VIDEO | Valeriu Gheorghiță: „Nu e admisibil să tolerăm sute de decese care ar fi putut fi prevenite”. Certificatul verde nu e o măsură restrictivă, ci preventivă

Publicat: 18/11/2021, 14:32

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a transmis românilor, joi, să aibă încredere în corpul medical, în știință și să se vaccineze, și, în al doilea rând, să considere certificatul verde o măsură benefică, preventivă – nu una coercitivă, restrictivă – pentru a salva vieți.

Într-o conferiță de presă comună, ocazionată de vizita în România a comisarului european pentru piața internă, Thierry Breton, Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a subliniat importanța faptului că, prin apartența la UE, România are aceleași drepturi și a putut demara campania de imunizare în 27 decembrie 2020, în tandem cu toate statele membre.

„Trebuie să înțelegem că cetățenii României au aceleași drepturi cu ceilalți cetățeni din țările europene și România nu este o țară de mâna a doua, este la fel ca celelalte țări europene și, din acet punct de vedere, atitudinea noastră trebuie să fie similară, pentru că populația Europei nu poate să fie în siguranță până când celelealte populații din țările membre ale UE nu sunt în siguranță. Cu toții trebuie să fim în siguranță, pentru a putea, la final, că, pe terioriul european cel puțin, putem să controlăm pandemia COVID-19”, a spus Valeriu Gheorghiță, la conferința de presă la care a vorbit și Raed Arafat.

„Inclusiv vaccinarea, din păcate, nu e o măsură populară”

 Șeful CNCAV admite că toate măsurile luate în perioada pandemiei de nu au cum să fie populare. „Inclusiv vaccinarea, din păcate, nu e o măsură populară și vedem acest lucru în atitudinea unui segment populațional destul de important,și toate aceste lucruri sunt demarate în beneficiul sănătății publice. Nu este admisibil să tolerăm decese, sute de decese care altfel ar fi putut fi prevenite”, a spus Valeriu Gheorghiță, care a detaliat măsurile în vigoare pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

„Cea mai importată măsură este vaccinarea, iar din acest punct de vedere obiectivul principal este să prevenim decesele, să salvăm vieți. Iar a doua măsură importantă este cea legată de implementarea certificatului verde digital la nivel național. Trebuie să privim această măsură nu ca o măsură restrictivă, haideți să schimbăm modul în care privim această măsură și să înțelegem că e o măsură necesară de prevenire a infecției SARS-CoV-2, chiar dacă nu e 100% eficientă, pentru că nu avem de altfel o măsură 100% eficientă, indiferent care ar fi – testare, vaccinare, trecere prin boală, la nivel individual, dar și-au dovedit eficiența la nivel de sănătate publică, a comunității”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Astfel, rolul certificatului verde, spune Gheorghiță, devine unul de triaj epidemiologic. „Probabilitatea celor car eau un certifocat digital, fie că au fost testați, vaccinați sau au istoric de trecere prin boală, probabilitatea  să fie infectați și să tansmită infecția în acel moment este foarte redusă, asta înseamnă că este zero. Dar din punctul de vedere al impactului la nivelul comunității este foarte mare”, a subliniat Gheorghiță.

„Pandemia nu se termină cu valul 4”

Sunt 70 de țări la nivel mondial care folosesc certificatul digital de câteva luni. „Aceste măsuri nu sunt doar utile în momentul de față, ci profund necesare și trebuie adoptatate, din punctul nostru de vedere, cât mai rapid, pentru că sunt măsuri care salvează vieți, stimulează în același timp vaccinarea – pentru că orice măsură luată în acest moment trebuie să aibă în vedere și creșterea ratei de vaccinare, nu doar limitarea răspândirii infecției. Pentru că dacă noi, în paralel, nu creștem protecția la nivelul comunității, atunci vom fi la fel de susceptibili la noile valuri de îmbolnăviri, și vedem că predicțiile nu sunt foarte optimiste pentru perioada următoare”, a spus șeful CNCAV.

„Pandemia nu se termină cu valul 4, din păcate, infecția va rămâne în comunitate și va continua să genereze multe cazuri de aici înainte. Iarna este aproape și nu nu avem niciun motiv să credem că situația epidemiologică va fi din ce în ce mai bine în perioada următoare, dimpotrivă, e sezonul virozelor respiratorii, și COVID-19 este o infecție cu transmitere respiratorie”, a spus șeful CNCAV.

„Niciun deces care ar fi putut să fie evitat nu este de acceptat în momentul de față, în condițiile în care avem toate măsurile la îndemână să facem acest lucru”, a conclus Valeriu Gheorghiță.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 18 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 3.076 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 332 decese dintre care 76 anterioare.

Potrivit Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) miercuri, 17 noiembrie, 97.093 de persoane fuseseră vaccinate, în ultimele 24 de ore, peste 23.000 fiind la prima doză.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Legea care se aplică în toate blocurile din România. Interzis pentru proprietarii de apartamente
Domeniul în care românii suferă concedieri. Se taie în carne vie
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×