Virgil Popescu: „Nu vom plăti gazele rusești în ruble. România nu are contract cu Gazprom”

Virgil Popescu: Nu vom plăti gazele rusești în ruble. România nu are contract cu Gazprom
Virgil Popescu, ministrul Energiei / Sursa: Guvernul României
Publicat: 25/03/2022, 19:35
Actualizat: 25/03/2022, 19:36

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că România nu va plăti gazele rusești în ruble, întrucât statul român nu cumpără gaze de la Gazprom, ci companiile din piaţă, scrie Antena 3.

„Statul român nu are un contract cu Gazprom, companiile private din România nu au contracte cu Gazprom, există intermediari ai Gazprom care vând gaze în România, la preţ legat de hub-urile de la Viena sau Amsterdam, în euro, iar aceste contracte se discută şi se negociază la nivelul companiilor, nu la nivelul statului român, iar o modificare unilaterală nu poate fi făcută într-un anumit contract”, a spus ministrul.

„Nu cred că se poate vorbi în România despre plată în ruble a gazelor, pe contractele care sunt în vigoare”, a mai spus el.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat, miercuri, că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către țările europene şi a dat termen autorităţilor de la Moscova o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble.

„Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat ţărilor ostile şi a renunţa în toate plăţile la devizele compromise”, a declarat Putin

”Solicit guvernului să dea instrucţiunile corespunzătoare către Gazprom pentru a revizui contractele existente. În acelaşi timp, toţi consumatorii străini trebuie să aibă timp pentru efectuarea operaţiunilor necesare”, a indicat liderul de la Kremlin.