VIDEO | Românii, tot mai speriați de facturile mari la energie (REPORTAJ)

Publicat: 06/09/2022, 19:00
Actualizat: 07/09/2022, 18:28

Oamenii sunt tot mai speriați de facturile mari la energie. Chiar dacă singura posibilitate ar fi să economisească pentru a reduce costurile, această soluție pare a fi destul de greu de realizat. „Ce economie să faci, domne, să mi se strice mâncarea? Eu am ladă, am frigider…”.

Ne așteaptă o iarnă cu multe neajunsuri și cu prețuri ridicate. Nu doar că o să plătim mai mult la alimentele de bază, ci și la energia electrică. Și asta pentru că a scăzut și prețul de compensare al facturilor la energia electrică, iar o parte din cetățeni sunt nevoiți să plătească mai mult la facturi.

Mai exact, o reducere cu 15%, de la 300 kWh la 255 kWh, iar asta înseamnă că în această schemă de plafonare se vor încadra mai puțini consumatori. Noul prag impus va afecta un număr important de gospodării.

„Păi bine nu o să se întâmple, numai rău. Deci mergem din ce în ce mai rău din cauza politicii proaste pe care o avem”, susține un bărbat care este deranjat de prețul mare pe care îl plătește pe facturile la energie.

Consumatorii cu facturi de până la 100 de kW pe lună vor plăti un preț de maximum 68 de bani / kilowatt. Pentru un consum între 100 și 255 de kW prețul este de 80 de bani.

Orice trece de acest consum se va plăti la prețul pieței, în timp ce spitalele, școlile și instituțiile de servicii sociale vor plăti un preț de 1 leu / kW.

Restul instituțiilor publice, IMM-urile și firmele din industria alimentară vor avea factura plafonată la maxim 1 leu/ kwh pentru 85% din consumul mediu lunar realizat în 2021.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că această măsură vine tocmai pentru a stimula consumatorii să economisească mai multă energie electrică.

„Ce economie să faci, domne, să mi se strice mâncarea? Eu am ladă, am frigider…”, spune un bărbat.

„Nu am cum să fac economie. Pentru mașină de spălat, pentru un aragaz..asta…câteva becuri… N-am cum să fac economie la asta. Acum depinde și de soție cum folosește și ea curentul. În permanență e cineva acasă, deci unele camere sunt întunecoase și trebuie să ai o lumină aprinsă”, a adăugat un alt bărbat.

Potrivit unei analize realizate de Asociația energia Inteligentă, dacă pe data de 31 august 2022 cea mai mică ofertă vândută consumatorilor casnici era de 1,58 lei/kWh pe data de 3 septembrie 2022 cea mai mică ofertă era de 1,79 lei/kWh.

Mai exact, o creștere de 12,5%, iar furnizorul care oferea 1,58 lei/kWh în 31 august 2022, oferă astăzi 2,93 lei/kWh, o creștere de 85%.

Astfel, câteva sute de mii de consumatori casnici care plăteau până pe 3 august 2022, un preț de 1 leu/kWh, vor plăti de la 1 septembrie 2022, cel puțin dublu pentru același kWh, potrivit calculelor asociației.

„Pe partea de energie electrică, o să fie un număr de câteva sute de mii de consumatori casnici care vor achita prețul pieței, ceea ce înseamnă o creștere substanțială “, a anunțat Dumitru Chisăliță, președintele Asocieției Energia Inteligentă.

Mai mult, aceasta anunță că dacă va fi o iarnă ușoară, ordonanța pe energie va proteja o parte din consumatorii casnici care nu depășesc limita de 255 kWh, însă le va crea mai multe neplăceri celor care, din diverse motive, depășesc această limită impusă de autorități.

„Va crea și anumite disconforturi pentru consumatorii casnici care consumă mai multă energie electrică, iar această energie o consumă mai mult din diverse situații, unii fiind puși în această situație pentru că se încălzesc cu energie electrică sau își prepară apa caldă din energie electrică, fapt ce determină să spunem, această situație de a avea un consum ridicat de energie”, a adăugat Dumitru Chisăliță.

De aceeași părere este și Silvia Vlăsceanu, director executiv al asociației HENRO care susține că vor fi afectați cei care, după noile modificări aduse ordonanței, vor fi nevoiți să plătească prețul pieței.

„Deci de la 300 kWh/lună se scade acest plafon de consum la 255kWh/lună, rămân descoperiți cei care au peste 255, până acum doar cei peste 300 plăteau prețul pieței”, a anunțat Silvia Vlăsceanu, director executiv HENRO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația