VIDEO | Sorin Cîmpeanu: „Avem aproape o dublare a numărului de copii din creșe. Am inițiat, astăzi, o hotărâre de Guvern prin care dorim suplimentarea cu 3.500 de posturi în sistemul național de învățământ”

Publicat: 31/08/2022, 16:03
Actualizat: 31/08/2022, 16:04

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, miercuri, la briefingul de presă de la finalul ședinței de Guvern, că a fost preluat un număr important de creșe” în sistemul de educație din România, ceea ce înseamnă că există aproape o dublare a numărului de copii din creșe”. De asemenea, oficialul a afirmat că este nevoie în continuare de resursă umană în învăţământ, în contextul în care odată cu preluarea în sistemul de educație a creșelor, este nevoie și de posturi”.

„Dincolo de echitate și excelență, în școală este nevoie de profesori. În școală, este nevoie de cadre didactice – și când spun școală, gândesc și la creșe și grădinițe. În sistemul de educație s-a preluat un număr important de creșe. De la autoritățile locale, prin preluarea acestui număr de creșe, aș vrea spun suntem în curs de a finaliza centralizarea copiilor care învață în creșe, preluate în sistemul de educație, iar la începutul acestui an școlar, săptămâna viitoare, vom face public numărul acestora.

Pot spun sunt spre 40.000 de copii, în condițiile în care, în luna noiembrie 2021, aveam exact 22.600 de copii cuprinși în creșe – deci avem aproape o dublare a numărului de copii din creșe. Asta înseamnă măsura de preluare în sistemul de educație a creșelor a fost o măsură corectă”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

În acest context, Sorin Cîmpeanu a precizat că își dorește ca numărul posturilor din sistemul național de învățământ să fie suplimentat cu încă 3.500.

„Odată cu preluarea în sistemul de educație a creșelor, este nevoie și de posturi. În afară de creșe, din fericire, avem un număr semnificativ – desigur, insuficient, dar mult mai mare decât în anii anteriori – de grădinițe care au fost finalizate – finalizat înseamnă au și dotările de rigoare.

Este nevoie de posturi pentru ca acei educatori poată fi plătiți. În acest sens, după ce ministerul Educației a distribuit absolut toate posturile disponibile prin reglementări legale, am inițiat, astăzi, o hotărâre de Guvern, prezentată tot în primă lectură, prin care dorim suplimentarea cu 3.500 de posturi – numărul posturilor din sistemul național de învățământ”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul Educației a afirmat că a fost aprobat și un memorandum pentru deblocarea posturilor din educaţie.

„Coroborat cu această hotărâre de Guvern inițiată, am aprobat și un memorandum, prin care se deblochează concursurile pentru ocuparea posturilor didactice, auxiliare și nedidactice, atât din învățământul preuniversitar, cât și din învățământul universitar. 

Deci, practic, actele normative prezentate astăzi sunt cuplate pe susținerea accesului la o educație – programul Masa caldă, pe susținerea performanței, recunoașterea performanței elevilor și, de asemenea, pe susținerea importanței cadrului didactic în creșe, grădinițe și școli”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase