VIDEO | Victimele automedicației (REPORTAJ)

Publicat: 10/10/2022, 19:00

Automedicația și autodiagnosticarea sunt fenomene din ce în ce mai des întâlnite. În era digitalizării, românii abandonează mersul la doctor, pentru consult, și-și caută diagnostice și tratamente pe internet.

„Ați luat vreodată medicamente fără prescripția medicului? Mai rar. Nu zic că nu am luat. Am mai luat, de ce să nu…Nu mult, dar am luat. Aveți încredere în sfatul medicilor? Și aici e o problemă. Am situații în care cred că știu eu mai mult ca ei. Pe cuvânt. Nu că mă dau mare, dar citesc și eu. E internetul, mă consult. Citiți și pe internet? Da, sigur. Mă documentez. La pastile, când iau un medicamnet mă uit și pe internet”, a spus un bucureștean.

De cele mai multe ori evităm să mergem la medic dacă întâmpinăm probleme de sănătate. Astfel, ajungem să luăm medicamente după ureche.

„Oamenii se bazează, în privința automedicației pe percepția, evident subiectivă, asupra simptomelor pe care le au. Dacă ei sunt familiarizați cu simptomele, își amintesc ce medicamente au luat, le iau, și din punctul lor de vedere problema ar trebui rezolvată imediat”, a precizat medicul de familie Petruța Tarciuc.

Din păcate, mulți români nu conștientizează riscurile la care se supun.

„Riscurile, din păcate, sunt multiple. În momentul în care folosești un medicament și un medicamnet care, să spunem, tu nu ai experiență și tu l-ai luat pentru că unui prieten i-a făcut bine sau vecinei, iarăși, i-a rezolvat problema, lucruile se pot complica imediat, poți dezvolta o reacție alergică imediată sau o reacție alergică tardivă sau dacă ești o persoană care mai ia și alte medicamnte, acea pastilă poate avea o interacțiune nedorită cu medicamntele pe care le iei. Efectele pot fi de la vărsături sau o erupție cutanată până la efecte grave care pot duce și la internare. Mai există riscul de dependență. Am luat pastila la un moment dat că mă doare capul, a fost foarte bine. Peste 3 zile se repetă durerea de cap. Nu ajung la medic și iau, și iau pastila respectivă și apare ricul de dependență sau chiar abuz. Sunt foarte multe medicamnte cu denumiri comerciale diferite și care au aceeasi substanta activă și atunci există riscul cumulării substanței active, cu risc de supradozaj care poate duce iarăși la efecte grave, uneori chiar cu internare”, a spus medicul de familie Petruța Tarciuc.

Sunt și cazuri în care apare anxietatea produsă de autodiagnosticare. Și asta pentru că, citind foarte multe informații, ne facem tot felul de idei despre simptomele pe care le avem. Chiar și așa, internetul primează.

„Ne este simplu să deschidem o pagină de internet ți să citim despre boala sau un diagnostic pe care noi ni-l imaginăm că-l avem. Atunci este la îndemână să apelez la automedicație. Cu ce rezonăm, avem tendința să folosim, să procedăm și noi la fel cum a procedat persoana respectivă. Ne este ușor să facem acest lucru, nu este neapărat sănătos să facem asta pentru că noi nu suntem medici. Există și această teamă. Teama de spital, teama de medic, teama că voi ajunge la medic, că o să fiu pus să fac analize, investigații, mi se va da un tratament pe care probabil nu-l vreau. Voi fi restricționat cu anumite aspecte din viața mea și treaba asta s-ar putea sa nu-mi placă. Pe de altă parte, există și lipsa de educație. Nu suntem educați să mergem la doctor. Poate fi și comoditate. Sunt oameni care nu conștientizează riscul și atunci eu nefiind medic, neștiind să-mi pun un diagnostic corect, nu conștientizez unde sunt, nu știu unde sunt pentru că nu știu cum funcționează organismul meu 100%”, spune psihologul Anca Boalcă.

Se spune că aproximativ jumatate dintre utilizatori accesează forumurile de specialitate pentru a se informa despre anumite medicamente sau afecțiuni. Mai mult, medicamentele pe care le cumpărăm de pe internet pot fi contrafăcute. Organizația Mondială a Sănătății precizează ca acestea reprezintă un procent mare dintre medicamentele vândute ilegal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji