VIDEO Putin vs. Zelenski: cine a câștigat și cine a pierdut războiul comunicațional? Analist politic: „Americanii spun că este cel mai popular om politic mondial”

Publicat: 05/04/2022, 23:05
Actualizat: 06/04/2022, 09:33

Bogdan Teodorescu a fost invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul. Aceasta a analizat, din perspectiva analistului politic, modelul de comunicare al Volodimir Zelenski, aflat în antiteză cu modelul de comunicare al lui Vladimir Putin. Care a avut o strategie mai bună în ceea ce înseamnă paleta unei comunicări țintite? Cât echilibru este, în momentul de față, în războiul comunicațional? 

„Dacă ne referim la zona de comunicare, dacă ținem minte discutam la început de faptul că rușii pierduseră momentul datorită comunicării lui Zelenski și a faptului că Europa – SUA au îmbrățișat modelul comunicațional al lui Zelenki și că Rusia își pierduse consistența în comunicare.

La acest moment, putem spune că războiul este echilibrat. Să excludem momentul evenimentelor de la Bucea din ultimele zile. Până atunci, rușii au echilibrat comunicarea, au reușit să impună temele lor pe agendă, au reușit să clatine grupul unit al țărilor europene, mai ales pe subiectul costurilor sancțiunilor, pe partea europeană, nu pe partea rusă.”

Bogdan Teodorescu a analizat modelul de comunicare Zelenski, despre care afirmă că merită urmărit, fiind unul revoluționar. 

„Sunt vreo trei lucruri care trebuie spuse. În primul rând, trebuie urmărit cu mare atenție modelul comunicațional al lui Zelenski care din punctul meu de vedere este o revoluție a comunicării politice contemporane. În orice timp.

Zelenski ce a făcut? A ars etape, a ignorat comunicarea prin vectorii media. El deja comunică peste media. Țintește public țintă și comunică direct cu el prin rețelele de socializare, folosind niște valori și niște teme la modă. Zelenski este un soi de Netflix’s Live. De fapt, Zelenski trebuie urmărit foarte atent la felul în care țintește publicul, construiește agenda și comunică cu acel public. Cred că în următoarele campanii electorale, vom vedea multe asemenea tentative de a ocoli comunicarea standard.

Apoi, este ideea de legitimitate. Este tot mai important cum arată în ochiul celui care vorbește cel care comunică. Or, Zelenski a pornit de la 25% încredere ca președinte și a ajuns la peste 90% încredere ca președinte pe timp de război. La ora actuală, americanii spun că este cel mai popular om politic mondial, că are 70% încredere în SUA”, conchide interlocutorul lui Marius Tucă.

Cum a comunicat, în schimb, Putin? Cum  și-a construit comunicarea  eroul negativ Vladimir Putin?

„Prima comunicare reușită a lui Putin a fost către poporul rus. Putin și-a pregătit traseul. Hai s-o punem: așa cum Europa și-a pregătit traseul pentru o lume a păcii, Putin a pregătit traseul pentru o lume a războiului. Numai că nimeni nu l-a băgat în seama.

Putin a pregătit Rusia pentru conflict ideologic, pentru a-și lua înapoi ce a pierdut. Asta este ceea ce se comunică de 25 de ani în Rusia. Putin a creat de ani de zile imaginea unui Occident decadent și periculos care amenință Rusia.”

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Vestea așteptată de toți pensionarii. Data la care vor fi virați banii pe luna mai
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului