VIDEO | Vila Șipot, locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș, va intra în circuitul turistic al României în anul 2024

Publicat: 25/08/2023, 19:16
Actualizat: 25/08/2023, 20:07

Vila Șipot sau Casa Arhitectului este o clădire spectaculoasă a Domeniului Regal Peleș. Aceasta servea arhitectului principal al Familiei Regale, Karel Liman, care a locuit aici până la moartea sa. În anul 2011, Vila Șipot a revenit în posesia Regelui Mihai, după o lungă perioadă de exploatare de către RA-APPS, care o utilizase în regim de vilă turistică. Clădirea nu a fost bine întreținută, deși s-au făcut renovări. Modificările aduse din necesitate au dus însă la o degradare a lemnului, a pereților, a acoperișului, iar vila nu a mai putut fi deschisă publicului.

Această clădire este primul proiect de restaurare a patrimoniului inițiat de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș, al cărui cost este estimat la peste o jumătate de milion de euro. În anul 2022 au început lucrările de renovare pentru a reinclude Vila Șipot în circuitul turistic.

Vila Șipot în proces de restaurare

„La Vila Șipot venea regele Carol I pentru a discuta cu arhitectul Karel Liman”

Ion Tucă, directorul executiv al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, spune că în primăvară, cel târziu, Vila Șipot va fi deschisă oaspeților. Clădirea poate găzdui turiștii în opt camere, iar cei care doresc pot vizita Galeria Arhitecților, care va fi în incinta vilei.

„Cred că trebuie să mergem să vizităm Castelul Peleș și Castelul Pelișor pentru a înțelege adevărata istorie a acestui loc plin de farmec, cel care împlinește, spre exemplu, anul acesta, 140 de ani de la inaugurare. Este un loc creat de regele Carol I, alături de specialiști, arhitecți care au venit aici, la Sinaia, pentru a edifica toate aceste bijuterii arhitecturale pe care le vedem astăzi și care atrag sute de mii de turiști pe an din țară și din străinătate.

Cei care revin cu plăcere de fiecare dată la Peleș și care sperăm să vină să viziteze și Galeria Arhitecților, cea la care lucrăm astăzi la Vila Șipot, pentru a reface aceste spații dintr-o clădire ce-i drept ceva mai mică, preluată în sarcină de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș, cea care dorește să o redeschidă la începutul anului viitor și să poată să prezinte în interiorul galeriei arhitecților toate munca și toate eforturile, toate elementele care ne aduc în atenție planurile, toate lucrările care au fost create chiar în această clădire, unde venea regele Carol I pentru a discuta cu arhitectul Karel Liman și pentru a vedea machetele Castelului Peleș, spre exemplu, sau planșele care creionau sau arătau ceea ce urma să se întâmple aici. Până în 1914 s-a lucrat la edificarea acestei zone, a acestui domeniu. Castelul Peleș, practic, este acum așa cum el a fost finalizat la 1914.

Ne bucurăm foarte mult că putem restaura această clădire – Vila Șipot -, cea care va fi deschisă și pentru cazare, la parter și la mansardă. Vor fi opt camere deschise pentru turiști și care sperăm să aducă un plus de valoare și pentru orașul Sinaia, dar și pentru țara noastră, pentru că turiștii care vin din exterior își doresc să vadă aceste minuni care există în România, aceste monumente istorice, poate negândite de ei înainte de a urca în avion și care aici, la Peleș, aduc valoare foarte multă culturii și patrimoniului național”, a spus Ion Tucă, directorul executiv al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

„Este foarte dificil lucrul cu lemnul în condițiile în care restaurezi un monument istoric”

Restaurarea vilei este dificilă pentru că stilul unic al zonei trebuie respectat cu strictețe. Lemnul a fost un material esențial în această lucrare.

„Este foarte dificil lucrul cu lemnul în condițiile în care restaurezi un monument istoric, pentru că trebuie să păstrezi componentele care sunt într-o condiție bună și să le înlocuiești pe cele care sunt degradate în așa măsură încât nu mai pot fi restaurate.

Am fost nevoiți să găsim lemn uscat, să găsim un lemn care se pretează a fi prelucrat și recompus la Vila Șipot, așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în cazul terasei descoperite care avea foarte multe elemente putrezite și a trebuit, cu arhitecții, să redesenăm această terasă după model, să compunem un model editabil într-un sistem care se numește DVG și să poată să fie transmis către companiile specializate, care cu mașini ultraperformante, comandă numeric, să poată să prelucreze lemnul exact în forma originală. Aceste lemn, odată prelucrat, intră într-un tratament cu fungicid, cu niște substanțe care asigură și ignifugarea și abia după aceea poate fi montat, și așa, ca într-un lego, toate piesele să apară ca în imaginea originală, să poată să fie montate în sistemul integrat al Vilei Șipot.

Structurile din lemn sunt dificile întotdeauna și am avut șansa să existe și meșteri locali, cei care au sculptat manual anumite componente, anumite elemente artistice, tot după model sau după fotografii, și am reușit într-un final să readucem terasa Vilei Șipot la farmecul ei de altădată”, a adăugat Ion Tucă.

Proiectul de restaurare prevede ca în zona fostelor garaje să fie amenajată o galerie expozițională, un bistro și o terasă lângă cascada pârâului Peleș.

„Întreaga piațetă din fața Vilei Șipot va fi refăcută cu pavaj, cu piatră cubică. Vom organiza acolo spațiile pentru parcare, spațiile pentru recreere. Vom organiza spațiile acolo unde, poate la un vernisaj, o să putem ieși pentru un ceai sau pentru o cafea, sau să putem să avem spații pur și simplu pentru turiști, cu băncuțe, să fie totul frumos organizat, primitor, cald și adecvat zonei”, a precizat directorul executiv al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Numele construcției vine de la pârâul Peleș care trece chiar pe lângă fundațiile acestei clădiri. Refacerea fundațiilor a fost și din acest motiv o mare provocare. Conform specialiștilor, apa a fost deviată pentru a se putea lucra.

Inginerul Cătălin Buligă a precizat că au încercat să realizeze copia fidelă a vilei de altădată.

”Într-o renovare de acest gen, nu este nimic ușor. S-a încercat realizarea unei copii fidele a unui monument istoric, încercarea folosirii întregului sistem care s-a folosit și înainte și am încercat să aducem oarecum la viață ceea ce era deteriorat și stă – să zicem că nu stricat -, dar nu într-o formă foarte bună. S-au făcut niște ziduri de susținere, timpul și-a lăsat oarecum amprenta pe întreaga clădire. S-a încercat, așa cum v-am spus, copierea fidelă a sistemului care a fost înainte, folosindu-se doar lemn, cărămidă și elementele care au fost folosite și înainte.

Am încercat, oarecum, cu ajutorul domnului Tucă și al specialiștilor care au fost antrenați în renovarea asta, să facem o chestie cât mai aproape de realitate și cu materiale cât mai naturale, să zicem. S-au folosit doar piatră, cărămidă și lemn. S-a renovat în totalitate și partea aceasta de fațadă, unde s-a încercat să se copieze identic forma inițială și oarecum culorile inițiale. Nu a fost ușor, dar încercăm să ținem pasul, să facem o chestie care să arate la final exact cum arăta clădirea înainte”, a explicat Cătălin Buligă, director executiv la TAT Construction.


CITEȘTE ȘI:

Cel mai vechi cimitir al șvabilor din Banat, salvat de Ambulanța pentru Monumente. Voluntarii au descoperit și un car mortuar, vechi de peste un secol

Castelul din România premiat de GOOGLE. E supranumit „Peleșul Transilvaniei”

Locul din ROMÂNIA pe care nu trebuie să-l ratezi. Este de o frumusețe unică

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?