VIDEO | Virgil Popescu: Compensarea la gaze de 33% din costul final al facturii se va aplica de la 1 noiembrie și se va regăsi pe factura din decembrie

Publicat: 18/11/2021, 23:09
Actualizat: 18/11/2021, 23:20

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi la Digi24, că prețurile la gaze naturale vor fi plafonate începând cu 1 noiembrie, urmând ca din luna decembrie pe facturi să se regăsească o reducere de 33%. De asemenea el a precizat că vor beneficia de compensare și persoanele locuiesc în blocuri și care folosesc gaze naturale doar pentru gătit.

„Fiecare dintre noi am avut contractul în derulare sau am avut ghinionul să ni se termine în această perioadă când prețurile au luat-o în sus. Legea pe care am aprobat-o în Parlament are o plafonare atât la prețul gazului natural cât și la energie electrică. La gazul natural nu poate fi facturat în această perioadă de iarnă, mai mult de 0,250 lei/ kw , 0,370 de lei cu toate taxele și TVA, adică 370 lei pe Mw”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul a precizat că prețurile pe care le vor achita românii vor fi la nivelul anului trecut.

„Deci nu poate să primească o factură mai mare de atât, indiferent de cum va fluctua piața în acest interval de timp, iar cei care se încadrează într-un consum de până la 300kw la energie electrică cu o marja de 10% suplimentară sau 200 de metrii cub, vor avea la energie electrică o compensație de 291 de lei pe Mw, cam cât plăteau anul trecut, iar la gaze naturale un discount de 33% la prețul gazului natural”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul a precizat că aceste compensări la gaze naturale se vor aplica, ca și în cazul celor de la energie electrică, de la 1 noiembrie și reducerile se vor regăsi pe facturile din decembrie.

El a cum se vor aplica compensările pentru blocurile care folosesc gaze naturale doar pentru gătit, iar căldura este asigurată de sistemul central de încălzire.

„La facturile care vin pe asociație și se repartizează pe apartament și la energie electrică și la gaze naturale avem un prag minim de consum, adică sub 30kw pe lună nu se compensează nimic. Acolo se presupune că este o casă care nu este locuită. Pentru absolut toți cei care consumă gaz natural nu beneficiază de acea compensare, dar de plafon beneficiază toți. Deci dacă consumi foarte puțin și plătești foarte puțin.Pragul maximal este de 1.000 de metrii cubi plus 10% în cele cinci luni care au fost asumate de Guvern”, a afirmat Popescu.

Întrebat dacă este mulțumit de investițiile pe care le-au făcut distribuitorii, ministrul Energiei, a afirmat: „Puteau să facă mai mult”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase