VIDEO. Un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse a atacat cu crucea un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care l-a acuzat pe Putin

Publicat: 28/07/2022, 21:44

Un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse a atacat, în regiunea Vinița, un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene după ce ultimul a acuzat că susținătorii patriarhului Kiril al Moscovei îi ajută pe ocupanții ruși. Imaginile au fost publicate pe Twitter.

În filmare se poate vedea cum preotul ortodox rus se apropie de colegul său și începe să îl lovească cu crucea.

Videoclipul de la înmormântarea soldatului Oleksandr Zinivy din 22 iulie arată un preot rus, identificat ca fiind Mykhailo Vasylyuk de către activistul local Serhiy Timkov, grăbindu-se să urce pe podium pentru a-l ataca pe preotul ucrainean, identificat ca Anatoliy Dudko, potrivit Newsweek.

Dudko a spus că Putin a declanșat războiul din Ucraina în parte pentru a-i proteja pe credincioșii Bisericii Ortodoxe Ruse.

Imaginile îl arată pe preotul rus încercând să smulgă crucea de la gâtul lui Dudko înainte de a-l lovi cu crucea în mână. Lupta a fost întreruptă de membri ai armatei. Slujba de înmormântare a continuat ulterior.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată Moscovei, a anunțat la sfârșitul lui mai că se va rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse.

„Nu suntem de acord cu Patriarhul Moscovit Kiril (…) în ceea ce privește războiul din Ucraina”, a explicat într-un comunicat de presă Biserica Ucraineană, la finalul consiliului consacrat „agresiunii” împotriva țării și care a pronunțat „deplină independență și autonomie a Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

De-a lungul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, susținut de biserica ortodoxă a Rusiei, Kirill a avut mai multe mesaje de elogiere a militarilor ruși.

”Amintiți-vă că măreția statului nostru și respectul pentru noi vor fi în mare măsură determinate de felul în care va fi fața forțelor noastre armate”, a îndemnat patriarhul Kirill, care la scurt timp după descoperirea atrocităților comise de armata rusă la Bucha, a declarat că soldații ruși „cu siguranță” nu ar putea face rău nimănui.

”Suntem o putere iubitoare de pace”, a mai spus el, recent.

Patriarhul Kiril, un vechi aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat despre războiul din Ucraina că este despre „o respingere fundamentală a presupuselor valori oferite astăzi de cei care pretind că au puterea mondială.

Inițiativa a fost a doua schismă ortodoxă din Ucraina în câțiva ani. O parte a Bisericii ucrainene se rupsese deja de Moscova în 2019 din cauza rolului Kremlinului în țară.