VIDEO | Trooping the Colour, PARADĂ ANIVERSARĂ pentru Regele Charles al III-lea. Monarhul britanic își sărbătorește de două ori ziua de naștere

Publicat: 17/06/2023, 13:59
Actualizat: 17/06/2023, 17:12

De peste două secole și jumătate, parada militară Trooping the Color marchează ziua oficială de naștere a suveranului britanic, iar noul monarh – Charles al III-lea – îşi va face apariţia călare.

Regele Charles al III-lea se va alătura celor 1.500 de soldaţi care vor defila în timpul acestui eveniment, precum şi celor 300 de cai care vor lua parte la ceremonia desfășurată în onoarea sa. Printre invitați se numără prim-ministrul Rishi Sunak, ducesa de Edinburgh, viceamiralul Sir Tim Laurence și alte personalități militare de rang înalt.

Participă la această paradă militară de tradiție Cavaleria Casei Regale, dar şi cele cinci regimente de gărzi:

  • Grenadier
  • Coldstream
  • Scoţienii
  • Garda Irlandeză
  • Garda Galeză

Trebuie menționat și că este pentru prima dată când un monarh în funcţie se alătură paradei după ce defuncta regină Elizabeth a II-a făcuse acest lucru în 1986.

Regele Charles va fi întâmpinat la parada gărzilor călare cu un salut regal, după care va inspecta gărzile galeze cu celebrele lor căciuli din blană de urs, potrivit informațiilor furnizate de  CNN.

Traseul paradei militare Trooping the Color pornește de la Palatul Buckingham, de-a lungul The Mall, până la Horse Guards Parade, Whitehall și înapoi.

”1748, anul în care sărbătoarea anuală Trooping the Colour din Marea Britanie a fost asociată pentru prima dată cu ziua de naştere a suveranului”

Rolul de monarh al Marii Britanii oferă, paradoxal, și posibilitatea de a-ţi sărbători ziua de naştere nu o dată, ci de două ori pe an. Regele Charles s-a bucurat de prima sa zi de naştere – cea reală – ca monarh la 14 noiembrie. Dar în acest weekend, potrivit tradiţiei britanice, Regele Charles al III-lea îşi va sărbători din nou ziua de naștere – în mod oficial şi public – pentru prima dată de când a urcat pe tron.

Regii şi reginele Marii Britanii şi-au dublat festivităţile pentru ziua de naştere încă din secolul al XVIII-lea, organizând atât o celebrare publică – aniversarea oficială – cât şi un eveniment privat, la data reală. De ce? Fiindcă nimeni nu dorea ca ploaia să le strice parada, aşa că, încă din anii 1740, monarhii au ales vara pentru petrecerile fastuoase.

Regina Elisabeta a II-a a participat la Trooping the Color în fiecare an al domniei sale, cu excepția anului 1955, când evenimentul a fost anulat din cauza unei greve naționale a căilor ferate.

Prinţul William, în calitatea sa de colonel al gărzilor galeze, a făcut o ultimă trecere în revistă a pregătirilor sâmbăta trecută, pentru a se asigura că totul este perfect pentru prima mare paradă a tatălui său. În cadrul repetiţiei, regimentul a efectuat manevre complicate de exerciţii pe câmpul de luptă, pe muzică.

Regii şi reginele Marii Britanii şi-au dublat festivităţile pentru ziua de naştere încă din secolul al XVIII-lea

Tradiția ar fi început cu regele George al II-lea, în 1748, acesta fiind un mare amator de petrecer. Acesta este, de altfel, anul în care sărbătoarea anuală Trooping the Colour din Marea Britanie a fost asociată pentru prima dată cu ziua de naştere a suveranului.

Ca şi Regele Charles al III-lea, Regele George era născut în luna noiembrie, perioadă în care vremea din Marea Britanie este cel puțin ”morocănoasă”. În Regatul Unit, Trooping the Colour este cunoscută și sub numele de ”Parada de Naștere a Regelui”. În anul 1760, după urcarea regelui George al III-lea pe tron, această paradă militară s-a transformat într-un un eveniment anual.

În Regatul Unit, Trooping the Colour este cunoscută și sub numele de ”Parada de Naștere a Regelui”

Avioanele vor decola din 15 locaţii diferite din Marea Britanie

70 de aeronave vor survola The Mall şi Palatul Buckingham, începând cu ora 13:00. La eveniment vor participa aeronave din toate cele trei forţe armate ale Regatului Unit, inclusiv avioane istorice, elicoptere, avioane de luptă, de transport aerian, de antrenament şi de prezentare.

Vor participa avioane din Marina Regală, Armata Britanică şi Forţele Aeriene Regale, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Avioanele vor decola din 15 locaţii diferite din Marea Britanie înainte de a se alătura în sud-estul Angliei ca să zboare peste capitală.

Evenimentul va cuprinde un mix de aeronave, de la Battle of Britain Memorial Flight care datează din anii 1940 şi C-130 Hercules în ultimul său zbor ceremonial înainte de a se retrage din serviciu, la mai multe avioane de luptă Typhoon şi la Envoy IV CC1, care şi-a făcut debutul în zbor.

Citește și:

FOTO | Elon Musk și Bernard Arnault au luat prânzul, împreună, la Paris. Cei mai bogați oameni ai planetei controlează aproape 470 miliarde de dolari

EXCLUSIV | Profesor universitar la ASE, acuzat de discriminare și hărțuire sexuală. Concluziile ANCHETEI demarate de Rectorat – UPDATE

Lilia Chanysheva, fost lider al echipei lui Alexei Navalnîi, condamnată la 7 ani și jumătate de închisoare: ”Încă un ostatic într-o colonie penală”

ANALIZĂ | Cercetătorul Konstantin Skorkin și noua mutare a lui Putin: ”Alegeri în Ucraina ocupată, pretinde că totul merge conform planului”

Premierul Marcel Ciolacu a convocat de urgență CNSU. Sprijin pentru persoanele din Ighiu, județul Alba, afectate de inundații

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...