți pentru procesele biologice. În al doilea rând, în momentul în care intri într-un lan de porumb și iei știulete în mâna, primul lucru, îi numeri rândurile de boabe, care tot timpul sunt pare.

Răzvan Dumitrescu: De ce numărăm?

Petre Daea: Numărăm rândurile, numărăm boabele, știm masa a 1.000 de boabe cât e, știm cât dă știuletele, știu densitatea și știu exact ce produce terenul respectiv.

Răzvan Dumitrescu: Ce vedeți noaptea în câmp?

Petre Daea: Ce trebuie. Și văd tot timpul planta, indiferent dacă este zi sau noapte. Pentru că reflexul de inginer agronom imi dă această posibilitate, să înțeleg ce înseamnă. Sâmbăta și duminica n-o să mă duc în altă parte, mă duc în țară.”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase