VIDEO | Traficantul rus de arme Viktor Bout, eliberat de SUA, la schimb cu baschetbalista Brittney Griner

Publicat: 09/12/2022, 08:38

Libertatea baschetbalistei Brittney Griner, arestată în Rusia pentru trafic de droguri, a depins, în cele din urmă, de eliberarea traficantului rus de arme Viktor Bout, supranumit „Negustorul Morții”, a cărui viață a inspirat un film la Hollywood.

Vedeta baschetului american Brittney Griner a fost eliberată, joi, dintr-o închisoare rusă, la schimb cu Viktor Bout, temutul traficant de arme, supranumit „Negustorul Morții”.

Viktor Bout, fost ofițer militar sovietic, ispășea o pedeapsă de 25 de ani într-o închisoare din SUA, fiind acuzat de implicarea într-un plan de asasinare a unor cetățeni americani, achiziția și exportul de rachete antiaeriene și furnizarea de echipamente militare pentru o organizație teroristă. Bărbatul a susținut întotdeauna că este nevinovat.

Joi, ministerul rus de externe a declarat că Bout va reveni în Rusia, după schimbul efectuat pe Aeroportul din Abu Dhabi. Televiziunea de stat din Rusia a prezentat imagini cu îmbarcarea lui Bout într-un avion, cu destinația Moscova.

„Timp de mai mulți ani, Federația Rusă a negociat cu SUA eliberarea lui V. A. Bout”, a anunțat ministerul de la Kremlin. „Washingtonul a refuzat categoric orice dialog, care să includă cetățeni ruși în schema de schimb de deținuți. Totuși, Federația Rusă a continuat să lucreze activ pentru salvarea compatriotului nostru”.

Ca urmare a negocierilor Rusia-SUA, Bout va revenit „în țara sa natală”, a precizat Kremlinul.

Steve Zissou, avocatul lui Bout în SUA, a declarat că traficantul de arme s-a văzut cu soția și fiica sa. „Suntem recunoscători că, după 15 ani lungi, Viktor a revenit, în sfârșit, la familia sa”.

FOTO: PROFIMEDIA

Brittney Griner, nouă ani de închisoare în Rusia

Griner – care a jucat mai mulți ani pentru o echipă de baschet feminin din Rusia – a fost arestată pentru trafic de droguri, în februarie, pe un aeroport din Moscova. În ciuda declarației sale, potrivit căreia a împachetat necorespunzător un ulei de canabis, găsit în bagajul său, aceasta a fost condamnată la nouă ani de închisoare și a ajuns – la mijlocul lunii noiembrie – într-o colonie penală din Mordovia, după ce a pierdut recursul.

Președintele american Joe Biden a confirmat schimbul de deținuți, care nu a inclus însă un alt cetățean american închis pe nedrept, potrivit Departamentului de Stat, Paul Whelan. Acesta a fost arestat pentru spionaj, în 2016 și a primit 16 ani de închisoare, în urma unui proces pe care oficialii americani l-au considerat „injust”.

Familiile lui Griner și Whelan au apelat la Casa Albă, pentru a obține eliberarea celor doi americani, în urma unui schimb de deținuți, dacă este necesar.

FOTO: PROFIMEDIA

Viktor Bout, pionul-cheie

În centrul negocierilor a fost însă Viktor Bout, traficantul de arme care a reușit să scape, ani la rând, de autorități și chiar să-și păstreze averea intactă.

În 2008, afaceristul rus, care cunoaște șase limbi străine, a fost arestat în urma unei operațiuni speciale, coordonată de agenții americani antidrog în Thailanda, care s-au dat drept soldați ai Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC). Bout a fost extrădat în SUA în 2010.

„Viktor Bout a fost inamicul public numărul 1, omul care a furnizat arme pentru cele mai violente conflicte de pe glob, timp de mai mulți ani”, a declarat Preet Bharara, procurorul din Manhattan, în urma condamnării lui Bout din 2012.

„Acesta a ajuns, în sfârșit, în fața justiției americane, după ce a vândut arme unei organizații teroriste, care dorea să comită atentate în SUA”.

Bout ar fi livrat arme grupării de gherilă FARC din Columbia, până în 2016, care intenționa să le folosească pe teritoriu american.

Viața lui Bout este însă mult mai complicată. Bărbatul a fost acuzat că deținea o flotă de mai multe avioane de tip cargo, pentru a transporta arme în diverse zone de conflict ale lumii, încă din anii 1990. Bout ar fi furnizat armament militar în puncte „fierbinți”, precum Liberia, Sierra Leone și Afganistan.

Acuzațiile privind activitățile de trafic din Liberia au determinat SUA să înghețe averea lui Bout, în 2004. Acesta a susținut mereu că are o afacere legală, de „furnizor de logistică”.

Cine este, de fapt, Viktor Bout: „Un mister”

„Începuturile sale reprezintă un mister”, a declarat Douglas Farah, un cercetător care a scris o carte despre Bout.

Bout s-a născut în 1967 în Dushanbe, Tajikistan, mama sa fiind contabilă și tatăl, mecanic auto. A absovit Institutul Militar de Limbi Străine, o adevărată „pepinieră” pentru serviciile de spionaj din Rusia.

„A fost ofițer sovietic, cel mai probabil locotenent, care a văzut oportunitățile apărute odată cu prăbușirea URSS: avioanele abandonate pe pistele din Moscova și Kiev, deoarece nu mai existau bani pentru alimentarea și întreținerea lor, depozitele uriașe de armament, păzite de oameni cu salarii mizere și cererea uriașă de arme din partea clienților tradiționali ai sovieticilor și noile grupuri paramilitare din Africa și Filipine”, a spus Farah.

Bout a lucrat ca ofițer militar în Mozambic sau în Angola, unde Rusia avea o prezență militară puternică, la acea vreme. Traficantul a intrat în atenția ONU și SUA la mijlocul anilor 1990.

Bout folosea mai multe nume, precum “Victor Anatoliyevich Bout,” “Victor But,” “Viktor Butt,” “Viktor Bulakin” și “Vadim Markovich Aminov”. În 2005, actorul Nicolas Cage a jucat rolul unui traficant de arme – inspirat de Bout – în cunoscutul film „Lord of War”, scrie CNN.

În 2002, jurnalista CNN Jill Dougherty a realizat un interviu cu Bout la Moscova, în care l-a întrebat dacă a vândut arme talibanilor, Al Qaeda sau rebelilor din Africa, fiind plătit în „diamante sângerii”. Bărbatul a negat orice implicare.

„E o acuzație falsă și o minciună”, a spus Bout. „Nu m-am atins în viața mea de diamante și nu îmi plac, nu vrea să activez în acea afacere. Nu mă tem. Nu am făcut nimic în viața mea, de care să-mi fie frică”, a continuat Bout.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier