VIDEO | Rafila: Vaccinurile anti-Covid trebuie adaptate noilor tulpini circulante. Probabil că va fi nevoie să-l facem o dată pe an, ca la gripă

Publicat: 12/01/2022, 23:47

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat afirmațiile lui şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care declara că administrarea repetată a dozelor de vaccin anti-COVID după cea de booster poate supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor şi duce la oboseală în rândul populaţiei, despre care spune că este de acord dacă vaccinarea se face la intervale scurte de timp. De asemenea el a ținut să precizeze că vaccinare cu trei doze, nu te ferește de infectare, însă te poate ajuta să nu faci forme grave ale bolii.

„Probabil că se referea la suprastimulare, dacă administrăm doze din acelaşi vaccin la intervale tot mai scurte de timp şi cred că are dreptate, pentru că nu se referea la doza a treia, de booster, ci de la o potenţială doză a patra. S-a discutat în unele state referitor la această doză, unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficienţe imunologice pentru că răspund mai greu la vaccinare, dar în mod evident că un vaccin care demonstrează în momentul de faţă că nu previne decât în mică măsură transmisibilitatea – e adevărat că previne formele grave şi decesul – trebuie adaptat noilor tulpini circulante şi lucrul ăsta îl vedem şi la gripă. În fiecare an, facem o dată pe an, nu de două sau de trei ori pe an vaccin gripal şi lucrul ăsta probabil că se va întâmpla şi cu acest vaccin împotriva noului coronavirus, care de fapt e nou tot timpul, vedeţi, apar tulpini mutante care scapă răspunsului imun generat de vaccinul care a fost dezvoltat pentru varianta iniţială”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

În ceea ce priveşte opiniile conform cărora se poate ieşi din pandemie prin infectarea în masă care duce la obţinerea unei imunităţi pe scară largă după infectare, Rafila este de părere că transmiterea virusului poate fi încetinită prin respectarea măsurilor sanitare de protecţie.
„Eu ceea ce cred este că trebuie să încetinim transmiterea şi pentru asta trebuie să luăm măsuri. Utilizarea măştii este una dintre ele, pentru că, până la urmă, este o barieră mecanică care previne în bună măsură transmiterea. Protecţia celor bătrâni trebuie făcută, pentru că ea este asigurată pe de o parte de vaccinare şi pe de altă parte de contactul cu ei, care trebuie să fie precaut”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Referitor la antivirale, ministrul a spus că a pregătit un material informativ referitor la aceste medicamente în care explică modul cum vor fi distribuite medicamentele în spitale şi farmacii. Totodată el atrage atenția că aceste medicamente „inovative” au un anumit grad de toxicitate și nu trebuie consumate fără acordul unui doctor.
„Pentru produsele inovative, ele vor exista în spitale și în centrele de evaluare ambulatorii. Încercăm să găsim o soluție pentru ca aceste medicamente să se găsească și în farmacii. Ele vor fi condiționate strict de o prescripție medicală. Nu ne jucăm cu astfel de produse. Sunt produse cu un anumit grad de toxicitate. Suntem în Uniunea Europeană unde medicamentele se autorizează pe baza studiilor nu pe baza practicii medicale. Trebuie să respectăm regulile. Nu putem să punem pe piaţă produse despre care nu există studii despre eficacitate şi siguranță” a mai spus Alexandru Rafila.

Necesitatea unei a patra doze de vaccin împotriva COVID-19 a fost pusă la îndoială de autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, care spune că, în prezent, nu există date care să susţină această abordare, transmite Reuters.

„În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, şeful diviziei de Strategia Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), într-o conferinţă de presă.

Cavaleri şi-a exprimat îngrijorarea că o strategie de a administra un rapel la fiecare patru luni prezintă riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor şi de a duce la oboseală în rândul populaţiei.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte