VIDEO | „Tocăniță pentru toți Bobiță”, pregătită de actrița Carmen Tănase la Adăpostul Speranța. „Iubesc animalele de când mă știu, poate prea mult”

Publicat: 25/06/2023, 20:06

550 de câini maidanezi s-au bucurat, astăzi, de 200 de kilograme de tocană, pregătită chiar de marea actriță Carmen Tănase. Este vorba despre inițiativa „Tocăniță pentru toți Bobiță”, un eveniment organizat de Adăpostul Speranța din Popești-Leordeni, județul Ilfov, care găzduiește sute de câini fără stăpân. Scopul acestei acțiuni este promovarea adopției animalelor, în contextul în care „numărul vizitatorilor crește de la o zi la alta”.

Președintele Fundației Speranța, Anca Tomescu, a afirmat că evenimentul „Tocăniță pentru toți Bobiță” se află la a cincea ediție și este organizat o dată pe lună.

„Am vrut să atragem atenția și să arătăm cetățenilor că este foarte important să viziteze adăposturile – nu contează că sunt private sau sunt publice, pentru că, doar venind într-un adăpost, poți să realizezi cât de importantă este adopția câinelui.

Venind într-un adăpost, îți dai seama că animalul nu are ce căuta într-un padoc, el ar trebui să fie într-o familie și poate, prin acest eveniment, se deschid căile unor noi sentimente, te gândești chiar să pleci acasă cu un prieten. Ne-am trezit la cincea ediție, suntem foarte bucuroși, numărul vizitatorilor crește de la o zi la alta, de la un eveniment la altul.

Astăzi, o avem o invitată pe Carmen Tănase, care este o prietenă foarte veche a adăpostului nostru. Este un mare iubitor de animale și este o persoană care de-a lungul vieții a salvat la fel de multe animale, probabil câte am salvat și noi”, a declarat Anca Tomescu.

„Atunci când adoptăm un câine, adoptăm o viață și este o responsabilitate”

Întrebată câți câini se află, în prezent, în adăpost, președintele fundației a afirmat: „Aș putea spune că am început cu 550 și încheiem ziua cu 549, pentru că am avut și o adopție astăzi.

„În medie este greu de spus câte adopții pe lună avem, pentru că de la an la an diferă. De exemplu, în jur de doi-trei pe lună, numărul este foarte mic. Lunile iunie, iulie și august sunt cele mai proaste, merg cel mai greu, pentru că lumea pleacă în concediu, dar este de înțeles.

După aceea, însă, numărul de adopții crește. Adopțiile sunt contorizate, date pe bază de contract, câinele trebuie să ajungă bine, pentru că trebuie să înțelegem că atunci când adoptăm, adoptăm o viață, adoptăm un suflet și este o responsabilitate.

Nu vrem să dăm câinii numai ca să-i dăm, vrem să fim siguri că ei ajung în familii responsabile. Pot spune fără rezerve că am salvat mii de animale și am dat în adopție mii de animale de-a lungul vieții mele”, a precizat președintele fundației.

În ceea ce privește cantitatea de tocăniță gătită pentru câinii din adăpost, Anca Tomescu a precizat că s-au pregătit „în jur de 200 de kilograme”.

„Avem voluntarii noștri de bază, care vin la orice eveniment – și nu numai la evenimente, ei vin să ne ajute, în general, în fiecare săptămână – dar avem și vizitatori noi, voluntari noi, care au venit să ne ajute și ce mă bucură foarte mult este că crește rândul copiilor care vin să ajute.

Unii sunt, probabil, aduși de părinți – foarte bine, și mai bine, bravo părințiilor – dar alții chiar vin de din dorința de a învăța ceva, de a se juca cu animalele, de a găti, de a socializa, deci bravo lor”, a mai spus Anca Tomescu.

„Iubesc animalele de când mă știu, poate exagerat”

Întrebată de ce a acceptat invitația de a participa la eveniment, actrița Carmen Tănase a afirmat: „În primul rând, pentru că Anca îmi este prietenă, pentru că doamna Tomescu este o persoană absolut deosebită, pe care o respect și mă plec în fața dumneaei.

Face lucruri extraordinare, cum puțini oameni mai fac în ziua de astăzi, și ca să dau și o mână de ajutor. Eu, oricum, sunt obișnuită, asta fac cam în fiecare zi, cu ai mei”.

Artista este de părere că animalele din Adăpostul Speranța sunt „extraordinar de bine îngrijite”.

„Eu am avut un câine aici, acum niște ani de zile – un lup mare – și veneam când aveam timp, când aveam liber, nu mai anunțam înainte, așa este întotdeauna. Uitați, se gătește pentru ei.

Deci câinii aceștia mănâncă și mâncare gătită, și boabe, și sunt controlați, sunt medici aici, este curat în cuști – uitați-vă ce curățenie este în cuști. Sunt extraordinari. Și atât câinele pe care l-am avut eu, cât și unul care a fost astăzi adoptat – Dunguliță – l-a luat stăpânul și l-a dus până la mașină.

Și el a scăpat din lesă și a venit înapoi, dacă vă puteți imagina. Și lupul meu la fel făcea, îl duceam la plimbare și apoi venea înapoi, trăgea el să vină înapoi”, a precizat actrița.

Carmen Tănase a explicat că înmulțirea animalelor este „necontrolată”, iar acest lucru ar putea fi stopat „doar prin sterilizări”.

„Iubesc animalele de când mă știu – poate prea mult, poate exagerat, pentru că se duce viața, libertatea se duce. Dar eu zic că merită, pentru că ce primesc eu de la animăluțele astea pe care le salvez, oameni care nu fac asta, nu știu, n-au parte de așa ceva.

Ale mele în curte, în ogradă, sunt în total vreo 20 și ceva, câini și pisici, dar eu hrănesc tot satul, practic. Din păcate, înmulțirea lor este necontrolată. Oamenii nu înțeleg că trebuie să stopăm lucrul acesta doar prin sterilizări.

Mai ales la sat, nu înțeleg lucrul acesta și, uite așa, munca noastră devine fără sfârșit. Încontinuu apar alții, sunt accidentați, sunt călcați de mașini, sunt cazuri grave care ajung apoi”, a spus artista.

„Câinii sunt foarte bine îngrijiți și primesc foarte multă atenție”

Întrebată cum i se pare evenimentul la care participă, o femeie a afirmat: „Mi se pare grozav și mi se pare grozav că vin atât de mulți tineri. Este a patra oară când se întâmplă și prima dată când am ocazia să vin și eu. Șchiopăt un pic, dar am putut să tai leușteanul, deci am putut să fac ceva pentru căței”.

„Îmi plac toți cățeii și toate animalele, dar astăzi este un eveniment special, pentru că se vede cât de mult ne putem ajuta unii pe alții și asta mi se pare foarte impresionant și plăcut. Mi se pare că animalele sunt foarte vesele, foarte bine îngrijite.

Un periaj ar merge din când în când, dar altfel, mi se pare că sunt cei norocoși și ar fi minunat să fie mai mulți oameni care să aprecieze lucrul acesta”, a mai spus femeia.

„Am pisoi și căței adoptați și îmi îmi fac viața minunată. Acum am doar doi, pentru că una dintre pisicuțe a murit. Când mă întreabă cineva dacă am copii, spun: «Da» și, după aceea, îmi dau seama că ar trebui să menționez că este vorba de un cățel și o pisică, dar fără ei nu este casă, este doar un apartament”, a conchis femeia.

„Iubesc animalele, le ador. Pur și simplu trăiesc prin ele și asta mă bucur foarte tare să fac lucrul acesta. Este hrană pentru suflet. Câinii sunt foarte bine îngrijiți și primesc foarte multă atenție de la absolut fiecare om din personal, adică este superb.

Și eu am trei câini adoptați acasă, luați de pe stradă”, a menționat o tânără care susține că se implică des în activități de voluntariat pentru câini.

O altă femeie prezentă la eveniment alături de nepoata sa a afirmat că a ales să participe la „Tocăniță pentru toți Bobiță” pentru a-i face acesteia o surpriză.

„Este ziua Mădălinei, face 12 ani și am zis că-i fac un cadou. În al doilea rând, am venit să-l vedem pe Făt-Frumos, că Iris a mea din curte și-ar dori un tovarăș, este tot de un an.

Îl mai las o lună să-l văd, trebuie să mai facem niște treburi pe acasă, să-i mai aranjăm niște lucruri. Dar noi stăm la curte, oricum, suntem aici, în Ilfov. În al treilea rând, pentru că am avut timp și pentru că ne chinuim de mult să venim – și am venit.

Aici sunt OK câinii, îngrijiți, și pe mine mă emoționează cât de implicați sunt toți cei de aici și cum fac acțiunile”, a menționat femeia.

„Un câine reprezintă minune în viața noastră”

„Este foarte frumos și îmi este foarte milă de cățeii fără adăpost. Dacă ar fi după capul meu, i-aș fi adoptat pe toți. Eu am doi câini, două pisici, un iepure, am și rățuște, am și găini. Pe viitor mi-aș dori mai mulți căței”, a explicat fetița.

„Nu este primul eveniment de acest gen la care particip. Am și eu cățeluș aici, sunt copilașii mei. Este minunat pentru noi, petrecem câteva ore în aer liber, atmosferă plăcută, ne facem prieteni, facem ceva bun și pentru ei.

Din păcate, întotdeauna avem sentimentul de inutilitate când plecăm, că îi lăsăm aici. Dar, cel puțin, acest loc este raiul pe pământ pentru ei. Sunt îngrijiți, iubiți”, a afirmat o altă vizitatoare.

Întrebată dacă a adoptat câini de la adăpost, femeia a precizat: „ De la ei, nu, dar, în schimb, am adus cățeluși aici, pentru că n-am avut încotro. La rândul meu, am adoptat de pe stradă și îi îngrijesc, ei sunt tot luați de pe stradă. Donăm cum putem și când putem și cât putem de mult.

Este minunat, contribuie mai mult, donează mai mult, vin mai mulți oameni, să înțeleagă, de fapt, că un câine nu reprezintă un pericol. Un câine reprezintă minune în viața noastră”.


CITEȘTE ȘI:

„Tocăniță pentru toți Bobiță” – Helmut Duckadam va GĂTI pentru 550 de câini fără adăpost

Primul muzeu din România dedicat câinilor fără stăpân, inaugurat duminică

Primul muzeu dedicat câinilor fără stăpân din România, inaugurat la Popeşti-Leordeni. „Mesagerii Speranței” își așteaptă oamenii lor (FOTO+VIDEO)

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic