FOTO – VIDEO | Klaus Iohannis, după vizita președintelui lituanian, Gitanas Nausėda: Susținem sancțiunile adoptate la adresa Rusiei

FOTO - VIDEO | Klaus Iohannis, după vizita președintelui lituanian, Gitanas Nausėda: Susținem sancțiunile adoptate la adresa Rusiei
Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 06/05/2022, 13:00
Actualizat: 06/05/2022, 13:58

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe omologul său lituanian, Gitanas Nausėda. 

UPDATE ora 12:50 – Klaus Iohannis: „Negocierile ar trebui să ducă la restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Susținem sancțiunile împotriva Rusiei”

Negocierile dintre Ucraina și Rusia ar trebui să aibă ca rezultat restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, a spus președintele Klaus Iohannis, la o declarație de presă comună cu omologul său lituanian, Gitanas Nausėda, aflat în vizită la București. El a mai spus că România susține sancțiunile adoptate împotriva Rusiei și că Republica Moldova are nevoie de sprijin financiar.

El a amintit de relația bilaterală „foarte bună” dintre România și Lituania, conform DIGI24.

Iohannis a spus că invazia Rusiei în Ucraina „a generat cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, cu implicații multiple”.

„Am discutat modalitățile concrete în care putem sprijini, cât mai eficient, refugiații care au fugit din calea războiului, evidențiind eforturile complexe ale României, inclusiv hub-ul umanitar de la Suceava.

Am reiterat de asemenea faptul că România sprijină o anchetă amănunțită a Curții Penale Internaționale cu privire la toate crimele de război comise de trupele ruse”, a spus Iohannis.

„În ceea ce privește negocierile dintre Ucraina și Rusia, acestea ar trebui să aibă ca rezultat restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, singura variantă acceptabilă fiind o soluție conformă dreptului internațional și intereselor de securitate euroatlantică”, a continuat președintele.

„România susține consolidarea ansamblului de sancțiuni adoptate la adresa Rusiei și am pledat pentru continuarea coordonării cu partenerii și aliații noștri, în această direcție”, a spus el.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Întâlnirea dintre cei doi lideri a început vineri, la ora 11.00.

„Vizita Președintelui Republicii Lituania are loc în contextul dialogului politic susținut româno-lituanian și în vederea continuării coordonării strânse cu privire la situația de securitate cauzată de agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina”, conform unui comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.

Cei doi șefi de stat vor aborda modalitățile de dezvoltare a cooperării bilaterale româno-lituaniene, cu accent pe dinamizarea schimburilor economice, pe valorificarea potențialului existent în domeniul digital și pe consolidarea securității energetice.

„De asemenea, cei doi președinți vor discuta despre măsurile pentru sprijinirea, în continuare, a Ucrainei și refugiaților ucraineni, consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO și coordonarea pozițiilor în pregătirea Summitului NATO de la Madrid. Colaborarea la nivelul Uniunii Europene, precum și cea din formatele regionale București 9 și Inițiativa celor Trei Mări se vor afla, totodată, pe agenda de discuții. Președinții României și Lituaniei vor aborda și aspecte legate de sprijinul activ și cuprinzător de care are nevoie, în contextul actual, Republica Moldova”, menționează comunicatul de presă.

Tot vineri, președintele Lituaniei va avea întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă și cu președintele Senatului, Florin Cîțu.

Joi, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu președintele Germaniei

În cursul zilei de joi, o altă vizită importantă a avut loc la Cotroceni. Șeful statului român l-a primit pe Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier.

„Discuțiile noastre au confirmat încă o dată că relația bilaterală dintre România și Germania este foarte puternică și are perspective dintre cele mai bune, în pofida perioadei actuale dificile. Am vorbit, în principal, despre situația gravă de securitate generată de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei și despre combaterea efectelor sale. Sunt necesare noi sancțiuni și continuarea demersurilor de izolare a Rusiei pentru a pune capăt invaziei, iar toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuțios și pedepsite de justiția internațională. Am discutat și despre necesitatea acordării unui sprijin consistent pentru Chișinău, iar România și Germania au aceeași abordare – suntem alături de Republica Moldova”, a transmis, ulterior, Klaus Iohannis.

Citește și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier