VIDEO REPORTAJ | „Forest warriors”, tinerii români care scapă de adicții „luptându-se” prin păduri: „Dacă mai continuam așa, urma să-mi pierd familia”

Publicat: 18/12/2023, 07:00

Zeci de tineri din România sunt tratați de diferite dependențe printr-o terapie inedită: sportul prin pădure, fie că vorbim de alergat, de box sau de simple flotări care se fac la primele ore ale dimineții. Gabriel Șova este antrenorul care reușește să-i scoată pe acești tineri din confortul lor, iar ei, cu ambiție și cu dăruire, reușesc să scape de adicții, precum consumul de stupefiante, alcool, sau pur și simplu de dependența de jocuri de noroc.

Gabriel Șova este tânărul care cu ajutorul sportului face adevărate minuni. Acesta reușește să-i ajute pe tinerii dependenți de droguri sau de alcool să se lase de aceste obiceiuri extrem de nocive și să-i scoată din confortul lor.

Lupta cu aceste adicții vine la pachet cu anxietate și cu depresie, spune Gabi Șova, iar cu ajutorul sportului, dar și cu multă ambiție, tinerii pot deveni din nou stăpâni pe ei și cu o viață sănătoasă.

„Suntem echipa «Forest warriors», cu băieții, cu diferite probleme, cu dependențe de droguri, alcool. Încercăm să aducem în echipa noastră foști dependenți de droguri, alcool și jocuri de noroc. Încercăm prin mișcare să ajutăm la recuperarea băieților. Ne dorim din toată inima ca echipa noastră, terapeuți, să-i ajutăm pe tineri cât mai mult în recuperarea lor”, a spus, pentru Gândul, Gabriel Șova.

Antrenorul care îi aleargă pe tinerii cu probleme prin păduri spune că o sesiune de mișcare durează cam 50 de minute.

„O mișcare în natură, cam 40-50 de minute, aproape în fiecare zi, se mai face și bazin, o dată pe săptămână, și încercăm să aducem un aport cât mai bun la recuperarea lor (…) sunt în perioada de recuperare, sunt abstinenți de câțiva ani,  de 7-8 luni, doi ani unii dintre ei”, mai susține antrenorul- terapeut.

Dani, 23 de ani: „Nu este normal să se promoveze atât de agresiv aparatele”

Dani are 23 de ani, a fost dependent de jocuri de noroc, și spune că păcănelele aproape i-au distrus viața. Tânărul spune că acum este pe drumul cel bun, cu ajutorul acestei terapii a sportului în natură.

„Am început să mă joc la aparate acum vreo patru ani, am 23 de ani. M-au prins, a fost promovarea asta agresivă, și nu cred că e normal să fie așa, dar asta este situația. Nu mai înțelegeam nimic din banii pe care îi câștigam, toți îi duceam acolo. Numai anul acesta am făcut șase credite, le-am făcut, le-am plătit. Și așa m-am hotărât să merg la un centru de reabilitare, pentru că simțeam că am nevoie de ajutor, nu puteam singur. Am trei-patru luni de când nu mă mai joc. Dacă mai continuam așa, urma să-mi pierd familia”, ne-a mărturisit Dani.

Gabriel a început să consume alcool încă de când era copil

Gabriel, în vârstă de 29 de ani, a avut o adicție și mai gravă: de alcool și de droguri în același timp. Tânărul spune că terapia în cadrul echipei „Forest warriors” i-a schimbat viața.

Gabriel a început să bea încă de când era copil, și, ușor- ușor a ajuns să consume alcool zilnic, apoi să consume aproape toate substanțele stupefiante.

„M-am drogat! Recunosc! Pe la 24 de ani am început și cu substanțele: cocaină, ecstasy, MDMA, toate, aproape. Pe la 26 de ani îmi șoptea o voce că am probleme mari cu drogurile. Terapia aceasta am început-o în acest an, în ianuarie. M-a ajutat enorm de mult. A fost un program terapeutic intensiv, am avut de-a face cu cinci terapeuți, terapie zilnică, aproape. Terapie de grup, și individuală de două ori pe săptămână. Programul constă într-o schimbare psihică totală, ceea ce este foarte greu. Gabriel m-a ajutat foarte mult”, spune tânărul de 29 de ani.

Echipa de „războinci” are nucleul în Bacău, unde sunt ajutați de o clinică de specialitate, însă, ei merg și prin alte județe. Duminică dimineață, tinerii s-au antrenat lângă o pădure din zona Clinceni, în apropiere de București.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Eficiența testării antidrog în școli, combătută de un psiholog: „Este definiția nebuniei! Dependența nu se poate vindeca prin pedeapsă”

EXCLUSIV | Cultivăm, procesăm, consumăm droguri. Dar de ce dezintoxicarea nu devine o afacere profitabilă? Răspunsul specialiștilor

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji